Alan Seçimi ve Sınıfta Kalma Tehlikesi

Alan Seçimi ve Sınıfta Kalma Tehlikesi

Sınıfta kalma tehlikesi yaşayan, Veritabanı Programcılığı ile Web Programcılığı arasında kalan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba abi ben mert , lise 9.sınıf öğrencisiyim seneye 10 oluyorum , ben geçen sene lise 9da kalmıştım abi ama bu sene derslerim güzel sınıfı rahat geçiyorum , 2 bölüm var kafamda veri tabanı programcılığı ve web programcılığı birini seçmem gerek ikiside istediğim bölümler ancak veri tabanı programcılığı benim için bi tık daha önde , internetden araştırmalarıma göre veri tabanı programcılığı ağırmış , matematik ingilizce ve mantık ön plandaymış matematiğim ve ingilizcem orta düzeyde yüksek oldugu söylenemez , geleyim asıl soruya abi veri tabanını seçersem sınıfta kalırmıyım ? kalırsam bi daha okuma şansım yok çünkü 2.kez kalınca direk okuldan atıyorlar , ben kendim de çalışırım tabiki ama gerçekten zor diyorlar bide kalma gibi bi şansım olmadıgı için tereddütdeyim abi ne yapmam gerek , bilgisayarlara ve kod yazma gibi işlere merakımda var.

CEVAP:

Sınıfta Kalma Tehlikesi

Daha önceden bir kere sınıfta kaldığın için bunun ziyadesiyle büyük bir hata olduğunu sende biliyorsun. O yüzden ben sınıfta kalman ile alakalı “niye çalışmadın, çalışsaydın geçerdin” tarzında bir şey söylemicem. Gençsiniz, kafalar başka yerlere kayıyor ama bu meseleyi de normal bir mesele olarak görmemek lazım.

Sınıfta kalma meselesine ayrı başlık oluşturmamın nedeni ise 2. kez sınıfta kalmaktan korkman. Neyden korkuyorsun… Tekrar derslerine çalışmamaktan mı… Tekrar gençliğin verdiği rehavete kapılmaktan mı… Neticede çalıştığın taktirde hangi dalı seçersen elbette geçersin.

Zaten bir kere sınıfta kalmanın yarattığı sıkıntıyı yaşamışsın. Aynı sıralarda oturduğun arkadaşların bir üst sınıfa geçerken, sen kendinden bir sınıf küçükler ile aynı sıralarda bir sene geçirmiş ve onlarla okulu bitirmek zorunda kalmışsın. Liseye aynı sıralarda okumaya başladığın arkadaşların senden 1 sene önce okulu bitirip, belki ertesi sene üniversiteye gidecek iken, sen hala lise sıralarında olacaksın. Daha sayılabilecek bir sürü olumsuz duruma maruz kalmış ve dolaylı yoldan hali hazırda zaten kalacak iken, daha sınıfta kalma korkusunun neyini yaşıyorsun…

Sınıfta Kalma TehlikesiSenin bu yaşadıklarından dolayı çoktan ders almış olman lazım zaten. Dolayısıyla değil veritabanı programcılığının zorluğu, önüne hangi zor bölümü seçmen gerekirse gereksin başarmak için elinden geleni yapmak zorundasın. Malcolm FORBES ‘in dediği gibi; “Ders alınmış bir başarısızlık, başarı demektir“. Bu nedenle senin her şeyden önce sınıfta kalma başarısızlığından ders alman lazım. Hangi koşul ve şartta olursa olsun, zaten bir sene sınıfta kaldığın için bir daha asla sınıfta kalmamak için elinden geleni yapman gerektiğini öğrenmiş olman lazım. Kısacası, sınıfta kalmayı bir ders, bir uyanma olarak görmen ve bir daha aynı hatayı asla yapmayacak kişi olduğunu benimsemen lazım.

Veritabanı Programcılığı ve Web Programcılığı

Belki katılmayanlar olabilir ama veritabanı programcılığı dalı lisede çok gereksiz bir dal. Sanki ülkemizde veritabanı programcılığı çok geniş bir sektörmüş gibi lise seviyesinde eğitimi verilmeye başlanılıyor. Lisede alınan mesleki eğitimler teknisyenlik seviyesinde olan eğitimlerdir. Atıyorum, lisede elektrik bölümü okursun, bitirdikten sonra üniversite okumazsın yada okuyamazsın, sonra gider bir elektrikçide çalışırsın, priz bağlarsın, sigorta takarsın, kablo çekersin, kısacası teknisyenlik seviyesinde temel işleri yaparsın. Web programcılığında da okursun liseyi, üniversiteye gitmez isen belki bir firmaya girersin, bir web sitesinin basit ve rutin işlerini yaparsın. Fakat hangi şirket sırf tablo oluştursun diye veritabanı programcılığı dalını okumuş birini alacak. Zaten bunu standart bir yazılımcı yapabiliyor.

Elbette günümüzde üniversite şart. Fakat üniversite okumadan çalışma imkanının olmadığı yada çok küçük bir imkana sahip olduğun bölümlerin yada dalların eğitimlerinin lisede verilmesi çok gereksiz. Ülkede bir kaç yüz tane veritabanı programcısı aranıyorsa, binlerce belkide on binlerce öğrenci lisede bu bölümü okuyor. Tabi o veritabanı programcısı arayan şirketlerde lise mezunu aramıyorlar elbet, orası ayrı.

Veritabanı programcılığı alanında iş sahibi olmak için üniversite şart. Hatta alanınızda baya iyi olmanız lazım. Ben çok gördüm veritabanı programcılığını bitirmiş, kendisine veritabanı ile ilgili basit bir soru sorduğumda cevap veremeyen. Düşün, ben birde veritabanı programcısı değil yazılımcıyım.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim, tercih elbette senin. Ben KodcuHerif.Com ‘da her zaman söylediğim gibi, asla kişilerin tercihlerini etkilemek istemiyorum ve etkileme maksadıyla hiç bir zaman yazmıyorum. Sadece tecrübe, gözlem ve düşüncelerimi yazıyorum. Hayat sizin hayatınız, dolayısıyla kararda sizin kararınız. İster veritabanı programcısı olursunuz, ister web programcısı yada ister çöpçü… “Sakın olma” demem. Çünkü hayatın, hangi alanda, kime, ne şans tanıyacağı belli olmaz. Tabi bu aynı zamanda sizin çabalarınıza da bağlıdır.

Birde sınıfta kalma korkundan ve bu korku nedeniyle tercih konusuna takılman ile ilgili son bir şey söyleyeceğim; Eğer zaten bir kere sınıfta kalmaktan ders almadıysan hangi alanı seçeceğinin bir önemi yok kardeşim…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir