Hosting ve Domain Ücrete Dahil mi Olmalı?

Hosting ve Domain Ücrete Dahil mi Olmalı?

Freelance vermeyi planlayan kardeşimizin, ücretini kimin ödemesi gerektiği yönündeki sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi SElamün aleykum makalelerde aradım rama ktusna baktım ama yazılmamıs bı konu var oda çok aklıma takılıyor şimdi freelance iş aldıktan sonra domaın ve host kime patlıyor ? ücreti kim oduyor ?
ornegin siteyi 500 e tasarladık diyelim şimdi müşteriyede yıllık30 tl odeyeceksınız desem bu seferde gozu korkar ve vazgecebilme ihtimali söz konusu.yanı yaptıgımız proje  ucretinin içinde host + domain dahilmi yoksa o ucreti sonradan alıp mı acıyoz kendıme pek ifade edemiyom abi asosyalıkten kaynaklanıyor heralde

şimdiden tesekkur ederim

CEVAP:

Bu konu web tasarımcılar için tamamen göreceli olduğundan çok sayıda seçenek mevcut. Fakat her şeyden önce söylenmesi gereken şey şu; “Yılda 30 TL veremeyecek kişi sahibi olmasın” =) Ben bundan yaklaşık 15 sene önce, kurduğum web sitesinin hosting ücreti için o günün parasıyla ayda 30 TL veriyordum =) O günün şartları ile kıyaslandığında bugün hosting ücretleri bedava desek yeri var.

Domain ücreti standarttır, 9 dolar civarında olur, yani 30 küsür lira oluyor. Fakat hosting ücretleri tamamen web sitesinin ihtiyaçlarına bağlı. Yıllık 10 TL olan hosting işinizi görebilirken, çok daha yüksek ücretlerdeki hostingler, sitenin içeriğine bağlı olarak yeterli gelmeyebilir. Tabi hosting hizmeti alınan firmanın kalitesi de ayrı bir öneme sahip. Genel olarak firmalara, firmanın işleyişini tanıtan ve iletişim kurulmasını sağlayan siteler yapıldığından, standart hosting hesapları iş görür.

Ücreti

Hosting ve Domain ÜcretiHosting ve Domain ücreti ödeme konusunda aslında çok kasacak bir şey yok. Çünkü hosting ve domain alınması, dolayısıyla ücretinin ödenmesi zorunlu bir şeydir. Bu noktada ya hosting + domain dahil ya da web tasarıma ek ücret olarak hosting + domain fiyat verirsiniz. İkisi arasında aslında hiçbir fark yoktur. Sadece pazarlama açısından biri, diğerinden daha avantajlı olabilir. Atıyorum “500 TL ‘ye yapıcam hosting + domain dahil” dedin, o zaman hosting 50 TL + domain 30 TL, toplam 80 TL olur ve sen aslında 420 TL ‘ye yapmış olursun. Dahil değil dersen de o zaman düz hesap 500 TL ‘ye web sitesi yapmış olursun ve müşteriden 580 TL tahsil edersin.

Hangisini söylersen söyle, kesinlikle söylenmesi gereken şey her yıl hosting domain yenileme ücretinin verilmesi gerektiğidir. Adamın belki 10 yıl sitesi açık kalacak. 10 yıl boyunca, her yıl 80 TL ödenmek zorunda. Bunu sen ödersen 420 TL kazandığın iş için toplamda 800 TL öder, 380 TL zarar edersin =)

Hosting ve Domain Ücreti Belirleme

Birde soru dışında değinilmesi gereken bir konu var. O da web tasarımcıların, müşterilere web tasarım hizmetinin yanı sıra hosting ve domain ücretini kendi belirleme imkanının olması. Neticede müşteriler genel olarak sizin hosting ve domaini, nereden, kaç paraya aldığınızı bilmez. Dolayısıyla ister 10 TL ‘ye aldığınız hosting için 100 TL dersiniz, isterseniz de 100 TL ‘ye aldığınız hosting için 100 TL dersiniz. Bu tamamen size kalmış.

10 TL ‘ye hosting alıp, 100 TL denmesinde de etik dışı bir durum yoktur. Zira işi bilen, hosting hesabını sitenin ihtiyaçlarına göre analiz edip belirleyen ve satın alan sizsiniz. Pazar tezgahlarında elma satan adam, üreticiden elmayı kilosu 5 TL ‘ye almıyor. Üreticiden belki kilosu 2 TL ‘ye alıyor, onu satılacak standartlarda ayağınıza kadar getirdiği için 5 TL ‘ye satıyor. Aynı mantıkta hosting ve domain konusunda bilgi sahibi olan sizsiniz. Müşterinin herhangi bir araştırma ve öğrenme sürecine ihtiyaç duymadan alıyorsunuz. Dolayısıyla bilginizin ve tecrübenizin bir karşılığı olmalı.

Ha, başka bir önemli husus daha var. O da “web sitesini yaptım, teslim ettim, hadi bana güle güle” diyemezsiniz. Çünkü yayında olduğu süre boyunca çok sayıda problem çıkabilir. Firma için tanımladığınız mailler çalışmayabilir, hosting erişiminde problem olabilir, site çökebilir, saymakla bitmez bu sorunlar. O nedenle bu tarz sorunları anında çözmesi gereken kişinin siz olduğunuzu, dolayısıyla hosting ve domain ücreti belirlerken, bu tarz muhtemel sorunlarla uğraşacağınızı bilerek fiyat belirleyin. “Yok ben uğraşmam, bana ne, site çökerse çöksün” mantığında hareket edecekseniz de, hiç web tasarım işlerine bulaşmayın, web tasarım işi yapanların kötü şöhrete sahip olmalarına neden olup, kimsenin ekmeğine mani olmayın.

SONUÇ

Sonuç olarak bu mesele tamamen sana kalmış kardeşim. Web tasarım alanında yeni olduğunu anlamak için müneccim olmaya gerek duymuyorum. Fakat 500 TL ‘ye yapımından bahsettiğine göre henüz seni canından bezdiren bir müşteri ile karşılaşmadığın çok belli =) Bu işlere girdiğinde “ulan bu paraya bu müşterilerin çilesi çekilmez” diyerek fiyatı arttırmadan önce, şimdiden arttır, ki sonradan pişman olmayasın ve yaptığın işin hakkını verebilecek ücret aldığını düşünesin =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir