İnternet Siteleri İçin Telif Hakkı

İnternet Siteleri İçin Telif Hakkı

Web sitesi kurmak isteyen bir kardeşimizin telif hakkı ile ilgili sorduğu soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar, sitenizi takip ediyorum yazılarınız çok güzel sormak istediğim bir soru var. Bir arkadaşımla ortak blog açmak istiyoruz güncel haberlerle ilgili film,teknoloji,gündem, spor vb konular gibi aslında çoğunluk film ve teknoloji üzerine. Aklımıza takılan soru ise haberleri kopyala yapıştır yapmak istemiyoruz. Telif hakkı ile başımızın belaya girmesini istemeyiz. İçerik veren haber siteleri de çok pahalı veriyor içerikleri kendimiz üretmek istiyoruz bu konuda nasıl bir yol izlememiz gerekir. Amacımız bu konuda hemen gelir etmek değil. Uzun bir sürece yayarak 4 veya 5 yıla sitenin içeriğini sağlam tutmak. Sağlam içerik olduktan sonra gelir elde edebilirsek bizim için iyi olur. Ama dediğim gibi telif hakkı gibi konulara kafamız takılıyor. Bize bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

CEVAP:

Telif hakkı mevzusu hukuksal olduğu için baya kafa karıştıran bir mevzu. Bu nedenle yasal maddeler ile değilde bilgi ve tecrübelerimden yola çıkarak cevap vermeye çalışıcam.

Cezayı Google Keser

Telif hakkı diye bir şey olmasa bile, isteyen istediği şeyi kopyala/yapıştır yapıp kendi sitesinde yayınlasa bile (ki zaten genelde öyle oluyor) Google ‘ın bu konuda kestiği bir ceza var. O da kopya içeriğe sahip siteleri ilk sayfalara taşımaması. Yani siz bir içeriği başka siteden alıp kopyala/yapıştır yaparak kendi sitenize eklerseniz o yazıyla alakalı bir arama yapıldığında siteniz ilk sayfada çıkmaz. (istisnalar kaideyi bozmaz)

Hatta bana göre (ç)aldığınız yazıyı ilk yayınlayan, yani yazının sahibi sitenin Google ‘da, o yazıyla ilgili bir arama yapıldığında üst sıralara çıkmasına ufak bir katkı sağlamış dahi olabilirsiniz (bu sadece benim varsayımım, bu konuyla ilgili kesin bir bilgim yok ama öyle tahmin ediyorum).

Hal böyle olunca bir web sitesinin en temel ziyaretçi kaynağı Google ‘da üst sıralara çıkamaz, Google ‘da üst sıralara çıkamayınca ziyaretçi kazanamamış olursunuz. Ziyaretçi kazanamazsanız da para yada başka bir şey kazanamazsınız.

Yasal Olarak Telif Hakkı İhlali

Bir internet sitesinde başkasına ait bir yazıyı yada herhangi bir şeyi yayınladığı için ceza alan bu zamana kadar kimseyi görmedim. Fakat bu hiç kimsenin ceza alma ihtimalinin olmadığı anlamına gelmiyor.

Örneğin, sosyal medyada bir çoğumuzun birilerine küfür ettiğine muhakkak denk gelmişizdir. Birilerine hakaret etmek kesinlikle suçtur. Örneğin bir lidere küfür edildiğini yüzlerce kez görmüşsünüzdür. Sonra sürü psikolojisi olarak “ulan bunca adam küfür ediyor, demekki bir şey olmuyor, bende basayım anasına avradına kalayı” dersiniz ama piyango size vurabilir ve hakkınızda cezai işlem başlatılabilir, ki böyle örnekler var.

Mahkeme karşısına çıkınca, ilk okuldaki gibi “öğretmenim, Ahmet ‘te küfür etti ama … O neden ceza almıyor” diyerek ve başka örnekler vererek cezadan kurtulamazsınız. Siz artık günah keçisi konumundasınızdır ve başkalarını caydırma amacıyla sizi kullanırlar.

Konumuza dönecek olursak, dediğim gibi ben bu zamana kadar kopyala/yapıştır yaparak ceza alanı görmedim. Ha bir yere varabileni de görmedim =)

Telif hakkını ihlal ettiğinizde yüksek ihtimalle olabilecek 2 şey vardır;
1. O içeriği kaldırmanız istenir.
2. Sitenizi kapatırlar.

Yasal Olarak Telif Hakkı İhlaliKüçük bir ihtimalde manyağın biri çıkar, maddi manevi tazminat davası açar, onun sonucu ne olur bilemem ama Türkiye ‘de bir mahkeme aylarca sürdüğü için kimse bir yada bir kaç yazı için mahkeme kapılarında sürünüp, bir de bir dünya avukat parası harcamak istemez.

Bundan 10 sene önce kurduğum forum sitesinde yabancı MP3 yayınlıyorduk. O zamanlarda “sadece Türkçe MP3 yasak” tarzında bir hurafe dolaşıyordu (nasıl saçma bir hurafeyse artık). Sağ olmasın MU-YAP bize uyarı maili gönderdi. Bizde dikkate aldık ve MP3 bölümünü kaldırdık. Fakat 2 hafta sonra site yinede kapatıldı. O zamanlar toyduk tabi, internette bugün ki kadar çok gelişmiş değildi. En kolay çözüme yöneldik ve farklı bir isimle yolumuza devam ettik.

SONUÇ

Bence asıl takılmanız gereken nokta telif hakkı olayı değil. Kopya içerikle bir yere varamayacağınızın ve zor kategoriler seçmiş olduğunuzun farkında olmanız lazım. Benim tavsiyem, madem iki sağlam arkadaşsınız, ikinizin de ilgilendiği ve az çok bilgi sahibi olduğu, bir birine benzer bir kategori elbet vardır. Bu kategori üzerine bir web sitesi kurmak isteyin. Günde 5 tane kopyala/yapıştır içerik yayınlayacağınıza her gün birer tane özgün yazı yazıp yayınlayın. İstikrarlı olarak çalışırsanız 4-5 yıl sonra kopyala/yapıştır içerikle geleceğiniz noktadan çok daha iyi noktalara gelirsiniz 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir