Oyun Yapma, Patent ve Komisyon Meseleleri

Oyun Yapma, Patent ve Komisyon Meseleleri

Oyun yapma isteği, patent, komisyon ve benzeri konulara dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba. Aşağıdaki soruları bir çok forum sitesinde sordum ve sizinde görüşlerinizi merak ettim 🙁 yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba. Ben okuyorum. Bağımsız oyun geliştiriciliğinden geçimimi sağlamak istiyorum. Yaşım 24 ve bir an önce para kazanmam gerekiyor çünkü yaşım baya geçiyor. İlk 16 yaşımdayken oyun programlamak istemiştim. O yaşlarımda forumlarda açılan konuları incelediğimde gözüm korkmuştu ve vazgeçmiştim. Tek duyduğum kelime imkansız kelimesiydi. Herkes ama herkes imkansız dedi ve ben de yapabileceğim bir alana yöneleyim diyerekten sürekli daldan dala atladım. Web tasarımcılığı, web programcılığı falan derken hiç bir alanda uzmanlaşamadım. Herşeyden biraz öğrendim ama hiçbir şeyi tam öğrenemedim. Küçüklüğümden beri oyun geliştirme hayalim vardı ama imkansız kelimesini beynime çivi gibi çakmışlardı. Şu yaşlarımda internette minecraft’ın tek kişi ile yapılmış olması beni tekrardan heveslendirdi ve o yapabiliyorsa ben neden yapamıyayım diye içimden geçirdim. Öyle gta gibi büyük oyunlar yapmak niyetinde değilim. Küçük ama yönünden ağır basan oyunlar. Ama kafamı karıştıran çok konu oluyor ve bu işe girmeye korkuyorum. Yaşımda geçti o yüzden vakit kaybetmek istemiyorum.

1. Sorum : Steam diye bir sistem duydum. PC için yapılan oyunlar orda satılabiliyor sanırım. Bu konuda baya bir araştırdım ama bu işin nasıl yapılacağını bulamadım(ingilizcem yok) . Steam bu iş için sitesinde komisyonu beraber belirleriz falan yazıyor. Bir sitede de %75 komisyon aldığı yazıyordu. Eeeee %75’i kendine alıyorsa ben ne kazanıcam?

2. Sorum : Benim hiç param yok. Yaptığım oyunları patentliyemem. Okuduğum kadarıyla patent işleri baya pahalı oluyormuş. Ben oyunu yazıp markete attım diyelim. Başka biri benim oyunumu alıp patentini üzerine yaptırabilir mi? Hatta daha ileriye gidip yazdığım oyunun patentini alıp bana dava açabilir mi? Bu hukuk işleri nasıl yürüyor hiç bilmiyorum. Başıma bela almak istemiyorum. Yardımcı olun lütfen 🙁

3. Sorum : Yaptığımız oyunları steam dışında hangi marketlerde satabiliriz?

4. Sorum : Oyunu steam gibi bir markette satışa sundum diyelim. Devlet bu yüzden fatura kesmemi veya ödememi ister mi? Bu yüzden bana ceza yazar mı? Lütfen beni aydınlatırsanız sevinirim 🙁 Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP:

“Bende Yaparım”

minecraftKısmen meşhur bir söz vardır; “Satılacak bir kitap yazmak istiyorsan, kişisel gelişim kitabı yaz” diye. Çünkü kişisel gelişim kitaplarında sürekli “aslansın sen, kaplansın sen, bak kimler neler yapıyor, sende yaparsın” şeklinde gaz verilir. Bir kaç tane de “bu kitaptan önce 5 para etmez biriydim, şimdi bok gibi para sahibiyim” diyen kişi çıktı mı, satış rekorları garanti. Çünkü hiç kimse başarmak istediği bir şeyin başarılması için gerekli olan unsurları barındırıp barındırmadığına odaklanmaz. Herkes direk “o yapıyorsa, bende yaparım” sözünü düşünür ve başkasının yaptığı bir şeyin kolaylıkla yapılabileceğine kendisini inandırır.

Elbette istedikten sonra her şey yapılabilir. Yapanlarda insandır. Fakat yıllardır Google kalitesinde arama motoru, facebook kalitesinde bir sosyal medya, kalitesinde bir elektronik cihaz yapma istek ve sevdasında olanlar var. Bunları yapanlar insanken, bu insanların yaptıkları gibi bir şeyi yapmak isteyen kişilerde insan. Peki neden Google gibi bir arama motoru, facebook gibi bir sosyal medya, Apple kalitesinde bir cihaz ve marka yapılmıyor ya da yapılamıyor… Demek ki iş sadece “insan” olmakla bitmiyor. Yapılmak istenilen şeyin yapılması için gerekli çok daha fazla unsur var. Bu unsurlara inceden değindiğimiz bu konuya da göz atmakta fayda var; Hedefi Yüksek Olanlar Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Şimdi Minecraft diye dünyaca ünlü bir oyunu bir kişi yapmış, eyvallah… Fakat 2009 senesinde yapmış, biz 2016 yılındayız. Aradan 7 sene geçmiş. 7 senede oyun sektörü defalarca çağ atlamış. İkincisi, bu oyunu yapan kişinin aldığı eğitim, yaşam koşulları, kendisini geliştirme süreci, bilgisi, birikimi gibi daha saymakla bitmeyecek önemli unsur var. Adam hiç bir şey bilmeyip “ben yazılım öğrenicem, minecraft diye bir oyun yapıcam” gibi bir karar alıp 1 günde yazılım öğrenip, ertesi gün minecraft ‘ı yapmadı. Muhtemelen kendisini uzun yıllardır, bu oyunu yapabilmek için gerekli alanlarda geliştirdi.

Senin yaşın gelmiş 24 ‘e.  okuyorsun fakat kendini hiç bir alanda tam olarak uzman denebilecek nitelikte geliştirmediğini söylüyorsun. Zaten bizim ülkemizde bilgisayar mühendisleri sadece okullarda verilen eğitim ile uzman denebilecek nitelikte geliştiremez. Şimdi bu noktadan sonra kendini kayda değer bir alanda geliştirmek istemen yıllarını alacak. Bu yılların tamamen sana ait, boş yıllar olması gerek. Yani askere gitmemen, çalışıp para kazanmaman, bir sevgilinin olmaması, gezip tozmaman, kişisel zevk ve ihtiyaçlarına vakit ayırmaman gerek. Mümkün mü böyle bir şey? Değil tabi… Askere gitmen, bir işe gidip para kazanman, insan gibi yaşaman için iyi kötü bir şekilde kişisel zevk ve ihtiyaçlarına zaman ayırman gerek. Kendini oyun yapmak için geliştirebileceğin boş yılların yok.

Patent ve Komisyon Meselesi

Patent ve Komisyon1,2,3,4 diye sorularını sıralamışsın fakat bina temelinden çürük. Yani içinde bulunduğun şartlar nedeniyle senin asıl derdin patent, komisyon, oyunu dağıtım kanalı değil. Dolayısıyla bunların cevaplarını vermenin bir esprisi de yok. Fakat yine de cevaplayalım;

Bütün dünya mobil cihazlara kayarken, herkes artık cep telefonları ile oyunlar oynarken, senin PC için oyun geliştirme düşüncen ayrı bir mesele. Hani PC için oyun geliştirirsin ama bu minecraft tarzı bir oyun olursa zaten işe yaramaz. Çünkü PC ‘de oynanılan oyunlar artık sadece görsel kalitesi yüksek oyunlar. Onu yapmakta tek kişi ile olabilecek bir şey değil. Sağlam bir ekip lazım. Kaldı ki minecraft örneği çok üst düzey bir örnek. Zira görsel kalitesi olmayıp tutan çok nadir oyunlardan biri. Bu gerçekleşme ihtimali çok nadir olan bir unsur.

Bir oyunun satılması için, oyunun kalitesi kadar satın alacak kişilere ulaşması da çok önemli. Steam bunu sağlıyorsa adamların eli güçlü demektir. Bu durumda şartları da onlar belirler. Yüzde 75 komisyon alıyorsa, sana kalır yüzde 25. 100 TL’ye satılırsa, alırsın 25 TL. Sen dünyanın en güzel oyununu yapsan da, o oyun duyurulmadıktan, oyunun satın alma potansiyeline sahip kişilere ulaşmadıktan sonra bir anlamı yok.

Patent olayına gelecek olursak, söz konusu ücretler on binlerce TL değil, bir kaç bin TL. Elbette bir kaç bin TL ‘de küçük rakamlar değil fakat girişilmek istenilen işte küçük değil. Hamama girmek istiyorsan, terleyeceksin… Zaten birinin geliştirilen bir şeyin patentini alabilmesi için öncelikle onu kendisinin geliştirdiğini, planını, projesini ispatlaması gerek. Her geliştirilen şey için “bunu ben yaptım” diyerek patent başvurusu yapanın başvurusu kabul olmaz. Onu, o kişinin yaptığının ispatları gereklidir.

SONUÇ

Netice olarak günümüzde atı alanın Üsküdar ‘ı geçtiği şartlarda yapılan planlarda biraz gerçekçi olmak gereklidir. Özellikle teknoloji, yazılım ve konularında ağırlıklı olarak yurt dışındaki örneklere bakma sevdasından vazgeçilmelidir. Zira başka bir ülkede bir şeyi gerçekleştiren birinin, sadece olayı gerçekleştirmiş olmasına değil, o kişinin sahip olduğu hemen hemen bütün şartlara bakarak hareket edin. Bu anlamda ülkemizde gerçekleştirilen başarılı örnekleri çrnek almak ve “onlar neler yapmış, nasıl yapmış?” gibi sorular sorup, çözümler arayarak hareket etmek en sağlıklısıdır 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir