Proje Fikrinin Tutup Tutmayacağını Öngörmek

Proje Fikrinin Tutup Tutmayacağını Öngörmek

Öncelikle belirtmekte fayda var. Bu konu Yazılım Projesi Yapmak ve Tutturmak adlı konuda geçen bir bölümdü. Fakat o konuyu ziyadesiyle uzattığı için ayrı bir konu olarak ele alıyoruz.

Yazılım proje fikirleri için “tutar mı, tutmaz mı” diye sürekli kafa yorulur. Bazı kişiler “tutar” derken, bazı kişilerde “tutmaz” diyebilmektedir.

Peki gerçekten bir projenin tutup tutmayacağı öngörülebilir mi? Tutacağını düşünenleri mi dikkate almak gerek, yoksa tutmayacağını düşünenleri mi dikkate almak gerek? Gelin beraber göz fırlatalım …

Projenin Tutmasını Öngörmek

Bir projenin tutması, projenin kendisinden çok, projenin tutması için atılan adımlara bağlıdır.Bu anlamda verilebilecek en güzel örnek Facebook olsa gerek.

Bir çok kişi Facebook ‘un kurulduktan bir kaç yıl sonra batacağını düşündü. Hatta Microsoft ve Google, Facebook ‘u satın almaya çalışıp, 4-5 Milyar dolar teklif ederken, Mark reyiz “Facebook satılık değil” dediğinde çoğu kişi “salak bu çocuk” demiştir. Çünkü Facebook ‘un çıkış amacı uzun zamandır görmediğin eşini, dostunu, akrabanı, ilkokul arkadaşlarını bulmaktı. Günümüzde sunduğu imkanlardan çok azını sunuyordu. İnsanda ister istemez “e uzun zamandır görmediğin eşini, dostunu ve arkadaşlarını bulacan, telefon numaralarını alacan, MSN ‘e ekleyecen ve Facebook ‘ta yapılacak hiç bir şey kalmayacak” şeklinde düşünüyordu. Fakat Mark reyiz oyun oynama, video yükleme, sayfalar açma, sohbet etme, gruplar kurma gibi daha sayılabilecek bir sürü, kişileri siteye bağlayacak adımlar attı. Öyle ki kendisi için tehdit oluşturan MSN ‘i bile batırdı.

Bu sayede Facebook çok değil, bundan sadece 7-8 sene önce kendisine 4-5 Milyar dolar değer biçilirken bugün fiyatını 50’ye katladı ve 200 Milyar dolardan daha fazla değere sahip oldu. Eğer bu adımlar atılmasaydı, Facebook ‘ta MySpace ve benzeri siteler gibi unutulur, herkes Mark reyizi 4-5 Milyar doları kabul etmediği için internet dünyasının salağı ilan ederdi.

Facebook gibi daha çok fazla örnek sayılabilir. Hatta tüm bunların yanı sıra teknolojinin ileri gelen isimleri de geleceğe dair yanlış öngörülerde bulunmuşlardır. Bu konuya göz fırlatabilirsiniz: Teknolojinin Geleceği ile İlgili Hatalı Tahminler

Tecrübelerden Örnekler

Birazda tecrübelerime göz fırlatacak olursak, bazen aylarca uğraştığım projeler tutmaz ve zaman kaybından ibaret olurken, bazen hiç uğraşmadığım ve kısa sürede öylesine hayata geçirdiğim projeler en çok tutan projeler oldu.

Projenin Tutmasını ÖngörmekÖrneğin 1 ay boyunca, gece gündüz, günde 18 saat harcayarak, sıfırdan yazılımını yaptığım bir dosya yükleme sitesi tutmadı. Buna karşılık yarım saatte hazır script bir resim yükleme sitesi kurdum, 4 ayda on binlerce kişi tarafından kullanıldı ve sevildi. Birisinin neden tutup, diğerinin neden tutmadığına dair elbet dersler çıkardım. Zira resim yükleme sitesi gibi tutması zor bir sitenin tutması, dosya yükleme sitesi gibi tutması kolay bir sitenin tutmaması tamamen atılan adımlar ve içinde bulunulan şartlar ile alakalı.

Bunun yanı sıra KodcuHerif.Com ‘a da bir proje olarak bakabiliriz. İlk etapta sürekli geliştirmekte olduğum yazılım bilgim ile ilgili tecrübelerimi aktarmak amacıyla açılan bir site olan KodcuHerif.Com, yazılım öğrenmek isteyen kişilerin, yazılım, teknoloji, eğitim ile alakalı her alanda rehberlik sitesi haline geldi. İlk konulara bakılacak olursa hep var. Fakat bugün yazılım, teknoloji, eğitim, kişisel gelişim ve birazda eğlenceli konular görüyorsunuz. İşte bu bir projenin gelişmesi için gereken adımların zamanla atıldığı yada atılmaya çalışıldığı anlamına geliyor. Aynı Facebook ‘un ilk etapta arkadaşlarınızı bulmak amacıyla açılan bir site olup, günümüzde oyun oynamak, video izlemek, resimler paylaşmak, tanıtımlar yapmak gibi daha sayılabilecek bir sürü unsur barındırması gibi …

Örneğin KodcuHerif.Com ‘un gelişmesi için atılan adımlardan biri sistemiydi. Bugün baktığımızda sadece 6 ayda 1.000’e yakın soru gelip, 200 civarı sorunun konu açılarak cevaplanmış olması atılan bu adımıın ne kadar doğru olduğunu gösterir. Aynı şekilde Yazı Gönder sisteminin kurulalı 5 ay olmasına rağmen sadece 12 kayda değer yazının gönderilmesi de bu alanda atılan adımın çokta isabetli olmadığını gösterir.

Bu örnekler vesilesi ile bir projenin tutmasına dair öngörüde bulunmak imkansıza yakındır. Olay tamamen projenin ilerleyişi için attığınız adımlar ve karşınıza çıkan şeyleri değerlendirmekten ibarettir. Bazen yolunuza bir taş çıkar. O taşın üzerinden atlayıp geçebilirsiniz de, ileride değerlendirmek için yanınıza alabilirsiniz de … Bazen tutması için değilde sırf öylesine yapmak için yaptığınız şeyler projenizin tutmasında çok büyük rol oynar, bazen sırf tutması için çok büyük çabalar sarf ederek yaptıklarınız projenize asla katkı sağlamaz.

SONUÇ

Netice olarak yazılım proje fikirleri için “kesin tutar” yada “kesin tutmaz” demeyi sağlayacak, matematik gibi bir formül yada kesin bir sonuç yoktur. Öyle ki projelere sürekli yatırımlar yapan, bu alanda artık uzmanlaşmış kişiler olan melek yatırımcı diye tabir ettiğimiz kişiler için bile başarı kıstası 10 ‘da 2 ‘dir. Yani yüzlerce projeyi incelerler, 10 projeye tutar gözüyle bakarlar ve destek olurlar, bunlardan sadece 2 tanesi tutarsa bunu başarı olarak görürler.

Dolayısıyla onlar bile bir projenin tutup tutmayacağı konusunda kesinlik veremezken, etrafınızdaki kişilerin projenin tutması konusunda söylediklerine çok takılmayın. Sadece tutmayacağını düşünmelerine neden olacak olumsuzlukları dinleyin ve mantıklı bulduğunuz olumsuzlukları dikkate alıp, çözüm arayın.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir