Mezun Olunan Üniversite Önemli midir?

Mezun Olunan Üniversite Önemli midir?

Yine güzel bir soruyla karşınızdayız. Mezun olunan üniversite önemli midir? Önemliyse neden önemlidir? sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi iyi günler şuan lise öğrencisi olduğumdan ygs/lys sınavına hazırlanıyorum bilgisayar mühendisliğini istiyorum. Sana sormak istediğim üniversiteden mezun olduktan sonra üniversitenin ne kadar önemi vardır ? Örneğin ODTÜ’den mezun birisiyle anadoluda okuyan birisi olsun anadoluda okuyan kişi ODTÜ’de okuyan kişiden daha bilgili olmuş olsun iş sektöründe hangisi tercih edilir neden ?

CEVAP:

Aslında bu sorunun cevabı büyük oranda Yazılımcı Olmak İçin Diplomanın Önemi konusunda mevcut. Fakat nedenleri ile ilgili ayrıntılı olarak bahsetmedik.

Şirketlerin eleman alımlarında, iyi konusunda çok çeşitli nedenler var. Öngörmek hiçte zor değil, Anadolu da bir üniversitenin eğitim şartları ile ODTÜ, İTÜ gibi çok gelişmiş üniversitelerin eğitim şartları aynı değil. Eğitim veren hocasına, öğrencisine, sınıf ortamına, alınan eğitim imkanlarına, verilen bilgiye, sınıftan mezun olma koşullarına gibi bir çok farklar vardır.

Anadolu ‘da yazılım ile alakalı bir üniversiteden tam anlamıyla yazılımı öğrenmeden mezun olmak mümkün olabiliyorken, ODTÜ, İTÜ gibi Türkiye’nin en iyi üniversiteleri mezunu biri yazılımı öğrenmeden mezun olması mümkün değildir. Bu bilgi dahi bir ODTÜ, İTÜ gibi Türkiye’nin en iyi üniversiteleri mezunu olanların, Anadolu da bir üniversiteden mezun olan kişiden çok daha fazla bilgi sahibi olduğunun kanıtıdır. Dolayısıyla bir şirket iyi üniversitelerden mezun bir kişinin, ilgili konuda bilgi sahibi olup olmadığından şüphe etmez ve o konuda en iyi eğitimi aldığını biliyorken, standart bir üniversiteden mezun kişinin o konuda tam anlamıyla bilgi sahibi olup olmadığı konusunda şüpheye düşer.

Bilgi ve Deneyim Farkı

Şirketler bünyelerinde her zaman en iyi elemanı çalıştırmak ister. En iyi elemanda en iyi eğitimi almış kişi olarak kabul edilir. Fakat bu her zaman doğru değildir. Tamamen farklı bir sektörden örnek verelim; 2 yıllık üniversiteden mezun bir elektrik teknikeri ile 15 yaşında 2 yıl boyunca, bir elektrikçinin yanında çıraklık yapan bir elektrikçiyi ele alalım.

Bir yere elektrik tesisatı çekilmesi durumunda 2 yıllık elektrik mezunun, o tesisatı daha iyi yapacağını düşünebilirsiniz fakat öyle olmaz. Elektrik teknikeri, bir elektrik mühendisinin direktifleri olmadan elektrik tesisatını yapamazken, çıraklık yapan kişi hiç bir direktif almadan ne yapılması gerektiğini bilir ve elektrik teknikerinden çok daha iyi yapar. İşte bu noktada eğitim ile iş dünyası arasında ciddi fark olduğunu, bizim eğitim sistemimizin gerçek dünyadaki iş hayatına hazırlamadığını görebilirsiniz.

Şirketler Neden Diplomaya Bakar?

Bu konuda bir kaç makale yazıp bir kaç soru cevapladık. Diplomanız yoksa standart şirketlerde çalışır, maaş, sigorta ve diğer en önemli unsurlarda sorunlar yaşarsınız. Varsa büyük şirketlerde çalışırsınız büyük oranda sorun yaşamazsınız.

Standart şirketler sunduğu imkanlarda büyük üniversitelerden birilerini çalıştıramayacaklarını bildikleri için üniversiteyi ikinci plana atar ve bilgiye bakar.

Büyük şirketlerde iş görüşmelerini patronlar yada o iş ile alakalı bir yönetici yapmaz, insan kaynakları bölümü yapar. Kısa özgeçmişiniz herkesten önce insan kaynaklarının eline geçer. İnsan kaynaklarının da ilk baktığı kısım sizin eğitim bilginizi belirttiğiniz kısımdır. Büyük üniversitelerden mezun olduysanız kafalarında hemen yeşil ışık yanar ve diğer kısımlara bakılır. Önce büyük üniversitelerden mezunlar süzgeçten geçer, sonra diğerlerine sıra gelir. Bu hızlı bir eleme sistemidir ve haksız olduklarını söylemekte zordur. Çünkü büyük şirketlerin insan kaynaklarına her ay yüzlerce iş başvurusu gelir. Bunları tek tek oturup, ayrıntıları ile incelemenin imkanı yoktur.

Staj gördüğüm büyük bir fabrikanın personel müdürlüğünde görev almıştım. İş ilanı vermişlerdi ve bir haftada tam 500 civarı iş başvurusu almışlardı. Stajyer olduğum için angarya işler bendeydi ve bütün CV’leri alıp, eğitim durumlarına göre sınıflandırmamı istediler.

Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Mezunu Olmayanlar?

Bu noktaya kadar şirketlerin neden iyi üniversitelerden mezun olanları tercih ettiğini açıkladık. Peki ya iyi bir üniversiteden mezun olmayıp o konuda en iyi bilgi sahibi olan kişiler ne olacak? Onlar kendilerini farklı şekilde ispatlamak zorunda kalacaklar. Çünkü diploma sizin referansınızdır, dolayısıyla diplomanız yoksa yada iyi bir üniversiteden diplomanız yoksa iyi bir referansa ihtiyacınız var demektir. Diploma Olmadan Yazılım İşinde Çalışmak makalesinde de belirttiğim gibi bir proje yada sektörel bir başarı ile büyük bir şirkete başvuracak referansa sahip olabilirsiniz.

Örneğin büyük bir şirkete başvurup, “ben X adlı şirkette Y adlı projeyi tek başıma yaparak, X şirketinin çok para kazanmasını sağladım” veya “Q projesini ben yaptım ve bu büyük başarı elde etti” gibi.

Hiç unutmam çalıştığım bir şirket, daha önce yazılım işlerini yaptırdığı şirkete gidip o ana kadar yapılan işler ile ilgili bilgi almamı ve onların yaptığı işi benim devam ettirmemi istemişti. Yazılım şirketine gittim ve görüştüğüm adam “Turkcell ‘in baz istasyonları yazılımı ben yaptım” şeklinde kendisini tanıtmaya başladı. 2 gün sonra tekrar gittim, sanki 2 gün önce konuşmamışız gibi yine “Turkcell ‘in baz istasyonları yazılımı ben yaptım” diyerek kendisi ile ilgili bilgi vermeye başladı. Ulan anladık, sen yaptın, büyüksün, eyvallah ama bir referansta bir insanın bu kadar gözüne sokulmaz ki …

Demem o ki referans iş dünyasında her şeydir gençler. Birine gidip de “Ben C# biliyorum, ben Java biliyorum, ben süperim, ben harikayım” deseniz “he canım, he” der geçer. Çünkü maalesef piyasada hiç bir şey bilmeyip her şeyi bildiğini iddia eden bir çok kişi var. Fakat o kişinin karşısına geçip “ben C# ve Java ‘da bunu yaptım” derseniz o zaman başka hiç bir şey söylemeden ne kadar ne bildiğinizi göstermiş olursunuz.

SONUÇ

Cevap biraz uzun oldu, ki daha da uzatmak mümkün. Çünkü derin bir yara bu konu. 80 milyonluk ülke, herkesin en büyük amacı para kazanmak. Para kazanmak uğruna insanlar yalan söylüyorlar. Hiç bir şeyi bilmeyen kişiler kendilerini çok şey biliyormuş gibi tanıtıyorlar. İnsanların vakti yok, o yüzden lafa değil haklı olarak icraata bakıyorlar.

Globalleşen dünyada artık Türkiye’nin en iyi üniversiteleri mezunu olmakta çok büyük şirketlerde çalışma konusunda her zaman garanti olamayabiliyor gençler. Artık çok büyük şirketlerde iyi konumlarda çalışmak için “yurt dışında eğitim almış mı?“,”master yapmış mı?” gibi ek unsurlar getiriyorlar. Dediğim gibi bir şirket her zaman en iyi elemanı arar. Siz kendinize ne kadar ekstra özellik katarsanız o kadar değerli olursunuz. Bu nedenle kendinize olabildiğince bilgi ve birikim katmak zorundasınız.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir