Tercih Öncesi ve Sonrası Öğrenmeye Başlamak

Tercih Öncesi ve Sonrası Öğrenmeye Başlamak

“Bölüm tercihi öncesi, okunmak istenilen bölümle alakalı dersleri öğrenmek doğru mudur?” diye gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Aklıma takılan birşey var , şu anda liseden mezun oldum ve sınav sonuçlarının açıklanmasını bekliyorum Allah kısmet ederse bilgisayar mühendisliği istiyorum fakat ben şimdiden internetten izlediğim ve kitaplardan okuduğun kadarıyla C++ derslerini almaya ve anlamaya çalışıyorum ,algoritma kurmayı yahut okumayı öğreniyorum yani üniversiteye eli boş gitmek istemiyorum  . Sizce bu yaptığım doğrumudur? Yanlış ise ; neden yanlış ve  yapmam gerekir?

CEVAP:

Bir çok kardeşimiz tercih aşamasında ve buna benzer sorular kafalarını karıştırıyordur muhakkak. Fazla bilgi göz çıkarmaz, bu yüzden elbette tercih edilmek istenilen bölüm ile alakalı dersleri öğrenmeye şimdiden başlamak doğrudur. Doğru olma ve olası dikkat edilmesi gereken nedenlerine maddeler halinde bakalım;

Doğru Olma Nedenleri

* Her şeyden önemlisi gideceğiniz bölüme dair sahibi olmuş olursunuz. Önceden neler ile karşılaşacağınızı bilir ona göre hareket edersiniz yani seçeceğiniz bölüm size uygun mudur değil midir onu görürsünüz ve o bölümü seçip seçmeme konusunda bir daha düşünürsünüz.

* Tercih edeceğiniz bölüme giderseniz bir adım önde olursunuz. Diğer arkadaşlarınız gösterilen dersleri yeni öğreniyor iken siz onları daha önce öğrenmiş olursunuz. Bu da derslerinizi daha kolay geçmenizi sağlar.

* Dersleriniz konusunda önceden bilgi sahibi olmanız, derslere katılım yapmanızı sağlar. Bu da hocaların gözünde artı puan almanıza vesile olur.

* Daha rahat olursunuz, “çok zor lan, nasıl yapıcam ben bunları” stresine girmezsiniz.

* Sınıf arkadaşlarınız günlerce ödev yapmak yada sınava hazırlanmak için uğraşırken, siz bir kaç saatinizi harcarsınız.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dikkat Edilmesi Gereken* Her şeyden önce öğrenmeye çalıştığınız şey, tercih ettiğiniz bölümde karşınıza çıkmayabilir. Örneğin “bilgisayar mühendisliğine gidicem” deyip, önceden C++ öğrenirseniz, okulda C++ yerine C# öğretilebilir. Fakat bu çok büyük bir sıkıntı değildir. Çünkü hiç bir şey bilmeyerek gitmekten ise mantık yürütebilmenize vesile olacak bir dil bilerek gitmek daha iyidir.

* Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, rahat olmaktır. Ben yaptığım dönemde anlattığım ilk dersler basitti. Bir çok öğrencim “ben bunları biliyorum” diye rahat davrandı. Ardından bilmedikleri zor konulara geçtiğimizde aynı rahatlığa devam ettiler ve hepsi döküldüler. Bu rahatlığa hiç bir zaman kapılmayın. Biliyor olsanız bile “belki öğrenebileceğim bir şey vardır” diye bilmiyormuş gibi dersi dinleyin.

* Bir diğer dikkat edilmesi gereken önemli nokta, dersi bilmek bazı öğrencileri havaya sokabiliyor ve bu hava ukalalık yapmaya neden olabiliyor. Sınıfta hava atmak için “ben bunları biliyom hocam yeaa” diyen öğrenciler vardır. Tamam canım sen biliyorsun da, sınıftaki diğer öğrenciler bilmiyor. Öğretmenin “Ahmet biliyormuş arkadaşlar. O yüzden bu dersi anlatmıyoruz” diyecek hali yok. O yüzden öğretmenler bu tarz ukalalıklara gıcık olur, yapmayın.

* Aynı şekilde, yine biliyorsunuz diye zırt pırt hocanın her lafına atlamayın. Hocalar buna da gıcık olur. Sonuçta doğaçlama bir şekilde ders anlatılıyor ve hocanın lafını kesecek şekilde, hoca ders anlatırken bir şey söylemeniz hocanın dikkatini dağıtır, dolayısıyla size antipati duymasına neden olabilir. Prim yapmak için bu tarz kendinizi gösterme çabası içine girmeyin. Sadece hoca soru sorduğunda derse katılmaya ve soruyu cevaplamaya çalışın. Hocalar her şeye atlayan değil, sordukları soruları cevaplayan öğrencileri sever.

SONUÇ

Hem doğru olma hemde dikkat edilmesi gerekenlere dair bir kaç neden daha sayabilecek olsak da en temel nedenler bunlar. Netice olarak bilmek, öğrenmek, araştırmak her daim doğru ve iyidir. Sizin bir konuda bilgi sahibi olmanız o konuda akıl yürütmenizi sağlar. En temel sorun olan bilmeden akıl yürütme gafletinin önüne geçer.

O yüzden mutlaka tercih yapmadan önce bölümünüzü iyice bir araştırın, tercih yapıp kazandıktan sonra da mutlaka derslerinize bir göz gezdirin. Bütün üniversite bölümlerinin internet sitelerinde, seçtiğiniz bölüme dair ders müfredatı yayınlanmaktadır (en azından ben hangisine baktıysam gördüm). Bu müfredata bakıp, ilgili ders konularına dair ön bilgiler edinebilirsiniz. Ha illa ki “açın kitabı, o dersi tamamen öğrenin” de demiyorum. Sadece bilgi ve fikir sahibi olmanız dahi size avantaj sağlayacaktır 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir