Markafoni Sitesinin Kapanma Nedeni

Markafoni Sitesinin Kapanma Nedeni

Bu hafta ünlü özel Markafoni ‘nin 30 haziranda kapanacağını duyurması pek çok kişi tarafından hayretle karşılandı. Çünkü Türkiye ‘nin ilk ve markalı ürünlerde uygun fiyatlar sunan lider alışveriş sitesi olması nedeniyle kimse Markafoni ‘nin kapanacak olmasına ihtimal vermiyordu. Markafoni ‘nin sitesinden de kapanacak olmalarının nedenine dair kayda değer bir açıklama gelmeyince herkesin aklına “ nedir?” sorusu geldi doğal olarak.

2014 yılında Markofoni hisselerini tamamen Naspers şirketine satan kurucularda, Markafoni ‘nin kapanması ile alakalı olarak “bizim Markafoni ‘de hissemiz yok. Bu nedenle tam olarak kapanma nedenine dair bilgimiz bulunmuyor” açıklamasını yaptı.  ile ilgili akılda kalan sorulara KodcuHerif.Com ‘da cevap vermeye çalışalım.

Markafoni Gibi Sitelerin İşleyişi

Markafoni Gibi Sitelerin İşleyişiHer üreticinin temel ihtiyacı ürününü satmaktır. Satış yapabilmenin temel yolu da olabildiğince çok kişiye ulaşmaktır. Markafoni ve benzeri sitelerde bu temel ihtiyacı giderecek bir yapıyla yola çıktılar. Yani olabildiğince çok kişiye ulaşarak üreticilerin ürünlerini satma potansiyeline sahip oldular.

Bu sayede Markafoni ve benzeri siteler satıcılara gidip “ben senin ürünlerini kısa sürede çok fazla kişiye satıcam. Fakat bunun için bana ürünlerini piyasa fiyatlarının altında satabileceğim fiyatlarda vermen gerek” diyebildiler. Üreticilerden ürünleri toptan alan Markafoni, üzerine kendi kar oranlarını koyup piyasa fiyatlarının altında satmaya başladılar. Mağazalarda satılan markalı ürünleri yarı fiyatına alabilme imkanı sunmaları nedeniyle 3 yılda 4 kat büyüdüler.

Daha Uygun İmkanlar Sunan Rakipler

sürekli gelişen bir yapıdır. Dolayısıyla bilişim alanında yaptığınız bir projeyi de sürekli geliştirmeniz gerekir. Sürekli geliştirmezseniz gün gelir sizden çok daha cazip imkanlar sunan bir proje sizi tahttan indirebilir. AltaVista, Ask, Yahoo gibi dünya çapında popüler arama motorları varken Google ‘ın gelip hepsini tahttan indirmesinin, MySpace ve daha sayılabilecek çok sayıda sosyal medya siteleri varken Facebook ‘un gelip hepsini tahttan indirmesinin asıl nedeni budur. Aynı şekilde yıllardır Google ‘ın dünyanın en iyi arama motoru, Facebook ‘un ise dünyanın en büyük sosyal medya sitesi olarak kalmalarının temel nedeni sürekli kendilerini geliştirmeleridir. 2008 yılında kurulan Markafoni ise kurulduğu sistemle kaldı ve site yapısal olarak kendisini geliştirmedi.

Hal böyle olunca cazip imkanlar sunan projelerin gelmesi gecikmedi. Bunların en popüleri ise 2012 yılında kurulan N11.Com oldu. N11.Com ‘da satılan ürünleri pek çok kişi N11.Com satıyor zanneder ama öyle değildir. Zira N11.Com ‘da satılan ürünleri üreticiler ve firmalar mağaza açarak kendileri satar. Sipariş gelir, mağaza sahibi üretici ya da firma siparişi hazırlar ve alıcıya gönderir. Bu yapıya en benzer olanı GittiGidiyor.Com ‘dur. Fakat GittiGidiyor.Com, mağaza sahiplerinden ekleyeceği ürün sayısına göre mağaza parası almasının yanı sıra satılan üründen komisyon almaktadır. N11.Com ise ücretsiz olarak sınırsız ürün ekleme imkanı sunar ve sadece komisyon alır. Dolayısıyla mağaza parası vermeyen satıcı firma N11.Com ‘da daha uygun fiyatlar sunabilir.

Fiyatlar ve Maliyetler

Fiyatlar ve MaliyetlerBu noktaya kadar yazılanlar Markafoni ve rakiplerin genel işleyişiyle alakalı. Şimdi ise Markafoni ‘yi kapanma sürecine getiren unsurlara göz fırlatalım.

Markafoni anlaşıldığı üzere bir nevi aracı site. Üreticiden toptan olarak düşük fiyatlarda ürünleri alır, üzerine kar marjını koyarak satışını gerçekleştirir. Örneğin bir ürünün maliyeti 100 TL ise üretici bunu Markafoni ‘ye 120 TL ‘ye veriyor diyelim. Markafoni ‘de üzerine 20 TL daha kar koyarak 140 TL ‘ye satıyor. Dolayısıyla işlek bir caddede on binlerce TL kira bedeli olan bir mağazaya nazaran çok daha uygun fiyatlar sunabiliyor.

N11.Com ve benzeri siteler ise direkt olarak üreticiden alıcıya satış yapabilme imkanı sunuyor. Yani Markafoni ‘ye 120 TL ‘ye ürün verecekken direkt olarak satıcıya 120 TL ‘den satıyor. İşin içine birde N11.Com ‘daki diğer satıcıların fiyat kırması ve rekabet girince söz konusu rakam daha da aşağılara düşebiliyor. Dolayısıyla Markafoni ‘de bir ürünü 140 TL ‘ye bulan kişi, N11.Com ‘da 120 TL hatta daha uygun fiyatlara dahi bulabiliyor.

Tüm bunların yanı sıra ürünün tedarik, stok, paketleme, gönderim ve diğer pek işiyle Markafoni kendisi uğraşırken, N11.Com ‘da bütün bu süreç satış yapan firmalar tarafından yürütülüyor. Buna ek olarak Markafoni ‘den alınan ya da alınmak istenilen bir ürün için Markafoni ‘nin müşteri temsilcisiyle görüşmek gerekiyor. Yani çok sayıda müşteri temsilcisi ve onların giderleri söz konusu. N11.Com ‘da da müşteri temsilcileri var. Lakin N11.Com alıcının mağaza ile yazılı iletişim kurma imkanı sunması nedeniyle sorunların alıcı ile satıcı arasında halledilmesini sağlıyor ve bu sayede çok fazla müşteri temsilcisine gerek kalmıyor. Dolayısıyla Markafoni ‘nin bu unsurlar nedeniyle ciddi maliyetleri varken, N11.Com ‘da bu önemli unsurların maliyetleri Markafoni ‘ye nazaran yok denecek seviyelerde kalıyor.

Diğer Sunulmayan İmkanlar

söz konusu olunca güven sorunu çok önemli bir yere sahip. Bu güven sorununu ise aşmanın en iyi yolu, alınmak istenilen ürüne dair yapılan yorumlar. Bunun yanı sıra her ne kadar Markafoni kaliteli, güvenirliği sorgulanmayacak popüler bir site olsa da, internetten alışveriş yapma ve kredi kartı bilgilerini verme konusunda tereddüt yaşayan çok fazla kişi var.

İşte bu iki önemli güven unsuru açısından da Markafoni dezavantajlı. Zira Markafoni ‘de alınan bir ürünün kalitesi ve benzeri unsurları için yorum yapılamıyor. Dolayısıyla aynı ürünü almak isteyen kişiler, almak istedikleri ürüne dair sahibi olamıyor. N11.Com ise alınan ürüne dair yorum yapılmasına imkan sunmasının yanı sıra, alıcıları yorum yapmaya teşvik ediyor. Bu sayede kişiler alacakları ürüne dair ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağı konusunda fikir sahibi olabiliyor.

Diğer bir dezavantaj ise Markafoni ‘de satın alınan ürünün ödemesi müşteriden tahsil ediliyor. Müşteri vazgeçtiğinde ya da aldığı ürün umduğu kadar kaliteli olmadığında veya bir şekilde ürün alıcıya ulaşmadığında uğraştırıcı denebilecek bir ücret iade süreci gerçekleşiyor. N11.Com ‘da ise ödemeler N11.Com ‘un havuz hesabında bulunuyor. Alıcı siparişini sorunsuz aldığında sisteme onay veriyor ve ödeme satıcının hesabına geçiyor.

Tüm bunların yanı sıra aranılan ürünün çok daha kolay bulunulması, çok sayıda ürünü tek siteden sipariş verme imkanı, çeşitli çekleri ve daha sayılabilecek pek çok imkan nedeniyle Markafoni çokta fazla tercih edilmemeye başlandı.

Ekonomik Nedenler

Ekonomik NedenlerTabi bu noktaya kadar yazdıklarımız Markafoni ‘nin kapanma kararı almasında büyük öneme sahip. Fakat “bunlardan başka sorun yok” demekte yanlış olur. Zira son birkaç yılda çok sayıda büyük internet projesi kapanma kararı aldı ve bunların bazılarına KodcuHerif.Com ‘da nedenleri ile yer verdik.

Birbiri ardına kapanma kararı alan büyük internet projelerinin arkasındaki önemli neden ülkemizdeki ekonomik problemler. Diğer ülkeler ile yaşadığımız anlaşmazlıklar ve bu anlaşmazlıklara bağlı ticari olumsuzluklar, her ay ülkemizde meydana gelen birbirinden üzücü terör saldırıları, her anlamda ülkemize zarar veren darbe girişimi, doların son 1 yılda 1 TL oranında yükselmesi, siyasi belirsizlikler ve daha sayılabilecek pek çok ekonomiyi kötü yönde etkileyen unsur saymak mümkün.

Dolayısıyla ekonomik açıdan sorun yaşanmasa Markafoni, N11.Com ‘a alternatif bir satış kanalı olarak tercih edilebilirdi. Fakat ekonomininde bu şekilde olması nedeniyle Markafoni ve diğer faaliyetlerine son veren büyük projelerin dayanacak gücü kalmadı. Pek çok proje kapanırken bu ekonomik nedenleri gösterdi.

SONUÇ

Netice olarak yazıda da belirttiğimiz üzere alanında “Change or Die” yani “değiş/yenilen ya da öl” mantığı geçerlidir. Bu mantığa sahip olmayan pek çok internet projesi de ya küçülmek ya da yok olmak zorunda kalıyor. Bu nedenle pek çok üzerinden satış yapan firma artık kendi e-ticaret sitelerinden satış yapmak yerine N11.Com gibi sitelerden satış yaparken, pek çok büyük e-ticaret sitesi de yavaş yavaş N11.Com mantığına dönüyor. Bunların en büyük örneği ise HepsiBurada.Com. Zira HepsiBurada.Com ‘da eskiden sadece kendi stoklarında olan ürünleri satan bir e-ticaret sitesiyken, artık N11.Com gibi her üreticinin ve firmanın satış yapmasına imkan sağlamaya başladı.

Kurulduğu günden beri N11.Com mantığına sahip olan GittiGidiyor.Com ise, N11.Com ücretsiz mağaza açma ve sınırsız ürün ekleme imkanı sunarken, eklenecek ürün sayısına göre ciddi denebilecek ücretler talep etmesi nedeniyle tehlike altında diyebiliriz. Yani o da ya değişecek ya da gün gelecek veda edecek.

Umuyoruz ki ülkemize ve ülkemiz ekonomisine değer katan projelerden daha fazla kötü haberler almayız…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir