Staj Yeri Bulma Derdi

Staj Yeri Bulma Derdi

Bu konumuzda lise veya üniversite okuyan kardeşlerimizin staj yeri bulma derdine değiniyoruz.

SORU:

Merhaba ben 11.sınıf Web Tasarım okuyorum.Yazlar 2 ay zorunlu stajım var . Geçen yıl bölümümle çok alakasız biryere gittim yaptığım tek iş amelelikti bu yıl birşeyler öğrenmek istiyorum.İzmirde yaşıyorum . nerelere girebilirim . Acaba Web Tekno dayı beni alırmı . Staj için önerebileceğin yerler varmı örneğin nasıl bir şirkettte ya da bilgisayarcının yanında staj yapmalıyım ?

CEVAP:

Daha önce bir çok yerde belirttim fakat bir kez daha belirteyim. Ben WebTekno bünyesinde değilim. Sadece bir vesile ile oraya makalelerim ile destek verdim. Dolayısıyla WebTekno veya yönetim ile kararlarda herhangi bir rolüm yok. Dolayısıyla kendilerine sorman gerek 😉

Staj Yeri Bulma Sıkıntısı

Staj yeri bulma lise ve üniversite öğrencileri için ciddi bir sıkıntı olabiliyor. Okulların şart koştuğu fakat öğrenciyi yönlendirmek yerine, öğrencinin kendisinin staj yeri bulma sıkıntısına sokması ayrı bir sorun.

Hatta bir dönem freelance web tasarım işi yapıyorken bana da bir sürü “staj yeri arıyorum” başlığıyla staj başvuruları gelmişti. Fakat bu staj başvurusu yapan arkadaşların freelance iş yaptığım için staj başvuruları cevapsız kaldı.

Staj Yeri Nasıl Bulunur

Staj YeriStaj yeri bulma konusunda ilk başvuracağınız kaynaklar iş arama siteleri, stajyer iş ilanları ve staj ilanları olabilir. Dikkat etmeniz gereken ve bir çok staj yeri bulma derdine düşen öğrenci arkadaşların yaptığı hata sadece okudukları bölümün işini yapan şirketlere başvurmalarıdır. Örneğin yazılım bölümü okuyan bir öğrenci sadece yazılım firmalarına değil diğer firmalara da staj başvurusu yapabilir.

Belki firma yazılım ile tamamen alakasız olabilir, atıyorum elbise üreten bir firmadır fakat o firmanın bir internet sitesi yada alışveriş sitesi olma ihtimali olduğundan, firmada yazılım bölümü olma ihtimali olabilir. Bu nedenle staj ilanları ararken ve staj başvuruları yaparken işin kolayına kaçıp sadece bölümünüz ile alakalı firmalara bakmayın. Bütün firmaları inceleyin, firmanın kendisinde bölümünüz ile alakalı bir bölüm olma ihtimalini göz önünde bulundurarak staj başvurusu yapın.

Staj başvuruları yaparken çekinmeyin. Açıklayıcı ve firmaya özel bir başvuru yazısı yazın. Örneğin X firmasına staj başvurusu yapacaksınız diyelim. X firmasına özel bir staj başvurusu yazısı hazırlayın. Bu yazı belli kalıplar da olsun, ki sadece küçük değişiklikler yaparak başka firmalara da staj başvuruları yapabilin.

Stajyere Angarya İşlerin Verilmesi

Staj ilanları vesilesiyle bir iş buldunuz diyelim. Yapacağınız staj maalesef angarya işler olacak. Aslında staj süreci sizi işe hazırlama sürecidir. Dolayısıyla okuduğunuz bölümle alakalı iş dünyasını tanımanız ve işi öğrenmeniz için yapılır fakat pek öyle olmaz. Bunun nedeni stajyer olarak çalışan kişinin 2 ay sonra firmadan ayrılacak olmasıdır.

Bir firmada bir işi belli birisinin yapması, o kişinin firmadan ayrılmasından sonra sıkıntıya neden olur. Bu nedenle firmalar stajyer olarak çalışan kişilere ciddi işler vermezler.

Tabi bu noktada stajyer kardeşlerimin de çuvaldızı kendisine batırması gerekir. Çünkü bu zamana kadar gördüğüm bütün stajyerler, işi yada herhangi bir şeyi öğrenmek için değil sadece staj sürelerini doldurmaya yönelik hareket ediyorlar. Çoğu stajyer, firmada sürekli çalışan birisine gidip de “bu işi öğretir misin?” veya “şunu nasıl yapabiliriz?” diye sorup öğrenmek yerine boş boş oturmayı tercih ediyor. Angarya işlerde, o anda işi olan kişiye değil, boş oturan kişilere veriliyor.

SONUÇ

İş arama siteleri vesilesiyle stajyer iş ilanları aramak kadar staj yaptığınız yerden olabildiğince bilgi koparmaya ve deneyim kazanmaya çalışın. Hatta kendinizi beğendirip o firmada kalma fırsatına sahip olduğunuzu, mezun olur olmaz işinizin hazır olma ihtimalinizi aklınızdan çıkarmayın. Kendinizi o firmada sevdirin. Gençliğinizin verdiği rahatlığa kapılmayın. Okul bitip, sıra iş hayatına atılıp para kazanmaya geldiğinde o rahatlık çok kısa sürede sönüp gidiyor.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir