Meslek Seçimi ve Yazılım Öğrenme Zamanı

Meslek Seçimi ve Yazılım Öğrenme Zamanı

Yazılım öğrenmek istediğini fakat dersleri nedeniyle zaman sıkıntısı çeken ve meslek seçimi ile ilgili bir kardeşimizden gelen sorusuyu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi ben 8.sinir ogrencisiyim yazilim öğrenmeye çok hevesliyim visual basicde az çok bişey yapabiliyorum ama yeterli vaktim yok haftaya teog sinavlari başliyo hergün dershane ve etüt var her hafta dershane 1 sınav koyuyor ek dersler ders çalışma derken PC yi bile açamiyorum sence ne yapmam gerekir yada başlamak için en doğru zaman hangisidir yaz tatilinde öğrenmeye başlamayi düşündüm ama daha çok zaman var en doğru zaman hangisi olur ve lise tercihlerimi yaparken ailem anadolu lisesine git diyo ama ben meslek lisesinde bilişim okumak istiyorum ne yapmam lazim

CEVAP:

Zaman herkesin sıkıntısı kardeşim. Bak mesela sen bu soruyu TEOG Sınavlarından bir hafta önce sormuşsun. Aradan 18 gün geçmiş, ben anca cevaplayabiliyorum. Yani benimde en ciddi sıkıntılarımdan biri zaman. Dolayısıyla seni çok iyi anlıyorum.

Yazılım Öğrenme Zamanı

Dediğim gibi bende ciddi zaman sıkıntısı çeken biriyim. Yapmak istediğim, öğrenmek istediğim o kadar çok şey var ki keşke boş vaktim olsa da hepsiyle uğraşabilsem diyorum. Geçtiğimiz yaz 3-4 ay boş vaktim olacaktı, bir ay öncesinden düşünmeye başladım “bu 3-4 ayı nasıl değerlendireyim” diye. Spor yaparak ve Android öğrenerek değerlendirmeye karar verdim bu süreyi. Spor yaptım, Android öğrenmeye başladım fakat 3-4 ay su gibi akıp geçti. İkisini de tam belli bir seviyeye geldikten sonra bırakmak zorunda kaldım.

Ben yazılımı tam anlamıyla okuduğum ilk üniversiteyi bitirdikten sonra (şu anda 2. üniversiteyi okuyorum) kalan boş vaktimde öğrendim. İşe gitmiyordum, eve kapandım aylarca. Şimdi yazılım bilmeyen biri olsaydım imkanı yok zaman sıkıntısı nedeniyle öğrenemezdim. Çünkü yazılım öğrenme için ayırmam gereken süreyi ayıramazdım.

Sana tavsiyem kardeşim kesinlikle birinci plana okulunu ve sınavlarını koy. Değil yaz tatili, 3 sene sonra bile vaktin olacaksa, yazılım öğrenme işini 3 sene sonraya ertele. Çünkü yazılımı 5-10-15 sene sonrada öğrenebilirsin. Fakat bu okulunun ve sınavlarının telafisi yok. Daha önce ki yazılarımda da sık sık dile getirdim. Ne kadar kral yazılımcı olursan ol, diploman olmadığı için iş dünyasında 1-0 geriden başlarsın.

Meslek Seçimi

Meslek SeçimiDaha öncede söylediğim gibi, ben liseden mezun olalı baya oldu. Dolayısıyla sistemin bugün ki haliyle ilgili çok fazla bir şey bilmek istemiyorum, bilmekte istemiyorum =) Çünkü 2-3 senede bir değişiyor. Fakat yanlış bilmiyorsam meslek lisesine gidip, okuduğun bölümle alakalı üniversitede bir bölüme gitmek daha kolay, başka bir bölüme gitmek imkansıza yakın. Anadolu lisesine gidersen her yol aynı mesafede. Yani Meslek lisesine gitmen durumunda, üniversiteye okuduğun bölümle alakalı gitmek istersen maça 1-0 önde, başka bir bölüme gitmek istersen maça 1-0 geride başlarken, Anadolu lisesine gidersen maça 0-0 başlıyorsun.

Benim bu eğitim sisteminde gördüğüm en büyük sıkıntı, sizin gibi genç kardeşlerime daha bu yaşınızda meslek seçimi yaptırmaları. Dolayısıyla yaşınız ilerlediğinde daha farklı bir mesleğe yönelmek isterseniz yada farklı bir sektörde yeteneğinizi keşfetmeniz durumunda artık iş işten geçmiş oluyor. Bu açıdan bakıldığında Anadolu lisesi daha mantıklı geliyor. Gerçekten bilişime ve bilgisayara hevesin varsa, yetenek sahibiysen o zaman bilişim bölümü daha mantıklı.

Şu anda yazılım öğrenme konusunda bir hevesin var. Tam anlamıyla yazılım öğrenme sürecine girmemiş, iyi kötü bir proje hazırlama girişiminde bulunmamış yani kazığın kalın tarafını görmemişsin. İlk zamanlar çok güzeldir =) Bir iki satır kodla basit bir şeyler yaparsın ve çok mutlu olursun. Fakat proje kapsamı artınca işler karışır, saçma sapan şeylerden dolayı hata alır, delirtir adamı =) Yani demek istediğim o seviyede olunca belki yazılım yada bilişim mesleğinden nefret edebilir ve nefret ettiğin bir meslek seçimi yapmış olabilirsin.

Bende meslek lisesi okudum, okuduğum bölüm bilgisayar yada yazılımla alakalı değildi. Fakat ben yazılıma yöneldim ve okuduğum bölümden nefret ettim. Bizim zamanımızda lise 3 senelikti. Toplamda 5 sene nefret ettiğim, asla yapmayı düşünmediğim bir bölümde okumak zorunda kaldım. Belki lisede bilgisayar ve yazılım ile alakalı bir bölüm okusam, belki bilgisayar ve yazılımdan nefret edecektim, orasını da bilemeyiz =) Dolayısıyla bu yaşınızda meslek seçimi yapmanız ciddi sıkıntı olabiliyor.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim sana tavsiyem şu dönemde kesinlikle derslerine ve sınavlarına odaklan. Şu anda tek isteğin yazılım öğrenme değil sınavlardan olabildiğince başarılı olmak olsun. Yazılım öğrenme işini zaten gün gelir halledersin fakat bugünleri telafi edemezsin. Ben şimdi istesem de lise dönemine geri dönüp, tekrar bir bölüm seçimi yapamam fakat yazılım bilmiyor olsaydım yada yeni bir yazılım dili öğrenmek istediğimde ilk boş vaktimde öğrenebilirim.

Meslek seçimi konusunda da çok dikkatli davranman gerek. Ben öğretmenlik yaptığım dönemde sınıftaki öğrencilerin hepsine tek tek ne olmak istediklerini sordum, hepsi cevapladıktan sonra ise onlara “Ne olmak isterseniz onu olun. Fakat en iyisi olun …” cevabını verdim. Yani sen yazılımcı olmak istiyorsan ve en iyisi olmak için elinden gelen çabayı göstereceksen yazılımcı olmak için bilişim bölümüne git. Yok kararsız isen, kararın netleşsin diye Anadolu Lisesine git ki zaman kazan ve bu zaman zarfında kararını ver 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir