Dersler Kötü Olup Bilgisayar Mühendisi Olmak

Dersler Kötü Olup Bilgisayar Mühendisi Olmak

Dersleri kötü olan kardeşimizin, bilgisayar mühendisliğini kazanma, kursta verilen sertifika ve adam olup olamayacağına dair sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

ilk önce 11. sınıf öğrencisiyim onu söyliyim. 9 ve 10. sınıflarda tembellik ve laklak lık yaparak ders bilme seviyesi -1 de olan bi öğrenci için bilgisayar mühendisliği olarak nereyi tercih edersin en fazla zorlasam ıkınsam 300 ye yakın bi puan tutturum heralde 😀 Buna göre hangi üniversiteyi secebilirim hangisi daha iyidir diğerlerine göre ? Pc yi seviyorum (oynama manası değilde cod falan) basit taraflarını html css php flash acıcık da java biliyorum Şuan da okulda açılan kodlama kursuna gidiyorum sertifak verceklermiş bi yararı olurmu onunda . Kısaca anlatmak istediğim pc dışında kafa çalışmıo sence benden adam olur mu

CEVAP:

Şimdiden belirteyim, asıl sormak istediğin üniversite tercihi meselesine kısa cevap vericem. Ardından sormadığın ve bir çok kardeşiminde dikkat etmesi gereken bir noktaya değinicem.

Üniversite Tercihi

Öncelikle hangi üniversiteye gidebilirim? Hangisini tercih etmeliyim? tarzında sorular geliyor ama bu sorular mantıksız gençler. Türkiye ‘de 180 civarı üniversite var. Benim yada bir başkasının “şu üniversite iyi, bu üniversite kötü” diyerek hepsini bilme imkanı yok.

Bu durumda yapılacak en mantıklı şey, üniversite sınavından olabildiğince yüksek puan almak, aldığınız puana göre sizi kabul etmesi muhtemel üniversiteleri belirlemek ve o üniversiteleri araştırmak. İletişim çağında yaşıyoruz. Bütün üniversitelerin facebook sayfaları var ve o sayfalar o üniversitenin öğrencileri tarafından takip ediliyor. Bir üniversiteyi çok merak ediyorsanız o üniversitede okuyan birileri ile çok rahat iletişime geçebilir ve bilgi alabilirsiniz.

Aşırı Rahatlık

Aşırı RahatlıkŞimdi söyleyeceklerim bütün kardeşlerim için geçerlidir. Bu durumda olan çok fazla kardeşim olduğunun da farkındayım. Zira buna benzer çok fazla soru geliyor.

Öncelikli olarak kardeşim, soruyu soruş tarzından çok rahat olduğunu görüyorum ki, çalışmadığının ve içinde bulunduğun durumun kötü olduğunun farkındasın. Fakat bundan zerre kadar rahatsızlık duymuyorsun. Hadi gözlerimizi kapatalım ve bataklıkta batmakta olan birinin şu sözleri söylediğini düşünelim; “Hahha! Batıyorum 😀 Acaba bu çamur cildime faydalı mıdır … Öfff! Karnımda acıktı. Buradan çıkınca bir havyar yiyeyim.

Yani önce bir ders çalışmak, olabildiğince iyi bir üniversite kazanmak, sağlam bir gelecek adına neler yapman gerektiğini merak edeceğine, içinde bulunduğun şartlara uygun kılıf arıyorsun. Tamam “strese gir, kara kara düşün, üzül” de demiyorum. Fakat olumsuzlukları nasıl telafi edeceğini ve daha iyi nasıl olabileceğini merak etmen lazım.

Bilgisayarı Sevmek ve Bilmek

Günümüzde zaten ben bilgisayarı sevmeyen bir tane bile kardeşim görmedim. Herkes bilgisayarı seviyor, bilgisayarda vakit geçirmekten zevk alıyor. Kimisi sosyal medyadan çıkmayarak, kimisi bir şeyler yapmaya çalışarak vakit geçiriyor. Sen bir şeyler yapmaya çalışarak vakit geçiriyorsun, eyvallah. Fakat sana kötü bir haberim var kardeşim, üniversiteler senin bilgisayar bilgine bakarak bilgisayar mühendisliğine kabul etmeyecekler. Başarılı olmakta sorun yaşadığın konulara yani derslerin belirleyecek bilgisayar mühendisliği bölümüne girip giremeyeceğini.

Öyle yada böyle, iyi yada kötü bir üniversitede bilgisayar mühendisliği kazandın. Orada da istesende istemesende bugün başarılı olmakta sorun yaşadığın İngilizce ve matematik gibi dersler karşına çıkacak ve başarılı olman icap edecek. Yani tek mesele sadece bilgisayar mühendisliği bölümüne kapak atmak değil, aynı zamanda ondan mezun olmak.

Okulda Kodlama Kursu

Okulda Kodlama KursuBirde okulda açılan kodlama kursu ile alınan sertifikadan bahsetmişsin. Tam olarak ne öğrettiklerini bilmiyorum fakat çokta umutlu değilim. Çünkü bende öğretmenlik yaptım ve gördüm bu işleri. Tamamen para odaklı işler.

Öğrenciler zaten okuldaki derslerin verdiği sıkıntısı içindeler. Ekstradan birde kursa kafa yormaz ve kurs boyunca lak lak yaparlar. 10-15 kişilik sınıfta dersi dinleyen en fazla 2-3 öğrenci olur. Öğretmende herhangi bir yaptırımda bulunamayacağı için dersi dinleyen o 2-3 kişiye anlatır, diğerleri yalan olur.

Kursun neticesinde verilen sertifikadan da bir cacık olmaz. Çünkü verilen sertifikalara bakarak hiç bir iş yeri “oooo okulun kursundan sertifika almışsın, hemen gel yarın başla” demez. Adam gibi yazılım öğrenmek içinde çok disiplinli bir ortamda, en az 1 yıl civarı, profesyonel bir hocayla, profesyonel ders almak gereklidir. Bu da okul kurslarında mümkün değildir.

SONUÇ

Birde “benden adam olur mu?” diye sormuşsun =) Adamlık para, mevki, makam yada yüksek not sahibi olmak değil iyi bir karakter sahibi olmaktır. Ne para, mevki ve makam sahipleri gördüm adam değiller, ne parasız, mevkisiz ve makamsızlar gördüm adamın dibiler =)

Netice olarak kardeşim bir abin olarak bu noktaya kadar söylediklerimi yapıcı eleştiri olarak algıla. Şartlarına uygun kılıf aramaktansa, kılıfa uygun şartlara sahip olman gerek 😉 Hayat şartları asla sana ayak uydurmaz, senin ona ayak uydurman gerek. Aksi halde çok düşersin. Ha bir de yazım kurallarına biraz dikkat et 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir