Sertifika Diploma Yerine Geçer mi?

Sertifika Diploma Yerine Geçer mi?

Sertifika yerine geçer mi? Ya da diploma boşluğunu az da olsa doldurur mu şeklindeki sorunun cevabına göz fırlatıyoruz.

SORU:

Merhaba
10 yıldır gıda sektoründe calışmaktayım
Lise 1 terkim şuan yometici görevini yürütmekteyim
2013/2014 İstanbul bilgi eğitim üniversite aracılığı ile
Türkiye perakendeciler fedarasyon başkanlığı beraber yürütülen calışmayla tüm alanlardan ders gordük yaklaşık bir yıl sonra mezun olduk
Üniversitenınde ismi ile beraber sertifka aldık ve ayreten kurs yonetici okulu kursu bitirme üzerinde yaZan belge aldık
Lise dıplomasının yerine az daha olsa katkısı olurmu

CEVAP:

Daha önce KodcuHerif.Com ‘da pek çok sertifika ile alakalı sorunun cevabını verdik. Bu soruda ise sertifikanın yanı sıra sektörel tecrübede söz konusu. Dolayısıyla bu doğrultuda bir cevap vermeye çalışalım

Sertifika ve

Öncelikle sertifika ve arasındaki farkları ele alalım. Türk Dil Kurumu sertifika kelimesini iki şekilde açıklıyor;

Birincisi, “Öğrenim belgesi”. İkincisi ise “bilgi gerektiren herhangi bir konuda niteliğini gösteren belge”. Bizim KodcuHerif.Com ‘da genel olarak anlatmak istediğimizi anlatan açıklama ikinci açıklama. Yani kurslardan alınan sertifikalar sizi o konu hakkında bilgili olduğunuzu ispatlayan öğrenim belgeleridir.

” kelimesinin Türk Dil Kurumundaki açıklamasına bakalım;

Sertifika ve DiplomaBir kimseye herhangi bir okulu veya öğrenim programını başarıyla tamamladığını, bir derece veya unvanı kullanmaya hak kazandığını, bir iş, sanat veya meslek dalında çalışabilme yetkisi elde ettiğini belirtmek için bir öğretim kurumu tarafından düzenlenip verilen resmî belge, icazetname, şehadetname”. Yani size resmi bir vasıf kazandırıp, o mesleğin erbabı yapar.

Mevzuyu daha da netleştirecek olursak, yazılım kursuna gittiğinizde, ne kadar iyi bir eğitim ya da sertifika alırsanız alın, siz yazılım mühendisi olmazsınız, yazılım bilen kişi olursunuz. Kurslardaki “yazılım uzmanlığı eğitimi” ifadesi tamamen pazarlama stratejisidir. Kişilerin bilinçaltına “bizden eğitim alırsanız yazılım alanında uzman olursunuz” mesajı verilmektedir. Fakat hiçbir kurs, birkaç aylık süre zarfında sizi yazılımda uzmanlaştıramaz.

Dolayısıyla sertifikalar asla diplomaların önünde yer alamaz. Yani bir işe başvuran, biri yazılım mühendisliği diplomalı, diğeri yazılım uzmanlığı sertifikalı iki kişiden her daim yazılım mühendisliği diplomasına sahip kişi seçilir. Ha tabi yazılım mühendisliği diplomasına sahip kişi okulda bir şey öğrenmemiştir, yazılım sertifikasına sahip kişi kendisini yazılım alanında baya bir geliştirmiştir, çeşitli projeler yapmıştır ve sektörde iş deneyimi vardır, o zaman durum değişebilir.

Sertifika Yerine Geçer mi?

Biraz daha soruya odaklanacak olursak, sertifika sahibi olmak, hiç olmamaktan daha iyidir elbet. Zira sertifika o konu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu gösterir. Fakat her kursta verilen eğitim kalitesi farklı olması nedeniyle sizin çok ya da az bilgiye sahip olduğunuzun göstergesi değildir.

Sertifikaya bakan firmalar genel olarak küçük ve orta büyüklükteki işletmelerdir. ve devlete bağlı kurumlar ağırlıklı olarak diplomaya bakar.

Soruda bahsedilen ve üzerinde “diploma” yazan belgenin geçerliliğini de sorgulamak gerekir. Çünkü lise diploması değil, üniversite diploması değil, dolayısıyla ne diploması olduğu meçhul gibi görünüyor. Hal böyleyken o vesilesiyle lise mezunu sayılmazsınız ve üniversiteye gidemezsiniz. Tabi bizim ülkede ezber bozan çok fazla bürokratik şeyler olabilir, bu nedenle insanın kesin konuşası da gelmiyor. Sorgulamakta fayda var…

SONUÇ

Netice olarak sizin en büyük avantajınız diplomadan ya da sertifikadan ziyade tecrübeniz. Kâğıt parçalarına değil, niteliğe bakan firmalar 10 yıllık tecrübenize bakıp, sertifika ya da diplomaya bakmadan sizi işe alabilir. Tabi iş arayışı içerisindeyseniz =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir