Üniversite Tercihi Yapacaklara 6 Tavsiye

Üniversite Tercihi Yapacaklara 6 Tavsiye

Yıl boyunca en çok karşılaştığımız sorular arasında “hangi bölümü tercih etmeliyim”, “hangi üniversiteyi tercih etmeliyim”, “hangi şehirde üniversite tercihi yapmalıyım” gibi bir çok soru geldi. Biz elbette geleceğiniz için böylesine önemli bir karara dair sorulara “kesinlikle böyle yapmanız gerekiyor” şeklinde değil, tecrübelerimiz ve gözlemlerimiz neticesinde tavsiyeler verdik. 

Şimdi üniversite tercihi dönemi geldi çattı. İster bu dönem tercih yapacak, isterse önümüzdeki dönemlerde tercih yapacak kardeşlerimize yine tecrübe gözlemlerimiz çerçevesinde, sadece yazılım yada bilgisayar ile alakalı değil diğer bölümleri de tercih edecek olanlar için genel tavsiyelerde bulunalım.

Kafanızdaki Bölümü Araştırın

Her şeyden önce bilmeniz gereken şey kafanızdaki bölümü kulaktan dolma, sağda solda okuduğunuz, eş, dost, akraba tavsiyeleri ile değil iyice araştırıp, öğrenerek ve bilgi sahibi olarak belirleyin.

Yıl içerisinde bize gelen sorular arasında en çok karşılaştığımız şey “abi ben yazılımı seviyorum ve yazılımcı olmak istiyorum. O yüzden bilgisayar mühendisliği bölümünü tercih etmek istiyorum” şeklinde oldu. Fakat biz bir çok kişiye bu düşüncenin yanlış olduğunu anlattık. Çünkü bilgisayar mühendisliği bölümünde yazılım amaç değil, araçtır. Yani bilgisayar mühendisliğinde ağırlıklı olarak yazılım konuları değil, donanım, elektronik ile alakalı konular görürsünüz. Dolayısıyla bilgisayar mühendisi olduğunuzda aynı zamanda bir yazılımcı olmazsınız. Elbette yazılıma dair sahip olursunuz fakat büyük oranda kendi kendinizi geliştirmeniz gerekir. Bu nedenle “yazılımcı olmak istiyorum” diyerek bilgisayar mühendisliği bölümünü düşünmek doğru bir tercih değildir.

Bu yüzden kafanızdaki bölüm hakkındaki düşüncelerinizi, beklentilerinizi teyit edin ve o şekilde bölüm tercihi yapın.

Yaşınızı Dikkate Alın

bölüm tercihiGelen sorular arasında yine liseden mezun olalı bir kaç yıl olmuş, idealindeki bölümü inatla tutturmak için üniversiteye yerleşmemiş kardeşlerimizde az değildi. Her ne kadar hayallerinizdeki bölümü okumanız sizin için iyi olacak olsa da 2-3 kez sınava girmiş ve başaramamışsanız, bu senede gidemeyecek gibi görünüyorsanız, artık daha fazla sonraki seneye bırakmayın. Bu sene mutlaka bir üniversite yerleşmeye çalışın.

Çünkü yaşınız ilerliyor ve iş hayatına atılma yaşınızda dolayısıyla gecikiyor. Bu durumda meslek yüksek okullarını da düşünmeniz sizin için bir alternatif olacaktır. Eğer gerçekten kafanızdaki bölüme gitmek istiyorsanız, meslek yüksek okulunda o bölüm ile alakalı bir bölüme gidebilir, 2 sene boyunca çok çalışıp kafanızdaki bölüme dikey geçiş yapabilirsiniz.

Sosyal Medyadan Yararlanın

Sosyal medya, internette insanlar ile birbirini bağlayan bir oluşumdur. İstediğiniz herkesle iletişim kurma imkanı sunuyor olması büyük bir avantaj. Özellikle facebook bu açıdan biçilmiş kaftan. Facebook ‘un ilk çıkış amacı zaten üniversiteliler arasında iletişim kurmaktı. Sonradan bu hale geldi =)

Dolayısıyla tercih etmek istediğiniz bölüm yada üniversite ile alakalı, o üniversitede yada bölümde okuyan birini facebook ‘tan bulabilir, kendisiyle iletişim kurarak bilgi alabilirsiniz.

Tabi bu noktada dikkat edilmesi gereken bir şey var, erkek iseniz kızlarla, kız iseniz erkekler ile iletişim kurmanız yanlış anlaşılmaya müsaittir. Bu nedenle son derece açıklayıcı bir giriş cümlesi ile iletişim kurmakta fayda var. Örneğin; “Merhaba, ben sizin okuduğunuz bölümü tercih etmeyi düşünüyorum. Bana okuduğunuz bölüm ile alakalı bilgi vermenizi rica edecektim.” tarzında nazik bir giriş cümlesi, sizin niyetinizin sadece bilgi almak olduğunu gösterir. Genel olarak yardımsever bir toplum olduğumuzdan sıkıntı çıkma ihtimali düşüktür. Yinede olası bir olumsuz cevapta moralinizi bozmayın ve yardımcı olma ihtimali olan başka kişiler ile iletişim kurmaya çalışın.

Mümkünse bir kişiyle değil, 2-3 kişiyle iletişim kurun. Çünkü her zaman bir kişinin yaşadıkları ve düşünceleri, o bölüm ile alakalı gerçek bilgilere sahip olmanız konusunda yeterli olmayabilir. 2-3 kişinin ortak söyledikleri şeyler büyük oranda o bölüm ile alakalı gerçekleri simgeler.

Meslek Tercihi

Seçeceğiniz bölümün dolaylı yoldan sizin gelecekte yapacağınız mesleğiniz olduğunu, aynı zamanda meslek tercihi yaptığınızı unutmayın. Bu nedenle sırf sevdiğiniz, hoşunuza giden, yapmak istediğiniz bölümü değil, gelecekte para kazanmanız gerektiğini düşünerek hareket etmeniz gereklidir. Örneğin “ben yazılımı seviyorum, yazılımcı olmak istiyorum” düşüncesiyle değil, gelecekte yazılımdan para kazanma ihtimalinizin olup olmadığını araştırarak tercih yapmanızda fayda var. Biz KodcuHerif.Com ‘da buna dair onlarca, belki de yüzlerce yazı yazdık. Yazılımcı olmak konusunda KodcuHerif.Com ‘dan bilgi alabilirsiniz.

Yazılımcı olmak yerine başka bir bölüm tercihi yapacak olsanız dahi internette araştırma yapın. İnternette tatmin edici bilgi bulamamanız yada bulduğunuz bilgileri sağlamlaştırmak için yine sosyal medyadan yararlanabilir ve o mesleği yapan kişiler ile iletişime geçebilirsiniz. Başlıca soracaklarınız arasında; “Bu meslekte iş imkanı nasıldır?“, “Bu meslekten kazanılan ortalama maaş ne kadardır?“, “Bu meslek vesilesi ile para kazanma alanları nerelerdir?“, “Mesleğin çalışma sahaları nelerdir?“, “Mesleğin zorlukları nelerdir?“, “Mesleğin neden olduğu bir sağlık sorunu var mı?“, “Bu mesleğin geleceği var mıdır?” gibi bir çok soru sormak mümkün. Dolayısıyla bunlar ve bunlara benzer bir çok sorunun cevabını, o mesleği yapan kişilerden öğrenebilirsiniz.

Tabi yine en az 2-3 kişiyle konuşmakta fayda vardır. Çünkü o mesleği yapan herkesin karşılaştığı şeyler aynı olmaz. Özellikle o mesleği yapacağınız şehri düşünerek hareket edin ve bulunduğunuz şehirdeki kişiyle iletişime geçmeye gayret gösterin.

Akrabalara Kulak Asmayın

üniversite tercihiTanıdıkların ve akrabaların gözünde sizler meslek arayışı içerisinde olan, para kazanmaya dair bir şey bilmeyen kişilersiniz. Dolayısıyla yol gösterilmeye ihtiyacınız olduğunu düşünürler. Bu dönemlerde ya etraflarında duydukları, gördükleri meslek dallarını yada hayallerinde hep yapmak isteyip yapamadıkları, olmak isteyip olamadıkları meslekleri size tavsiye ederler. Tamam da o meslek gerçekten size uygun mu, yapmak isteyecek misiniz yada o kişinin o mesleği tavsiye etmesine neden olacak maddi imkanları elde etmek ne derece mümkün…

Bunları göz ardı ederek ve düşünmeyerek “bak bunu oku, süper bölüm, ben senin yerinde olucam var ya hiç düşünmeden bu bölüme giderdim” şeklinde yönlendirmeye çalışırlar.

Tüm bunların yanı sıra, iş hayatında başarılı bir akrabanızın yanında, okuldan mezun olup çalışma imkanınız nedeniyle de bölüm tercihi yapmanız yanlış olabilir. Zira söz konusu süre ortalama 4 yıldır ve 4 yılda akrabalık ilişkileri, akrabanın işleri bozulabilir yada o iş size cazip gelmeyebilir. Bunları gözardı etmemek gereklidir.

Elbette aileniz ile konuşup, ortak karar almanızda fayda var. Fakat onların ısrarcı olduğu bir bölüm olması durumunda, düzgün bir şekilde bunun sizin geleceğiniz olduğunu, söz konusu bölümü sizin okuyacağınızı, dolayısıyla o mesleği sizin yapacağınızı, gitmek istediğiniz bölümü neden tercih ettiğinizi, mantıklı olarak açıklayıp, onları ikna etmeye çalışın.

Şehir Tercihi

Bu tercih vesilesi ile sadece okuyacağınız okulu, geleceğinizin mesleğini değil bir kaç sene dahi olsa yaşayacağınız şehri de tercih etmiş olacaksınız. Dolayısıyla mevcut yaşadığınız şehrin sunduğu imkanlara alışık biriyseniz, başka şehirlerde bu imkanlardan mahrum olmak sizi çeşitli sıkıntılara sokabilir. Bu sıkıntıyı en çok büyük şehirlerde yaşayıp, üniversiteyi kırsal yada daha az gelişmiş şehirlerde okuyan öğrenciler yaşamaktadır.

Elbette siz oraya geleceğiniz için eğitim almaya gidiyorsunuz fakat farklı şehirde yaşamanın neden olduğu sıkıntıya düşüp aldığınız eğitimin hakkını verememe ihtimalini gözardı etmeyin. Yaşadığınız şehre benzer bir şehir yada yaşadığınız şehrin yakınlarında bir şehir tercihinde bulunmak daha uygundur. Yaşadığınız şehirde bir üniversiteye gitmekte seçenekler arasında elbet ama aileye yakın olmak tam bir üniversiteli hayatı yaşamak konusunda sıkıntılara neden olabilir =)

Bunun yanı sıra gitmek istediğiniz bölümü tam olarak nerede okuyacağınızı öğrenin. Bazı üniversitelerin ana kampüsleri şehir merkezindedir fakat fakülteleri ana kampüsten uzak bir yerde olabilir. Bu durumu göz önünde bulundurarak hareket edin ve iyice araştırıp öğrenin.

SONUÇ

Ülkemiz yanlış üniversite tercihi yapan, bunun neticesinde bitirdiği bölümü icra etmeyen kişiler ile dolu.Yıllarınızı yapmayacağınız bir mesleğe harcamak kadar gereksiz vakit kaybına neden olan bir şey yoktur. Tek kazancınız diploma sahibi olmaktır. Bu durumda olmamak için iyi düşünmek, iyi araştırmak ve iyi karar vermek gereklidir. Üniversite sonrası yeni bir meslek edinmek çok daha zorlaşır.

Herkesin gelecekte yapmaktan zevk alacağı, kolay iş bulacağı ve o mesleği yapması durumunda bol kazançlar elde edeceği bölümlere yerleşmesini dilerim =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir