Yazılım Mühendisliği İçin Gerekli Özellikler Bende Var mı?

Yazılım Mühendisliği İçin Gerekli Özellikler Bende Var mı?

Yazılım Mühendisliği için gerekli özelliklerin kendisinde olup olmadığını ve benzeri konular ile ilgili soru soran kardeşimizin sorularını cevaplıyoruz.

SORU:

Selam kodcu herif abi ! Şimdi hiiğğç konuyu uzatmadan mevzuya dalacağım. 9. sınıfa gidiyorum. İleride bilgisayar bazlı bir iş yapmak istiyorum. Bilgisayarda biraz daha fazla vakit geçirebilmek için her şeyi yaparım. Uykusuzluk en iyi dostum. Sadece oyun anlamında değil. Bilgisayar… ne biliyim aşk gibi bir şey benim hayatımda. Yazılım mühendisi olmak istiyorum. Ama bir şirkete bağlı olarak vs. değil. Kendi projemi yapıp satmak istiyorum. Böyle bir şey mümkün mü ? Ayrıca şöyle bir sorum daha olacak. Anadolu Lisesi’ne gidiyorum. Kodlama hakkında pek bir fikre sahip değilim. Üniversiteye başlamadan önce biraz öğrenmem gerekir mi ?

CEVAP:

Bende hiiğğç cevabı uzatmamak adına bu makaleyi okumanı tavsiye ediyorum: Bir Yazılımcı da Olmaması Gereken Özellikler

Bilgisayarı Sevmek ve Yazılımcılık

Bir çok kardeşimin hataya düştüğü bir nokta var. O da; “Ben bilgisayarı çok seviyorum, bütün gün başından kalkmıyorum, e o zaman yazılımcı olabilirim/olmalıyım“.

3 yaşındaki yeğenimde bilgisayarı çok seviyor, bütün gün başından kalkmıyor, uyandığı gibi bilgisayar başına oturuyor ve oyun oynuyor. Şimdi kendisi için “yazılımcı olma potansiyeline sahip” diyebilir miyiz …

Diğer bir nokta, günümüzde bilgisayarla tanışmış olup, iyi kötü bilgisayar kullanmayı bilen kişiler arasında bilgisayarı sevmeyen, bilgisayarda vakit geçirmek istemeyenlerin oranı nedir … Taş çatlasın yüzde 5-10. Geriye kalan yüzde 90-95’lik kesim yazılımcı yada bilgisayarcı olma potansiyeline sahip midir …

Bilgisayarı SevmekDemek istediğim (ki daha öncede bir kaç soruya verdiğim cevapta dediğim), önemli olan bilgisayarı sevmeniz, bilgisayarda vakit geçirmeniz, bilgisayara aşık olmanız değil, bilgisayarı nasıl kullandığınız, bilgisayarda ne yaptığınız ve bilgisayarda neler yapmak istediğinizdir.

Bilgisayarda oyun oynamayı seviyor olmanız nedeniyle yazılımcı olmak potansiyeline sahip olduğunuzu düşünmeyi bırakın, “ben bilgisayarda oyun oynamayı çok seviyorum, o yüzden yazılımcı olamayabilirim” diye düşünmeniz gerekebilir. Çünkü yazılımcı olmak ciddi özveri ve çalışmak gerektirir. Bir oyuna saatlerce kendinizi kaptırmanız da yazılıma ayırmanız gereken zamanı da ayırmanıza engel olur.

Yazılım Projesi Yapmak ve Satmak

Elbette bir yazılım projesi yapabilir ve onu satabilirsin. Fakat bu çokta kolay değildir. İhtiyaç duyulan, daha önce yapılmamış, kolay olmayan yani hemen başkaları tarafından daha iyi yapılamayacak bir proje bulman lazım. Bunun yanında şirket olmanda gerekecek çünkü bir şey satıyorsun. Şirketin giderlerini hesap ederek hareket etmen ve projenin giderden çok gelire sahip olması gerek.

Üniversite Öncesi Yazılım Öğrenme

Bu konuyla ilgili de çok fazla soru cevapladım. Hep aynı cevabı verdim ve yine aynı cevabı vericem: Üniversite öncesi yazılım öğrenme, üniversitede işinizi biraz daha kolaylaştırır fakat kesinlikle yazılım öğrenicem diye üniversite sınavlarına hazırlığı aksatmamanız gerekilidir. Hiç bir şey bilmeden üniversiteye gitsenizde olur. Çünkü orada temelden başlarlar. Sadece bilenlere oranla biraz daha fazla ders çalışmanız gereklidir.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim yazılım mühendisliği elbette isteyebilirsin. Fakat yazılım mühendisliği isteme nedenlerini bir gözden geçirmen gerek. Davulun sesi uzaktan hoş gelir, kulak kabartır, ritim tutarsın. Fakat yanında olduğunda rahatsız olur, kulaklarını tıkarsın. Bilgisayarda çok vakit geçirmen, sevmen, hatta aşık olman, yazılımcı olup bir şirkette çalışmak yerine proje yapıp satmak istemen gibi nedenler ile yazılımcı olursan, yazılımcı olmanın ve proje yapıp satmanın kolay olmadığını gördüğünde çok sıkıntı çekersin.

O yüzden bence sen işin mutfağına girerek bir gör, kendin karar ver. En azından küçük bir uygulama geliştirmeye çalış. Yazılım kolay mıdır, değil midir, rahat yapabiliyor musun, o uygulamanın on binlerce kişi tarafından kullanılmasını sağlayabiliyor musun dene ve gör 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

4 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir