İş Planı Oluşturmanın 6 Yolu

İş Planı Oluşturmanın 6 Yolu

Bir işin en etkili şekilde yapılmasını sağlayan unsurların başında gelmektedir. Eğer bir iş planınız yoksa, zamanınızın çoğunu o işi nasıl başlayacağınızı, nasıl bitireceğinizi, bir adımı yaptıktan sonra hangi adımı yapmanız gerektiğini sürekli düşünerek vakit kaybedersiniz.

Sürekli bunları düşünmek zihinsel yorgunluğa neden olduğu gibi o işe dair kayda değer bir şey yapamamanıza neden olur ve gün sonunda baktığınızda kayda değer bir iş yapmadığınızı fakat ciddi anlamda yorulduğunuzu görürsünüz. Bu gibi sorunlar yaşamamak için her daim işe başlamadan önce bir iş planınız olmalı, işe başladığınızda ilk olarak ne yapmanız gerektiğini, sonraki her bir adımda ne yapmanız gerektiğini biliyor olmanız gereklidir.

Peki bir nasıl hazırlarız, iş planı hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz, buna bir göz fırlatalım.

Sakin Kafada Olmak Şart

Yapılacak olan işin bitmiş halini yüksek bir nokta, iş planını da o yüksek noktaya çıkmamızı sağlayan basamaklar olarak görmekte fayda var. Eğer sakin kafa ile yapmıyorsanız basamaklardan birini unutabilirsiniz. Daha sonra o basamağı hesap etmediğinizi işe başladıktan sonra fark ederseniz, işin genelinde sıkıntılara neden olabilir.

Bu nedenle işin A’dan Z ‘ye yapılabilmesi için her bir basamağı önceden görebilmenizi sağlayacak sakin ve dinlenmiş bir kafaya ihtiyacınız var.

Temelden Başlayın

Yine aynı şekilde iş planını bir merdiven olarak görecek olursak ilk olarak merdivenin ilk basamağına karar vermeniz gerekiyor. Çoğu zaman merdivenin ilk basamağı sonraki basamakları etkiler. Bu nedenle ilk olarak halledilmesi gereken şeyi iyi düşünüp karar vermelisiniz.

Mutlaka Yazın

iş planıBu maddenin uygulanmaması zaten düşünülemez. İş planınızı kesinlikle kafanızda oluşturmayın. Bütün maddeleri satır satır bir kağıda yada bir yazı tahtasına yazın. Yazdıklarınızı görebileceğiniz bir yere asın.

Bu sayede ne kadar iş hallettinizi ve önünüzde daha yapılması gereken işleri sürekli kontrol etme şansına sahip olursunuz.

Süre Belirleyin

Yapılacak her bir iş için ortalama süre belirleyin. Bu süre minimum yada maksimum süre değil, ortalama ve makul bir süre olsun. Hatta o işte bir sorun çıkma ihtimalini de göz önünde bulundurarak bir süre belirleyin. Bu sayede belirlediğiniz sürede işi bitirememeniz durumunda strese girmez, canınız sıkılmaz, dolayısıyla işleri yapmak daha zor hale gelmez.

Küçük İşleri Ayrı Tutun

Bazı işlerde ufak tefek, basit, “onu yaparım ya, o sıkıntı değil” diye düşünüp kenara attığımız, iş planının basamaklarını etkilemeyen, her zaman yapılabilecek unsurlar vardır. Bu küçük işler birikip daha sonra büyük işler olarak karşımıza çıkar.

iş yapmaBunun yanı sıra bazen 1 saatlik iş yapma imkanımız olup, listeye baktığımızdaki her bir maddenin en az 2 saatlik işler olduğu durumlarda olabilir. Bu tarz durumlarda “şimdi ona başlasam vaktim yetmeyecek” der ve çoğu zaman iş yapmayız.

Bu tarz işlerin hem ileride bize sorun yaratmaması için hemde kısıtlı zamanlarımızda da iş yapabilmek için küçük işleri ayrı bir yere not edin.

İş Planınızı Gözden Geçirin

Her ne kadar kusursuz bir yaptığınızı düşünseniz de yada gerçekten öyle olsa dahi yinede iş planınızı bitirdikten sonra tekrar bir gözden geçirin. İş planının genelini bozmayacak şekilde eklemeler yada düzeltmeler yapma ihtiyacı duyabilirsiniz.

SONUÇ

İyi bir bir işin etkili bir şekilde yapılmasının temelidir. Eğer bir plan dahilinde bir iş yapılmıyorsa o iş ya zamanında ve kaliteli olmaz yada zamanında ve kaliteli olması için ciddi bir şansa ihtiyaç vardır. İşinizi şansa bırakmayın =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir