Neden Kodcu Herif? Kodcu Herif ‘in Kaynağı Ne?

Neden Kodcu Herif? Kodcu Herif 'in Kaynağı Ne?

“Neden nick olarak Kodcu Herif?” ve “Kodcu Herif yazılım yada diğer konulardaki bilgi kaynağı nedir?” tarzında gelen 2 soruyu cevaplıyoruz.

SORU 1:

NEDEN ADIN KODCU HERİF ABİ HERİF KABA DEĞİLMİ

SORU 2:

Merhaba videolarınızı izledim çok güzel anlatım yapıyorsunuz .Peki siz bu bilgileri nerden öğrendiniz , kendinizi nasıl geliştirdiniz , açıkcası eğitiminiz hakkında bigli verebilirmisiniz.

CEVAP(LAR)

Normalde bu tarz soruları, kişilere bilgi yada fayda sağlamadığı için cevaplamıyorum. Fakat Kodcu Herif ‘in 200. konusu olması nedeniyle bir imtiyaz tanıyalım ve 200. konuya bir anlam kazandırmış olalım.

Birde belirtmeden geçmeyelim, en son yılbaşı mesajında 150. konuda olduğumuzu ve giderek artan bir ivmeyle aktifliğimizi arttıracağımızı söylemiştik. Henüz 1 ay geçmeden 50 konu daha açarak 200 konuya ulaştık ve bunun yanı sıra sadece Kodcu Herif ‘te konu açarak cevaplanan soru sayısı 100 ‘ü geçti. Bu hızımızı düşürmeden arttıracağız.

Neden Kodcu Herif?

Kodcu Herif 2014 Ağustos başında kuruldu. 10 yıldır zaten bazı forum yada diğer sitelerde, siteye göre kullandığım 3-4 nickim vardı. Bunun yanı sıra kafama estikçe, istediğim konularda yazdığım ve paylaşımlar yaptığım bir blog sitemde vardı. O dönemde müsait olan 2-3 aylık zamanımı Android Uygulama Geliştirme öğrenerek değerlendirmek istedim. Öğrendiklerimi de yine Android uygulama geliştirme konusunda bilgiye ihtiyaç duyan kişilere aktarmak ve ilerde bir gün takıldığım bir nokta olması durumunda kolaylıkla o bilgiye erişip “şunu nasıl yapmışım?” diye hatırlayabilmek istedim.

Bunun için bir site kuracaktım fakat konu yazılım olduğu için genel bir isim olamazdı. Yazılım ile alakalı olmalıydı ve neticede bir blog sitesi olduğu konusunda fikir vermeliydi. “Kodcu Herif” değilde “yazılımcı herif” olabilirdi ama içinde çok fazla “ı” harfi vardı ve okunurken “yazilimci herif” kulağa pek hoş gelmiyordu. Bu nedenle “yazılımcı” kelimesinin muadili olan “kodcu” yu tercih ettim.

“Herif” kelimesinin kaba olması konusuna gelecek olursak, amacım kendimi rahat hissedeceğim, bu sayede yazmaktan ve paylaşmaktan zevk alacağım bir site olmasıydı. Çünkü yaptığınız işten zevk almazsanız bir süre sonra o işi er yada geç bırakırsınız, ki bu iş size bir getirisi olmayan bir iş ise bırakma süreniz çok daha kısa olur. Benimde zaten Kodcu Herif ‘i kurarken bir beklentim yoktu. Bu yüzden site ismini okuyan, çokta resmi ve ciddi bir dil kullanılmayan bir site olduğunu önceden anlayıp, siteyi ciddiyet beklentisi içine girmeden ziyaret etmesini sağlayacak bir isim olmalıydı.

Zaten ilk açılan konuda da böyle bir site olacağını belirttik ve aradan geçen 6 buçuk aylık sürede de samimiyet ve içtenlik ile devam etmeye çalışıyoruz. Tabi site çıkış amacından biraz farklı bir yola girdi. İlk etapta Android uygulama geliştirme ve yazılım ile alakalı diğer konularda ders vermeyi amaçlayan bir siteyken, şu anda yazılıma meraklı ve eğitim hayatında karar almaya çalışan kardeşlerimize yardımcı olmaya çalışan bir rehberlik sitesi gibi oldu. Fakat yinede Android uygulama geliştirme ve diğer konularda ders hazırlamaya çalışıcaz.

“Herif” kelimesinin kaba olmasına ek olarak, evet “adam” kelimesinin biraz kaba versiyonu gibi geliyor. Bende özel hayatımda çok kaba, sinirli ve küfürbaz biriyim =) Fakat burada genel olarak kendimden küçük yaştaki kardeşlerime yardımcı olmaya çalıştığım ve dolaylı yoldan bir abi sıfatı taşıdığım için kaba ve küfürbaz yanımı gizlemeye çalışıyorum. Ben her ne kadar kendimden küçük yada büyük ayırt etmeksizin saygıda kusur etmemeye özen göstersem de, bazen nadirde olsa sinirimi bozan yada bozmaya çalışan kişiler çıkıyor. Bu her doğru yolda ilerleyen ve kişiler tarafından sevilen birinin, bazı kişilerin çekememesi nedeniyle başına gelen bir durum olduğunun farkında olsam da her zaman “eyvallah” diyemiyorum. Sanırım onlar benim bilgisayar başında haklarında sevgi dolu cümleler kurduğumu zannediyorlar. Bir bilseler kendileri için neler söylediğimi, biraz onurları varsa kırk kere düşünerek konuşurlar. Bu aslında genel olarak böyledir. Ben yada bir başkası fark etmez, insanların sinirini bozmadan önce onların sizin için neler düşüneceğini ve söyleyeceğini düşünerek hareket edin. Hakkınızda söyleyeceklerini yada düşüneceklerini illa duymanız yada okumanız gerekmez 😉 Kalp kırmakta çok kötü bir şeydir ve illa birinin kalbini kırmama konusunda dikkatli olmak için onun yanı başında olmanız şart değildir.

Birde belirtmeden geçemicem, binde bir dahi olsa Kodcu Herif ‘te yazılımdan başka hiç bir şey paylaşılmamasını isteyen yada bekleyen kişiler çıkıyor, kusura bakmasınlar ama yola çıkarken böyle bir şey vaat etmedik. Çünkü yazılımcılar, bilgisayara ve klavyeye kapanan, dış dünyayla hiç bir bağlantı kurmayan manyaklar değiller. Bizde gülüyoruz, eğleniyoruz, bazı sözlerden feyz alıyoruz. Dolayısıyla Kodcu Herif ‘te güleceğimiz, eğleneceğimiz ve feyz alacağımız sözlerde oluyor ve olacak. Sadece yazılım ile alakalı konuları takip etmek isteyen ve başka bir şey görmek istemeyenler için bir sürü site ve blog mevcut. Biz onlardan biri değiliz, beklentilerini karşılayamadığımız ve karşılayamayacağımız kişiler için çıkışlar sağ üstte.

Kodcu Herif ‘in Bilgi Kaynağı Nedir?

Bunu merak edenler olabilir ama bunu hiç bir zaman saklamadım. Hatta bazı sorularda yer yer bundan bahsettim. İşte en büyük bilgiye ulaşma kaynağımı açıklıyorum: Google =)

Şaka yapıyor yada asıl kaynağımı gizli tutmaya çalışıyor değilim, gerçekten benim bilgi almakta en çok kullandığım kaynak Google. Çünkü arama yapmasını bildikten sonra size her konuda cevap veriyor. Ulaşmak istediğiniz bütün bilgiye ulaşmanızı sağlıyor. Bilgi illa belli bir düzende olmak zorunda değildir. O an ihtiyacınız olan bilginin ne olduğunu ve onu hangi kelimede arayıp çözüm bulacağınızı bilmeniz yeterli.

Daha öncede sorulan sorularda defalarca kez cevap verdim. Örneğin amacınız bir üyelik formu oluşturmaksa, üyelik formu için ne yapmanız gerektiğini Google ‘a sorarak öğrenebilirsiniz. Karşınıza çıkan sonuçlarda direk üyelik formunun nasıl yapılacağını yada sadece veri tabanına kayıt girmeniz gerektiğini söyleyen siteler bulursunuz. Bu sefer veri tabanına nasıl kayıt gireceğinizi ararsınız ve onu öğrenirsiniz. Bu sayede ihtiyacınız olan bilgiye bir bütün olarak yada parça parça ulaşmış olursunuz.

Google o kadar değerli bir lütuf ki, bana göre o varken, interneti olan hiç kimse “bu konuyu öğrenebileceğim ve bu konuda bilgi alabileceğim bir yer yok” deme hakkına sahip değil.

Yazılımcı da olması gereken özelliklerin başında meraklı olmanın çok önemli bir yeri olduğunu söylemiştim. Okuduğunuz bir yazıda yada ihtiyacınız olan bir bilgiyi edinmeye çalışırken anlamını bilmediğiniz terimleri merak edin ve öğrenmeye çalışın. Bazen o anda onu öğrenmeye ihtiyacınız olmasa bile öğrenmeye çalışın. İlla bir yerde onu bilmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. Okumaktan ve bilgi almaktan üşenmeyin.

Bir diğer bilgi kaynağımı belirtmez isem ayıp olur. O da çevremdeki insanlar. Çevremdeki her insanla sohbet ederim. Onların yaptığı işle alakalı bilgiler almaya çalışırım. O işi nasıl yaptığını, o işi yapabilecek seviyeye nasıl geldiğini, yapabilmek için neler öğrenmesi gerektiğini, o işin zorluklarını ve avantajlarını, o işi yapmak için neler kullandığını merak ederim, sorarım, dinlerim ve öğrenirim. Farklı meslek gruplarından kişilerin muhabbetlerini dinlemeyi severim. Gözlem ve empati yaparım. Bazen bir hademeye bakarım ve kendimi onun yerine koyarak düşünürüm, bazen bir müdüre bakarım ve kendimi onun yerine koyarak düşünürüm.

SONUÇ

Netice olarak gençler Kodcu Herif her ne kadar bir kişisel blog sitesi olarak görünse de, bir çok yerde dikkat çekmiştir ki “ben” kelimesini kullanma alışkanlığı çok fazla olmayan biriyim. Hep sanki Kodcu Herif için çalışan maaşlı yada gönüllü bir ekip varmış gibi konuşurum. Çünkü Kodcu Herif ‘in bireysel bir site değil, kişilerin bilgi almasını sağlayan genel bir site olması taraftarıyım. Bana göre bilgi vermek ve yardımcı olmak isteyen herkes bir Kodcu Herif =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir