Param Var Ne İş Kurabilirim?

Girişimcilik rüzgarları dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda hızlı esiyor. Bu rüzgar, girişimcilik için tek gereklilik olarak görünen sermaye sahipleri için hemen “Ne İş Kurabilirim?” sorusunu akla getiriyor.

Peki bir iş kurmak için tek gereklilik sermaye midir? Değil ise diğer gerekli unsurlar nelerdir? Başkalarının verdiği tavsiyeler ile elinizdeki para vesilesiyle sağlam bir iş kurulabilir mi? Bunlar ve benzeri sorular sorarak, başta olmak üzere pek çok platformda sorulan “Ne İş Yapabilirim?” sorusuna cevap vermeye çalışalım.

Ne İş Kurabilirim?

Teknolojinin hızlı gelişmesi, bilişim alanına yönelik kurulan işlerin birkaç yılda asırlık şirketleri geride bırakması, bazı milyar dolarlık şirketlerin birkaç çalışandan oluşması, girişimcilik üzerine seminerler, konferanslar, melek yatırımcılar, teşvikler, destekler derken girişimcilik kavramı ve zengin olmaya açılan bir kapı olarak görülmeye başlanıldı. Hal böyle olunca girişimci olmak, yani zannedildiği üzere zengin olmak için, elde olan sermaye ile ne iş kurulabileceğine dair kafa yoranların sayısı arttı. Bu vesileyle de başta olmak arama motorlarında dahil pek çok yerde ne iş kurabilirim? sorusu sorulmaya başlandı.

Ne İş Kurabilirim?” sorusuna verilebilecek en güzel cevap “hiçbir iş kuramazsın” olsa gerek. Çünkü bir kişi ne iş kuracağını kendisi bilmiyorsa, başkasının bilmesi beklenemez. Başkalarının biliyormuş gibi verdiği tavsiyelerde asla sağlıklı tavsiyeler olmaz. Bununda nedeni, tavsiye veren kişiler, kendileri fırsat gördükleri fakat girmeye cesaret edemedikleri işleri tavsiye ederler. Zira “benim param olacak şu işe girerdim, o işte çok para var” şeklinde tavsiyeler verilir. Madem o işte çok para var, çek kredi, kendin gir… Hal böyle olunca tavsiye veren kişinin girmeye cesaret edemediği bir işe girmek ne derece mantıklıdır, orasını da siz düşünün.

Sermaye Tek Başına Önemsizdir

Sermaye Tek Başına ÖnemsizdirYazının başında da belirttiğimiz üzere elinde az ya da çok sermayesi olan herkes “Ne İş Yapabilirim?” şeklinde düşünmeye başlar. Çünkü bir iş kurmak için tek ve en önemli gereklilik sermaye olarak görülmektedir. Sanki para varsa işi kurduktan sonra iş, akıntıya kapılmış gibi kendi kendine gidecek ve para kazandıracaktır. Evet, akıntıya kapılmış gibi kurulan iş kendi kendine gider fakat sizin bilgi, beceri ve tecrübeleriniz ile yönetilerek gitmez ise o akıntının sonu şelaledir. Dolayısıyla kurulan iş, şelaleden aşağı düşer.

Elbette KodcuHerif.Com ‘da pek çok konuda belirttiğimiz üzere sermaye önemli bir gerekliliktir. Fakat tek başına asla yetmez. Öyle ki, bilgi, beceri ve tecrübeniz olmadıktan sonra 100 bin TL ‘yi 1 yıldan kısa sürede hiç etme ihtimaliniz varken, 10 bin TL ‘yi 1 yıldan kısa sürede yüz binlerce TL ‘ye dönüştürme imkanınız da vardır.

Hal böyle olunca iş kurmayı en basitinden bir pasta yapmaya benzetebiliriz. Sermaye pastanın malzemeleridir. Bilginiz, beceriniz ve tecrübeniz varsa o malzemeler ile mükemmel bir pasta yapabileceğiniz gibi, bilginiz, beceriniz ve tecrübeniz yoksa ortaya berbat bir sonuç çıkar, malzemeler ve yapmaya çalıştığınız pasta çöpe gider.

Kendinizi Keşfedin

Ne İş Kurabilirim?” sorusu aslında son derece ironiye sahiptir. Çünkü bu soru dolaylı yoldan “ben bilgimin, becerilerimin ve tecrübelerimin neler olduğunu bilmiyorum, siz söyleyin” anlamına gelerek, hayatı boyunca hiç görmediği kişilere sormasıdır. Elbette işin özünde “nasıl bir iş kurabilirim?” sorusunu soran kişilerin asıl amacı piyasadaki fırsatlara dair bilgi almaktır. Fakat piyasada fırsat olarak görülen işler de bilginiz, beceriniz ve tecrübeniz olmadığı zaman gireceğiniz işte batmanız kaçınılmaz hale gelir. Buna en yakın örnekler son dönemde çiftlik banklar, saadet zincirleri ve benzeri oluşumlara girilmesidir. Bu oluşumlara giren kişiler, ellerinde belli bir sermayesi olup ya da kredi çekerek sermaye edinip, araştırmadan, bilgi ve tecrübe sahibi olmadan, başkalarının tavsiyeleri veya kulaktan dolma bilgiler ile bu işe girmiş kişilerdir. Zira “bu işe giren bu kadar insanın salak olamayacağını düşünerek bu işe girdim” şeklinde verilen röportajlarda bunu ispatlıyor.

Dolayısıyla ne iş yapabileceğinizi sizden daha iyi kimse bilemez. Eğer ki ne iş yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu henüz kendinizi tam anlamıyla keşfetmemiş olduğunuz anlamına gelir. Keşfetmek içinde yapacağınız en ideal şey, zevkle yapacağınız ve size ilerde para kazandırma potansiyeli olan hobiler edinmektir. Zira pek çok başarılı girişimcilik öyküsü bir hobi ile başlar. Bunun nedeni de hobiler zevkle yapılan işlerdir ve zevkle yapılan her işte başarılı olmak daha kolaydır. Aksi halde, başkalarının zevkle yaparak çok para kazanabildiği bir işten siz zevk almıyorsanız o işte başarılı olamazsınız.

Bilgi, Beceri ve Tecrübe Edinin

Bilgi, Beceri ve Tecrübe EdininDiyelim ki araştırmalarınız neticesinde ya da durduk yere aklınıza gelen bir vesilesiyle zevkle yapabileceğinize inandığınız bir iş buldunuz. Geriye bu işte başarılı olmak için gerekli olan ve bu noktaya kadar defalarca kez vurguladığımız bilgi, beceri ve tecrübe sahibi olmak kalıyor. Sermayenin yanı sıra bu 3 ana unsurun her birine sahip olmak çok önemlidir. Dolayısıyla her birine tam anlamıyla sahip olmadan ya da hatta sahip olduğunuzu zannederek bir iş kurmak sizi türlü sıkıntılara sokabilir.

Örneğin, yıllardır yapıyorsunuzdur. Hatta olarak kişi ve firmalara yapmış da olabilirsiniz. Bu doğrultuda bir firma kurup, web tasarım işinizi daha profesyonel bir hale getirme düşünceniz kesinlikle başarılı olacağınızı garanti etmez. Çünkü siz web tasarım konusunda bilgi, beceri ve tecrübe sahibisiniz. Firma yönetme ve büyütme konularında bilgi, beceri ve tecrübe sahibi değilseniz, sıkıntılar çekme ihtimaliniz vardır. Bu nedenle bir iş kurup batanlar, sonraki kurdukları işte daha başarılı olurlar. Çünkü bir firmanın işleyişi konusunda gereken unsurlara sahiptirler ve o unsurlar doğrultusunda daha sağlıklı adımlar atabilirler. Elbette web tasarıma dair hiçbir bilgisi, becerisi ve tecrübesi olmayıp iş kuran birine nazaran çok daha avantajlı olduğunuzu da unutmamak gerek.

Bilgi, beceri ve tecrübe kazanmanın en ideal yolu, girmeyi planladığınız bir işin öncesinde, aynı işi yapan firmada çalışmaktır. Bu maaşlı bir çalışma olabileceği gibi, stajyerlik de olabilir. Yeter ki bu çalışma süresinde, işin bütün inceliklerini, püf noktalarını, dikkat edilmesi gerekenleri, çıkan sorunlara dair ne gibi çözümler üretildiğini, başarılı olmak için ana gereksinimleri, kısacası hemen hemen her şeyi öğrenmeye çalışın.

Diğer bir yöntem ise, girmeyi düşündüğünüz işe dair daha önceden bu işi kurmuş olan kişiler ile iletişime geçin. O kişilerin yaşadıkları sıkıntıları, yaşadıkları sıkıntılara dair nasıl çözümler ürettiklerini öğrenin. Buna karşılık sizin neler yapabileceğinizi veya yapamayacağınızı analiz edin. Aynı zamanda da söz konusu işe dair becerilerinizi mümkün mertebe iş kurmadan önce geliştirmeye çalışın.

SONUÇ

Tüm bu yazı vesilesiyle bahsetmeye çalıştığımız ana unsur, “Ne İş Kurabilirim?” sorusuna verilebilecek cevap başkalarında değil, kendinizdedir. Zira web tasarıma dair hiç bilgisi olmayan birine “ işinde çok para var, web tasarım işine gir” demek, o kişiye verilebilecek en kötü tavsiyedir. Dolayısıyla bu noktaya kadar bahsettiğimiz sermaye, bilgi, beceri ve tecrübe unsurlarını göz önüne alarak hareket etmeniz gereklidir. Zira son derece basit, fırsatlarla dolu, girilmesi durumunda çok para kazandırması garanti gibi görülen işlerde bile, altından kalkamayacağınız, sizi hızlı bir şekilde uçuruma sürükleyen sorunlar çıkabilir. Bu sorunları önceden görebilmeli ve kısa sürede çözümler üretebilmek için bu noktaya kadar bahsettiğimiz gerekli 4 ana unsura sahip olabilmelisiniz.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir