Oyun ve Bilgisayar Yapma Hayali

Oyun ve Bilgisayar Yapma Hayali

Oyun ve bilgisayar yapma hayali olan kardeşimizin yazılım ve bilgisayar mühendisi olma ile ilgili sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

ben bu sene liseden mezun oldum bir iki sorum var.
1) hangi üniversiteye gittiğinin bir önemi var mı? Sonuç olarak ‘bilgisayar mühendisi kendini geliştirir’ okulun çok faydası yoktur kanısı doğru mudur?
2)Ben oyun vs. seven bir insanım ama araştırma yapmayı da seviyorum yazılıml a hiç bir temasım olmadı ama hep içimde bir uhte kaldı kendi oyunumu yapmak istiyorum ve Türkçe olacak Türkiye’ye yakışacak bir oyun yapmak istiyorum Birçok güzel oyun var ama çoğu yurtdışından gelme Ve aynı zamanda kendi bilgisayarımı yapmak istiyorum ama onunda parçalarını yurtdışından değil tamamen Türkiye’de üretmek istiyorum sizce bu düşüncelerim bilgisyar/yazılım mühendisi olmama yetmiyor mu ?
Yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP:

Yazılım / Bilgisayar Mühendisi

Bu konuya uzun uzun girmeyeyim. Çünkü yazılım mühendisi yada bilgisayar mühendisi olmak konusunda sitede bir sürü kaynak bulabilirsin kardeşim. Ben aynı şeyleri yazmaktansa, sen onları oku hem bu sayede aklına gelmeyen ve bilmen gerekenleri de öğrenmiş olursun.

Sadece “bilgisayar mühendisi kendini geliştirir, okulun çok faydası yoktur” sözüne değinmekte fayda var. Bu düşünce, bu sektörün içinde olanlar için yaygın bir düşünce. Hatta bazı konularda bende belirttim. Fakat tam anlamıyla “okulun faydası yoktur” diyemeyiz. Bunun yerine “ülkemizdeki okullar, siz bir işe girdiğinizde ihtiyaç duyacağınız bütün bilgileri tam anlamıyla vermiyor yada siz alamıyorsunuz diyebiliriz. Yani bu sektörde bir şeyler yapabilmek için okul haricinde de kendinizi geliştirmeniz” gerekiyor.

Oyun Yapmak

Oyun yapma konusunda sıkıntılar yok. Günümüzde Türk yapımı oyunlar var. Fakat elbette bunlar dünya standartlarında değil. Bunun tek nedeni eğitim yada bilgide değil. En büyük nedeni maddi imkanlar. Çünkü kaliteli bir oyun yapmak için kaliteli bir ekip kurabilmeniz gerekiyor. Kaliteli bir ekipte para gerektiriyor. Bugün dünya çapında kaliteli oyunlar milyonlarca dolara yapılıyor.

Örneğin hepinizin bildiği GTA ‘nın 5 ‘in yapımı için 265 Milyon dolar harcandı. Bu parayı bir oyun yapmak için ülkemizde verecek kişi bulmak neredeyse imkansız. Bu paraya sahip olan kişi olmadığı için değil elbet, bu paraya sahip kişilerin bu parayı oyun yapmaya harcamayacakları için. Bunun haricinde küçük çapta oyunlar ülkemizde elbette yapılabilir, ki yapılıyor da.

Bilgisayar Yapmak

Bilgisayar YapmakOyun yapma konusunda belki sıkıntı çekmezsin ama bilgisayar yapmak konusunda çekeceğin sıkıntı imkansızlıklardan ibaret. “Bilgisayarın parçalarını Türkiye ‘de üretmek istiyorum” diyorsun ama bugün bir bilgisayar üreticisi firma, bilgisayarın içindeki bütün parçaları kendisi üretmiyor ki =) Aslında neredeyse hiç bir kayda değer parçayı kendisi üretmiyor diyebiliriz.

Atıyorum Lenova bilgisayarı düşünelim. Bilgisayarın içindeki parçalar; Ana kart, RAM, ekran kartı, işlemci ve diğer parçaları hep topluyor. Lenova sadece kasasını yapıyor (belkide onu da yaptırıyor, üzerine sadece logosunu koyuyor), stabil çalışacak bir bilgisayar olması için gereken parçaları bir araya getiriyor. Tüm bunların neticesinde bilgisayarın adı Lenova oluyor. Dolayısıyla A’dan Z’ye hiç bir firma kendi parçalarını ürettiği bir bilgisayar yapmıyor yada yapamıyor. Sadece işlemci ve ana kartı aldığı Intel bugün 150 Milyar dolarlık bir şirket. Bu şirketin yaptığı bir ürünle fiyat / performans açısından yarışacak bir parça üretmek için o kadar kolay bir iş değil. Çünkü adamlar çoktan yol almış.

Ülkemizdeki bir çok teknoloji firması da fason üretim satıyor. Yani Çin ‘de, Tayland ‘ta üretilen bir bilgisayarı, telefonu, tableti hazır haliyle alıyor, üzerine sadece logosunu basıyor, sonra “al sana bizim bilgisayarımız, telefonumuz, tabletimiz” diyor. Sadece Vestel “bizim telefonumuz” diyebilecek kadar bir telefonun üretimini yapıyor, o da üretimin yüzde 60-70’ini kendisi yapmıyor. Sadece yazılımın belli kısımlarını, tasarımını ve panel üretimini yapıyor.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim, hayaller New York, hayatlar Nevşehir… Bu hayallerin anahtarı da para hemde çok para. Sadece bilgi ile olabilecek şeyler değil. Öyle olsa ülkemizde zehir gibi kardeşlerimiz var, elbet onlarda bu zamana kadar hayata geçirirlerdi bu tarz bir şey.

Cevaba son noktayı koymadan önce, oyun yapma yada bilgisayar yapma düşünceleri senin bilgisayar mühendisi yada yazılım mühendisi olmanı sağlar mı meselesine gelelim. Bazı şeyleri yapmayı düşünmek, istemek yada hayal etmek bir şeyler olma konusunda sadece başlangıç noktasıdır. Neticede her şey bir istek ve bir hayal ile başlar. Ben yazılımcı olmak istedim, yazılım projeleri yapmak istedim ve bugün yazılım projeleri yapıyorum. Fakat bunu isteyen belkide on binlerce kişi bu istekle yola çıkıp geri dönmüşlerdir. Dolayısıyla bu işe bir maraton gözüyle bakacaksın. Sen şu anda başlangıç çizgisindesin ve adım atmamışsın. Bu çizgide iken koşmaktan vazgeçmekte, koşmaya başlayıp kayda değer bir yol kat etmeden geri dönmekte yada gidebildiğin kadar gitmekte senin elinde…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir