Yapay Zeka Bizi Kontrol Edecek mi?

Yapay Zeka Bizi Kontrol Edecek mi?

Yapay zekanın gelecekte insanları kontrol edip etmeyeceğine dair soru soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Selamun Aleykum ben sizi çok teşekkür ediyorum. Öncelikle sizin cevap verdiğiniz sorular için okadar çok teşekkür ederimki anlatsam satırlar sığmaz.
Neyse konuya dönelim. Ben yapay zekayı araştıran biri olarak sizdende görüş almak istedim. Bazıları yapay zeka bizi kontrol edicek filan . Bazıları diyor 1.000.000 yıl sonra o kapasiteye geliriz. Her kafadan bir telaş var. Sizin bu görüş hakkında düşünceleriniz nedir ? ile yapay zeka arasında bi ilgi varmı ? Varsa nedir ? Cevaplarsanız sevinirim 🙂

CEVAP:

Aleyküm selam kardeşim. Eyvallah, çok teşekkür ederim. Bende Kodcu Herif ‘i seven herkesi öyle seviyorum ki, böyle böğrüme böğrüme bastırasım geliyor =)

Yapay Zeka

Sorunda kurduğun cümleler baya devrik. Öyle ki ayağa kaldırmaya çalışan insan düşmekten korkar. “Her kafadan bir telaş var” cümlesini anlamadım ama “her kafadan bir ses çıkıyor” demek istedin sanırım =)

Yapay ZekaYapay zeka ile ilgili sayfalarca yazı yazmak mümkün fakat kısaca tanımlayacak olursak, bir sistemin yada robotun çeşitli işlemleri, zeki canlılara benzer bir şekilde yapabilmesidir.

Buna örnek olarak, bir kahve makinesine “kahve yap” dediğinizde, kaç şekerli olması gerektiğine, kahve oranının ne kadar olması gerektiğine, sıcak mı yoksa soğuk mu kahve istediğinize ve benzeri unsurlara, içinde bulunduğunuz döneme, koşullara ve kişisel zevkinize göre kahve yapması bir yapay zeka örneğidir.

Yapay zekalar, tamamen yazılımsal bir yapıdır. Bir bilgisayar programı olup, sadece bilgisayar ekranında işlemler yapılabileceği gibi, bir robot için yapılıp robotun çeşitli işlemler yapması da sağlanabilir.

Yapay Zeka İnsanları Kontrol Eder mi?

Bu biraz göreceli bir kavram. Gerek bilim kurgu filmlerinden gerekse hızlı teknolojik gelişmelerden dolayı yapay zekaya sahip sistemlerin insanları kontrol edeceğine dair bir düşünce yada inanç var. Fakat bu sadece olasılık dahilinde olan bir şey, kesin olma ihtimali olan bir şey değil. Olacak olsa dahi bu kısa sürede olmaz ama 1.000.000 yıl gibi bir süre vermekte çok abartı. Bundan 15 sene öncesine kadar dokunmatik teknolojisine sahip olmayı değil, cep telefonumuz ile resim çekmeye hayranlıkla bakıyorduk. Şimdi ise bu bizim için çok sıradan bir şey.

Zaten teknolojinin devleri ve teknolojiye yön veren isimler dahi geçmişte yaptıkları tahminler ile bugün geldiğimiz noktaya bakarak ne kadar yanıldıklarını görüyoruz. Buna örnek bir konumuzda var: Teknolojinin Geleceği ile İlgili Hatalı Tahminler

Bu nedenle teknoloji söz konusu olduğunda “şu kadar yıl sonra bu olacak, bu kadar yıl sonra şu olacak” diye tahminlerde bulunmak biraz iddia oynamaya benzer.

SONUÇ

Dolayısıyla günümüz şartlarına bakarak buna ancak olasılık gözüyle bakabiliriz ve şu anda hayatta olan insanların bundan korkmasına neden olacak bir durum yok. Yani belki bir gün bu olasılık gerçek olur ama bizim ömrümüzün vefa edeceğini zannetmiyorum.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

4 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir