ETBİS Nedir? Ne İşe Yarar?

ETBİS Nedir?

Çok değil, bundan 1-2 hafta kadar önce pek çok haber sitesinde “ kaydı yapmayan e-ticaret sitelerine ” başlıklı haberler ile kısaltması hayatımıza girmiş oldu. Bu da kişilerin “ Nedir” şeklinde sorgulamalar yapmalarına neden olmaya başladı. Açılımı “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi” olan ETBİS ‘e 30 Aralık 2017 tarihine kadar hali hazırda faaliyette olan bütün e-ticaret sitelerinin kayıt olması gerekiyor. 30 Aralık 2017 tarihine kadar kayıt olmayan sahiplerinin ise 5 bin TL ‘den 20 bin TL ‘ye kadar almaları olası. Dolayısıyla herkeste bir telaş ve merak havası hakim.

ETBİS ‘e dair ayrıntılı bilgiler vermeye başlamadan önce, ETBİS Kayıt Nasıl Yapılır? (yazı hazırlanıyor) yazımızdan ETBİS Kayıt işlemine dair ayrıntılı bilgi alınabilir. Şimdi ETBİS Nedir? Ne işe yarar? Türkiye ‘deki e-ticaret sektörüne etkileri ne olacak? Hem e-ticaret sitesi sahipleri hem de e-ticaret sitesi müşterilerine ne faydası olacak? ve ETBİS hakkında söylenenlerin ne kadarı söylendiği gibi olacak? bunlara göz fırlatalım.

Ayrıntılara geçmeden önce belirtmekte fayda var. Bu yazı tek konuluk bir yazıydı fakat mevzu derin olduğu için uzadıkça uzadı… Bu nedenle bölümlere ayırmak zorunda kaldık. Her bir bölüme konunun altında yer alan linklerden ulaşabilirsiniz.

ETBİS Nedir?

ETBİS Nedir?Yazının başında da yer verdiğimiz üzere ETBİS ‘in açılımı “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi“. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından getirilen yasal ve zorunlu bir sistem. Temel amaç ise e-ticaret faaliyeti yapıldığına dair kayıt ve bildirim yapılması, internet ortamında yapılan ticaretin verilerinin toplanması ve bu verilerin istatistiki bilgilerinin üretilmesi.

Sistem internet üzerinden mal veya hizmet satışı gerçekleştiren bütün e-ticaret sitelerini kapsıyor. Bu sistemde e-ticaret sitesine ve e-ticaret sitesinin ait olduğu firmaya dair sunulan mal ve hizmetlerin türü, kargo ve lojistik bilgileri, sınır ötesi e-ticarete ilişkin işlemler, üretim yeri, depo adresi, ödeme yöntemleri gibi hemen hemen bütün bilgiler yer alıyor.

1 Aralık 2017 tarihi itibariyle faaliyette olan bütün 30 Aralık 2017 tarihine kadar ETBİS kaydı yaptırmak zorunda iken, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren e-ticaret yapacak bütün firmalar, faaliyetlerine başlamadan önce ETBİS kaydı yaptırmak zorunda.

ETBİS ile Alakalı Sıkıntılar

Sistemin 1 Aralık 2017 tarihinde kurulup sadece 30 gün gibi kısa bir süre zarfında Türkiye ‘de faaliyet gösteren bütün e-ticaret sitelerinin sisteme kaydının zorunlu olması sıkıntıların başında geliyor. Zira bu süre zarfında, hele ki yılın son ayı olan ve pek çok firma tarafından “ ayı” olarak adlandırılan Aralık ayında firma sahiplerinin kafası allak bullak vaziyette. Bunun yanı sıra yılbaşı hazırlık ve alışveriş yoğunluğu var. Üzerine birde bu sistem kaydı eklenince firma sahipleri çok zor günlerden geçiyor diyebiliriz.

Söz konusu 5 bin TL ile 20 bin TL arası ceza ise aşırı yüksek bir ceza miktarı. Zira bu ülkede çok ciddi oranda vergisini dahi ödeyemeyen yani evine, iş yerine haciz gelmesini göze alan firma sahipleri var. Sırf bu yüzden her sene affı çıkıyor… Bu nedenle 5-20 bin TL cezanın söz konusu olması pek çok firma sahibinin uykularını kaçıran cinsten bir ceza miktarı.

Diğer bir sıkıntı ise gündemi takip etmeyen ya da edemeyen ciddi bir kesim olması. Yani son gün 30 Aralık 2017 fakat hiç şüphesiz 30 Ocak 2018 tarihinde dahi bu sistemden hala haberdar olmayan ciddi bir e-ticaret sitesi sahibi kesin olacaktır.

ETBİS ile Alakalı SıkıntılarEn ciddi sıkıntılardan biri ise bilgisizlik. Yani ilgili işlemleri nasıl yapabileceğini bilmeyen çok ciddi bir kesim var. Gerçi biz ETBİS Kayıt Nasıl Yapılır? konusunda anlattık. Fakat e-ticaret sitesini başkasına kurduran, e-ticaret sitesini kuran kişiye ulaşamayan çok sayıda e-ticaret sitesi sahibi var.

Birde kayıt işlemine giriş için TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi gerekmesi de ayrı bir sıkıntı. Zira yine bilgisizlik nedeniyle bu kayıt işlemini başkasına yaptırmak zorunda kalan çok fazla e-ticaret sitesi sahibi işletme var. Bu işletme sahipleri kişilere en değerli denebilecek bilgi olan TC kimlik ve e-devlet şifrelerini vermek zorunda kalacaklar. Bu tarz bir durumda kayıt işlemi başkası tarafından gerçekleştirilen e-ticaret sitesi sahiplerinin e-devlet şifrelerini kısa sürede değiştirmesini ayrıca tavsiye edelim.

SONUÇ

Bu noktaya kadar sorusunun cevabına ve ETBİS kayıt işlemine dair sıkıtılara göz fırlattık. Bir sonraki konumuz olan “E-Ticaret Bilgi Sistemi Ne Kazandıracak?” konumuzda ETBİS ‘in faydalarına, hem yasal olarak faaliyet gösteren e-ticaret sitesi sahiplerine hem de e-ticaret sitelerinden alışveriş yapanlara ne gibi faydalar sağlayacağına göz fırlatacağız.

ETBİS Mini Yazı Dizisi Bölümleri

  1. ETBİS Nedir? Ne İşe Yarar?
  2. E-Ticaret Bilgi Sistemi Ne Kazandıracak?
  3. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Öngörüleri
  4. ETBİS Kayıt Nasıl Yapılır?
Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir