Siber Faaliyetler Uzmanlığı Eğitimleri Nereden Alınır?

Siber Faaliyetler Uzmanlığı Eğitimleri Nereden Alınır?

Bu konumuzda Siber Faaliyetler Uzmanlığı Eğitimleri ile ilgili gelen soruya cevap veriyoruz.

SORU:

Merhaba, ben küçüklüğümden beri hayalim olan fakat çok istemiş olsamda bir kursa gidemeyip yazılımcılıkta kendimi gelişteremedim. Sadece kendi araştırmalarımla çok çok az bir şeyler öğrendim. Şimdi artık çoğu engel kalktı ekonomik özgürlüğümde var sayılır o yüzden kursa gitmek istiyorum fakat hangi sistem diyeceğimi bilmiyorum. Şöyle açıklayayım:

TCP/IP protokolü, kurumsal ağ ve sistem mimarisi,

• Linux server veya unix işletim sistemleri,

• Teknik kontroller (sızma testleri, yapılandırma kontrolleri vb.) kullanılan metodolojiler, yazılımlar ve platformlar,

• Mobil platformlara yönelik uygulama geliştirme,

• Windows işletim sistemi ve uygulamaları,

• Güvenlik açıklık testleri, ağ/sistem güvenlik testleri,

• Diğer web uygulamaları ile yazılım geliştirme

ben bu yukarıda ki maddelerden öğrene bildiğim kadarını öğrenmek istiyorum mesela siz bana 1. maddeyi öğrenmek için gittiğimde kursa ne demeliyim diye yardımcı olurmusunuz? Yani örnek olarak 1, 3 ve 5 madde de kileri öğrenmek için (burayı sallıyorum) web tasarımı kursuna gitmelisin gibi. Umarım anlata bilmişimdir. Bir de önerdiğiniz kurslar var mı?(Bursa-Antalya)
Teşekkürler.

CEVAP:

Anladığım kadarıyla MİT’te çalışmak istiyorsun =) Bu listedeki vasıflara sahip olmayla ilgili vereceğim bilgiler biraz umut kırıcı olabilir. Çünkü her birinin eğitimini alıp, o konularda bilgi sahibi olmak çok büyük uğraşlar ve ciddi zaman gerektirir. Bu 7 maddelik listede sadece “Diğer web uygulamaları ile yazılım geliştirme” maddesinde bile yetkin olabilmek bile yıllar gerektirir. Neyse biz madde madde cevaba geçelim.

Siber Faaliyetler Uzmanlığı Eğitimleri

Sistem-GuvenligiGenel anlamda yazılım ile alakalı sorular geldiği için kursları çok fazla tavsiye etmediğimi, kurslarda öğrenilebilecek şeyleri bir görsel eğitim seti alıp, evde sistemli ve azimli bir şekilde çalışarak öğrenilebileceğini sürekli söylerim. Fakat bu listedeki maddeler herhangi bir görsel eğitim, kitap yada internet sitesi vesilesiyle tam ihtiyaç duyulacak seviyede öğrenilebilecek maddeler değil. Dolayısıyla bir kursa gitmek faydalı olacaktır.

Bütün bu listedeki eğitimleri ise Bursa ve Antalya ‘da bulmak zor. En azından profesyonel seviyede bulmak zor. Bu tarz eğitimleri almak isteyecek kişi sayısı çok fazla olmadığından eğitimini veren çok fazla yetkin yer yok. Olanlarda İstanbul, Ankara ve İzmir ‘de bulunabilir. Hatta İzmir ‘de bile tam anlamıyla yok.

Ben İzmir ‘de oturan biri olarak sistem güvenliği eğitimi almak istemiştim. Kursa başvurdum, “eylül ayına kadar yeterli öğrenci sayısına ulaşılırsa kurs açılacak. Yeterli başvuru olduğunda sizi arıcaz.” cevabını aldım. Mayıs ayından Eylül ayına kadar bekledim ve Eylül ayında aradım “Yeterli kişi toplanmamış, sizin haricinizde 3 kişi başvurdu” cevabının yanı sıra “zaten bu eğitimler internetten de kolaylıkla alınabiliyor, çok bir şey kaybetmiyorsunuz bence” dedi telefondaki sekreter =) Yani demek ki tam anlamıyla profesyonel bir eğitim verilmiyormuş, ALLAH korumuş.

Normalde kurs ismi vermiyorum fakat böyle ayrıntılı bir konuda çok fazla kurs yok. Kısa bir araştırmamda bir kaç sonuç çıktı. Bunlar arasında da en çok dikkatimi çeken BGA (Bilgi Güvenliği Akademisi) oldu. Tabi burada yazılan maddelerin sadece siber güvenlik ile alakalı olanları bu kursta eğitim olarak veriliyor. Diğer web uygulamaları ile yazılım geliştirme, Windows işletim sistemi ve uygulamaları, Mobil platformlara yönelik uygulama geliştirme gibi maddelerin eğitimleri yok yada ben kısa araştırmam neticesinde denk gelmedim.

Hangisi İçin Hangi Kursa Gitmek Gerek

Siber GüvenlikKonuyu genel olarak ele aldım ve sanki sen hepsini öğrenmek istiyormuşsun gibi cevap verdim farkındayım. O yüzden direk soruna yönelik cevap veriyorum. Aslında basit cevaplar vericem.

TCP/IP protokolü, kurumsal ağ ve sistem mimarisi, Teknik kontroller (sızma testleri, yapılandırma kontrolleri vb.) kullanılan metodolojiler, yazılımlar ve platformlar, Güvenlik açıklık testleri, ağ/sistem güvenlik testleri gibi siber güvenlik ile alakalı eğitimler yukarıda ismini verdiğim kursta var.

“Mobil platformlara yönelik uygulama geliştirme” için Android için Java, Apple (iOS) için Objective-C eğitimi veren mobil üzerine bir kursa gitmen gerek.

“Windows işletim sistemi ve uygulamaları” ve “Diğer web uygulamaları ile yazılım geliştirme” eğitimi veren kurs bulmak zor değil. Tabi kaliteli kurs bulmak zor. Yazılım Uzmanlığı eğitimi şeklinde kurs araştırması yaparsan hem Windows işletim sistemi üzerine hemde web üzerine uygulamalar geliştirebileceğin bir eğitim alabilirsin.

SONUÇ

Tamam, insan isteyince her şeyi yapar, başarmanın önündeki tek engel çalışmamaktır, azimle sıçan duvarı deler gibi klasik gaz veren başarı cümleleri kurucum fakat bazı şeylerde o kadar kolay değildir. Yani ben 30’uma gelmiş, son 10 senede toplasan 9 kere maç yapmış biri olarak çıkıpta bu dakikadan sonra “Ben Barcelona’da oynıcam, Çok çalışıcam ve başarıcam.” desem olmaz.

Ekonomik özgürlüğe kavuşmuş olman yaşının en az 20-25 civarında olduğu anlamına geliyor. Bu dakikaya kadar yazılımsal yada güvenlik anlamında en azından temel sahibi olmaman çok ciddi dezavantaj. Maddi özgürlüğünü kazandıysan bu bir işte çalıştığın anlamına geliyor. Dolayısıyla bu eğitimlerin hakkını verebilecek zaman sıkıntında var.

Netice olarak bana göre zor. Tabi MİT bu özellikleri sadece tercih sebebi olarak arıyor. Yani bu vasıfların hepsine sahip olmak zorunlu değil gibi. O yüzden net bir şey söylemiyorum fakat tek söyleyebileceğim şey hiç ama hiç kolay olmayacağı. Çünkü biz genel anlamda yazılımın zorluğundan bahsediyoruz. Sadece kayda değer şekilde yazılımı öğrenmek bile bir iki senede kolay olabilecek şey değil, ki yazılım bu maddelerden bir tanesinin bir kısmı. “Ben yaparım” diyorsan da kimse sana “Dur! Sakın yapma!” diyemez =) Karar senin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

5 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir