Ofis Kuran Öğrencilerin Müşteri Bulma Derdi

Ofis Kuran Öğrencilerin Müşteri Bulma Derdi

Bu konumuzda ofis kuran öğrencilerin nasıl müşteri bulacaklarına dair sordukları soruyu cevaplıyoruz (inşallah)

SORU:

Kolay gelsin kodcu Abim 🙂
Ben ve arkadaşım 11.sınıf web tasarım öğrencisiyiz açtığınız “Garajımız vardı da Google mı kurmadık” konunuz dan ilham alarak 7 metre uzunluğun da 6 metre genişliğin de bir ufak çaplı ofis kurduk abi çok güzel hayallerimiz var ve çok da istekliyiz yani asıl amacımız para değil hayallerimizi gerçekleştirmek herkez yapamazsınız derken bunu biz yaptık diyebilmek ve web programlamayı daha iyi öğrenmek bizim için öğrenmek bir zevk oldu arkadaşımla çok mutluyuz abi bunu senin açtığın güzel konularına da borçluyuz teşekkürler demek istedim 🙂
Sorumuza dönelim kodcu abi iyi tamam ofisi kurduk malzemeleri ayarladık sayılır bir kaç şey almak için sermaye lazım oluyor 1-2 iş bulsak herşey yoluna girecekmiş gibi ama bir türlü bulamıyoruz hani mağaza sahibinin yanına gidip nasıl konuşmalıyız nelerden bahsetmeliyiz ne kadar fiyat çekmeliyiz bunları düşünüp duruyoruz ve iş bulamıyoruz malesef bizlere bunlarla alakalı bilgiler verir misin?
Kendine iyi bak abi.

CEVAP:

Evladım, güleyim mi, üzüleyim mi, sevineyim mi karar veremedim =) Sevindim çünkü Garajımız Olsaydı Bizde Google Yapardık konusu sizin içinizde bir şeyler başarma isteği uyandırmış. İster istemez güldüm çünkü aldığınız gaz biraz fazla kaçmış, direk binayı yapmaya çatıdan başlamışsınız. Üzüldüm çünkü olumlu şeyler yazmak istiyorum ama pek olumlu şeyler yazamayacağım.

Ofis Kurmak

Benim Garajımız Olsaydı Bizde Google Yapardık makalemde anlatmak istediğim şeyi siz düz mantık olarak değerlendirmişsiniz. Yani sanki “garajınız yada ofisiniz varsa her türlü büyük işler başarırsınız” gibi algılamışsınız belli ki =) Fakat benim orada bahsettiğim, bilgi ve birikim sahibi kişilerin, projelerini geliştirebilmek için çalışabilecekleri rahat bir çalışma ortamına ihtiyaç duymalarıydı.

Başlıkta zaten bir çeşit yazılımcı geyiğiydi. Yani sanki “Türkiye ‘den de Google çıkar ama Türkiye ‘de garaj kavramı yok, o yüzden Google çıkmıyor” diye geyik bir başlık. Yoksa her evde 40 tane garaj olsa da o makalede belirttiğim unsurların düzelmemesi durumunda zor. Dolayısıyla iş bir ofis sahibi olmak ile bitmiyor =)

Müşteri Bulma ve Para Kazanma

Zurnanın “cart” dediği noktaya değinmişsiniz =) Bütün para kazanmak isteyenlerin ortak sorunu, sorusu ve çözüm bulmaya çalıştığı nokta bu zaten. Her zaman bir işe kalkıştığınızda, atıyorum bir web sitesi yaptığınızda yada birisine bir şey sattığınızda şu soruyu sormanız gerek; “… Neden … ?” Burada boş bırakılan 3 noktayı siz çeşitli sorular türeterek kendinize sormalı ve kendinize dürüst tarafsız bir şekilde cevaplar vermelisiniz.

Mesela ben müşteriyim. Örnek olarak bir kaç soru sorayım; “Neden size iş vermeliyim?“, “Piyasada bir sürü, yetişkin, işini ciddi yapma potansiyeli sizden daha yüksek Web Tasarımcı varken neden sizi tercih etmeliyim?“. Vereceğiniz cevaplara göre soru türetmekte mümkün ve maalesef kardeşim dezavantajınız çok fazla. Piyasa deneyiminiz yok, muhtemelen kayda değer ciddi referanslarınız yok, müşterinin sizi ciddiye almasına neden olacak yaşta değilsiniz, öğrencisiniz ve bu nedenle öncelikli sorumluluğunuz dersleriniz, müşteri size iş verecek “abi bu hafta sınavlarımız var, ilgilenemicez” mi diyeceksiniz …

Web sitesi yapmak elma satmaya benzemez. Elmayı satan adam, elmayı alan adam için “Elmayı yedi mi? Beğendi mi? Vitaminini aldı mı? Elmanın içinden kurt çıktı mı?” diye düşünmez. Satar elmayı “hadi güle güle” der, parasını koyar cebine. Fakat web sitesi yaptıran adam, web sitesi yapan adamın iliğini kemiğini sömürür. “Sitenin rengini değiştirelim, şurada bu olsun, burada şu olsun, nasıl konu açıyorduk, nasıl giriş yapıyorduk” diye bir dünya süründürür. Hostingte sorun çıkar hesap sorar. Domain ve Hosting ‘in yıllık ödemesi gelir, her yıl para vermesi gerektiğini 1 yıl öncesinden söylemişsindir ama ya unutmuştur yada salağa yatar, hop tekrar anlatman gerekir neden para vermesi gerektiğini. Adamın evinde internet bağlantısı kopar, siteme giremiyorum diye seni arar. O derece manyaklar çıkar karşına.

Para ihtiyacım olmasına rağmen, kafamın rahat olması ve sorun kaldıramayacağım dönemlerimde bana gelen web sitesi tekliflerini kabul etmiyorum yada onların kabul etmeyeceği fiyatlar çekiyorum.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim, sadece çatı katında bir ofis kurma açısından değil işe her anlamda çatıdan başlamışsınız =) Bir işe girişmeden önce sormanız gereken ilk soru “Nasıl müşteri bulucaz?“, son soru “Nasıl ofis kurucaz?” iken, siz ilk önce ofis kurmuş sonra çalışanı nasıl bulacağınızı düşünmeye başlamışsınız =)

Kesinlikle müşteri bulamazsınız demiyorum ve şevkinizi kırmak istemiyorum. Bu nedenle yapacağınız en ideal şey etrafınızdaki tanıdıklarınızdan iş ayarlamaya çalışmak. Bütün tanıdıklarınıza haber verin, “biz web sitesi yapıyoruz, yaptıracak biri varsa gelsin” deyin, belki genç olduğunuz için destek vermek isteyen birileri çıkar. Hatta web sitesi yaptıracak kişiyi bulana belli bir komisyon teklifinde bulunun. Bunun dışında reklam verebilirsiniz.

Benim size web tasarım işi yapmanızdan ziyade öncelikli tavsiyem kendinize bir proje bulun. Örneğin blog sitesi kurun kendinize. Konusu da atıyorum teknoloji olsun. Her gün belirlediğiniz saatlerde ofise gidip orada sadece o proje için çalışın ve o projeyi olabildiğince büyütün.

Şartlar çetin, şartlar acımasız gençler. Piyasada “hadi el ele verip hepimiz yazılımcı olalım, yuppiii” diyerek teletabi kafasında çıkan yazılar ile gaza gelmeyin. Benim tavsiyem en kötüsünü düşünün ve en kötüsünü düşünmeniz durumunda herşeyi göze alıp hala o işe girişmek istiyorsanız o zaman yumulun o işe. Ancak o zaman  giriştiğiniz işten hayır gelir …

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir