Sertifika Programları Bir İşe Yarar mı?

Sertifika Programları Bir İşe Yarar mı?

Sertifika programlarına dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi öncelikle hayırlı akşamlar ve söylemeden geçemeyeceğim eline sağlık çok yararlı bir site kazandırdın.
Soruma gelecek olursak abi ben lise 3 öğrencisiyim tabi lise 4 olacak tatilden sonra ve CV’ye eklemek için sertifikaya çok takılıyorum. Sürekli sertifika programları araştırıyorum önceki yılların sertifika sınavlarının sorularını çözüyorum. Mesela kayıt olmak için e-mailimi verdiğim ama ücretinden dolayı vazgeçtiğim bi yazılım kursundan hala mail alıyorum seminer düzenlediklerine dair ve seminer sonu sertifika vereceklerini söylüyorlar. Ama tabii ki bu seminerleri de ücretli hatta bayağı kabarık ücretli ve ben bu denli sertifikaya takılı kalmış iken bu inanılmaz canımı sıkıyor.

Sonuç olarak abi bu sertifikaya bu kadar takılmakta haklı mıyım eğer haklıysam da ücretsiz olarak sertifika elde edebilir miyim sınav vesaire yoluyla. Şimdiden teşekkürler.

CEVAP:

Güzel düşüncelerin için teşekkür ederim kardeşim.

Sertifika Programları

Sertifikalar aslında bir konuda eğitim aldığınızın, bir işi bilip bilmediğinizin göstergeleridir. Fakat ülkemizdeki eğitim sistemi okullardan kurslara kadar sorunlu olduğu için sertifikalarda, diplomalar gibi tam anlamıyla güven vermiyor. Hatta yıllarca alınan eğitimin sonucunda elde edilen diplomaların bile güven vermediğini düşünürsek, aylarca alınan eğitimin sonucunda elde edilen sertifikalar hiç güven vermiyor.

Okullarda kopyayla, hoca kıyağıyla, hatır gönül ilişkileri ile ve bir dersi tam anlamayıp sadece sınavlarına çalışılıp geçildiği için alınan diplomalar, diplomayı alan kişinin bilgisini maalesef göstermiyor. Bir sürü bilgisayardan anlamayan bilgisayar bölümü mezunu, bir sürü yazılımdan anlamayan yazılım bölümü mezunu ve daha niceleri var.

Sertifika ProgramlarıKurslara ise direk ticarethane gözüyle bakabilirsiniz. Mantık olarak hiç bir farkı yok. Nasıl bir firmadan para karşılığında bir ürün alıyorsanız, kurslardan da para karşılığında sertifika alıyorsunuz gibi düşünebilirsiniz. Bazı kurslar sırf öğrenci kaçırmamak yada kazanmak için “sen kayıt ol, kursa gelmene gerek yok, biz sana sınavda çıkması muhtemel soruları veririz, sen onlara çalışırsın, geçersin” diyorlar. E maksat bir işi öğrenmekten çok sertifika almak olunca öğrenci (müşteri) bu teklifi kabul ediyor.

Tabi bütün kurslar bu şekilde değil elbette. Aralarında düzgün eğitim verenler var. Fakat firmaların geneli hangi kursta adam gibi eğitim veriliyor, hangisi “ver parayı al sertifikayı” kafasında hareket ediyor bilemez. Dolayısıyla sertifika programları konusunda bir güvensizlik ortamı var.

Sertifika ile İş İmkanı

Sürekli bahsettiğim gibi, bir firmaya iş başvurusu yaparken, firma sizden o işi yapıp yapamayacağınıza dair kanır ister. Bunun için en geçerli kanıt ise öncelikle tecrübedir. O yüzden hemen hemen bütün ilanlarda “en az 2 yıl tecrübeli…” kriterini görürsünüz. Tecrübeden sonra diploma gelir. Diplomadan sonra ise sertifika ve referans çalışma gelir.

Referans işler içinde güven sorunu yaşanabilir. Neticede başkasına ait bir işi “ben yaptım” şeklinde gösteren kişiler olabilir. O yüzden referans iş, sertifikadan sonra gelir.

Birde bazı iş kollarının lise ve üniversitede bölümleri yoktur. Bu nedenle o iş koluna özel sertifika programlarına katılmak ekstra avantaj sağlayabilir. Örneğin sosyal medya yöneticiliği ile ilgili bir bölüm lise ve üniversitede bildiğim kadarıyla yok fakat bunun için sertifika programları var. Sosyal medya yöneticiliği ile alakalı sertifika programları, sosyal medya yöneticiliği ile ilgili iş ilanları için işe yarayabilir.

Dolayısıyla sertifika için ne işe yaramaz diyebiliriz nede işe yarar diyebiliriz.

Ücretsiz Sertifika Programları

Ücretsiz Sertifika ProgramlarıDediğim gibi, bir firma elemana ihtiyaç duyduğunda ilan verir ve o ilana onlarca yüzlerce kişi başvurur. Söz konusu büyük bir şirket ise, bu başvurular binleri bulabilir. O yüzden bazı özel şirketler ücretsiz sertifika programları oluşturur. Bu sertifika programlarından mezun olanların en iyilerini kendi firmalarında çalıştırırlar. Bunun yanı sıra verdikleri belge ile başka firmalara başvurma imkanı da sunmuş olurlar.

Diğer ücretsiz sertifika adı altında sunulan sertifika programları ise tamamen ticari bir tuzaktır. Ücretsiz sertifika almak isteyenleri kendilerine çekerler. Daha sonra ücretli sundukları eğitimleri yada eğitim setlerini satmaya çalışırlar. Neticede kimse babasının hayrına bedava eğitim vermiyor. Bunları yapan çok nadir kurslar vardır. Onların kariyere katkıları da çok fazla olmamaktadır.

SONUÇ

Sizin kariyer alanınıza hitap eden bir eğitim söz konusuysa bunu almaktan çekinmeyin. Amaç sadece sertifika almak olmasın, o konuda olabildiğince iyi bilgi ve eğitim almak olsun. Çok yüksek fiyatlardan bahsediliyorsa elbette körü körüne atlamayın. O eğitimi almanız durumunda hemen çok yüksek maaşlar ile bir işte çalışabileceğinizi düşünmeyin. Kursların en büyük tuzağı budur. Onlardan eğitim almanız durumunda kısa sürede bir işe gireceğinize ve çok iyi paralar kazanabileceğinize inandırırlar sizi. Bunlar çok istisnai durumlardır.

Sertifikalara bir kağıt parçası gözüyle bakın. Sertifikalar bir işe girmenizde çok az yardımcı olur. İşe girdikten sonra ise o işi yapacak olan sertifika değil, yine sizsiniz.

 

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

5 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir