Üniversite Sonrası İş Bulma

bulma ve iyi bir maaş alıp alamayacağı konusunda tereddütleri olan kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

abicim ben lisede farklı bir bölüm okicam ve universitede yazılım okumayı düşünüyorum yani demem o ki üni bitti hoppala bir şirkete girebilirmiyim iyi bir maaş alabilirmiyim gelecegimi sağlama almak istiyorum yazılım okuyup senelerimi verip işsiz kalırsam diye bi korku var ya da az maaş alırmıyım ya da hiç bir şey ögrenemem boşuna okumuş gibi olurmuyum bi yardım et be 🙂 baktım herkesin derdine deva oluyosun bende yazayım dedim muck

CEVAP:

Aman kardeşim, öncelikle şu meseleye açıklık getireyim; Ben kimsenin derdine deva olmuyorum =) Ben sadece bir abi, arkadaş, dost, bazen tecrübeli bir kardeş gibi gözlem ve tecrübelerimden damıttığım bilgileri aktarıyorum. Elbette pek çok kardeşimiz “senin sayende notlarım yükseldi, artık daha azimliyim, daha başarılıyım” dese de, aslında tek yaptığım kişilerin içlerinde var olan başarma potansiyelini görmelerine yardımcı olmak. Görmek istemeyenler ve yazılanlara yanlış bakış açısıyla bakanlar içinde zaten yapacak bir şey yok =) Neyse, şimdi cevabımıza geçelim.

Üniversite Sonrası İş Bulma

iş bulma bulma meselesi pek çok üniversitelinin ortak derdi. Öyle ki, ülkemizde “üniversiteli işsizlik” adında ciddi bir gerçek var. Kayıtlı istatistiklere göre işsiz sayısı yaklaşık 6 buçuk milyon ve bunun yaklaşık 1 milyonunu üniversite mezunları oluşturuyor. İş sahibi üniversite mezunlarının ise yüzde kaçı mezun oldukları bölüme yönelik iş yapıyor, orası ciddi bir muamma.

bulma imkanı için pek çok unsurun rolü var. Bu unsurların başında elbette mezun olunan üniversite geliyor. Dandik diyebileceğimiz bir üniversiteden mezun olduktan sonra muhtemelen iş bulmanız kolay olmayacaktır. Fakat isim sahibi, iyi bir üniversiteden mezun olmadan önce bile iş bulabilirsiniz. Çünkü pek çok büyük firma, isim sahibi iyi üniversitelerin mezun olmak üzere olan öğrencilerine seminerler veriyor. Söz konusu seminerlerde hem firma tanıtılıyor hem de nitelikli öğrencilerin mezun olduktan sonra firmalarında çalışmaları için teşvik ediliyor. Daha önce KodcuHerif.Com ‘daki pek çok yazıda da belirttiğim üzere, kişilerin kayda değer bir işe ihtiyacı olduğu kadar firmalarında kayda değer çalışanlara ihtiyacı var. Bu kayda değerlik meselesinde de maalesef ilk baktıkları unsur mezun olunan üniversite.

Halbuki dünyanın ileri gelen firmaları artık üniversite mezuniyet durumlarını görmezden gelip, belli aralıklarla düzenledikleri sınavlarda başarılı olan kişileri işe alıyor. Çünkü çok fazla var ve her üniversite, firmaların tam ihtiyaçlarına yönelik öğrenci yetiştiremiyor. Ülkemizde de azda olsa bazı firmalar üniversite mezuniyet durumuna bakılmaksızın bu sistemi uyguluyor. Yani firma “X tarihinde yazılı ve uygulamalı sınav düzenlenecek” şeklinde duyuru yapıyor ve başvuruları topluyor. Başvuru yapanlara “alın bu kitaplara çalışın” diyerek kaynak veriliyor. Söz konusu tarihe gelindiğinde sınav yapılıyor ve sınavdan yüksek not alan(lar) işe alınıyor. Yakında bu sistemin ülke geneline yayılacağını ve firmaların diplomaya değil, bilgiye ve tecrübeye bakacağını umut ediyorum.

İş Bulmada Rol Oynayan Diğer Kriterler

Üniversite sonrası işElbette bulma meselesinde rol oynayan tek kriter mezun olunan üniversite değil. Zira erkekler için askerlik meselesi var. Firmalar askerliğini yapmamış birini işe almaya pek hevesli değillerdir. Çünkü sizi işe alırlarsa 1-2 yıl sonra askere gidecek ve minimum 6 (izin kullanmazsanız 5), maksimum 12 ay çalışamayacaksınız. Askerden döndüğünüzde ise tekrar firmada çalışmak isteyip istemeyeceğiniz de firma için muamma. Yani özetle bu, firma sizi işe aldıktan birkaç ay sonra işe adepte olacağınız, bu birkaç aylık süre zarfının firma için kayıp olacağı, tam firma için adapte olmuş ve işlere hakim önemli bir adam olduktan sonra gideceğiniz, siz gittikten sonra firmanın tekrar çalışacak kişi arayacağı, tekrar bir mülakat ve adaptasyon süresi ile uğraşacağı anlamına geliyor =) Dolayısıyla firma için askerliğini yapmış olmak önemli denebilecek bir kriter.

Diğer bir kriter 2 yıllık deneyim meselesi. Pek çok firmanın olmazsa olmaz gibi yazdığı bu kriter aslında bir tercih sebebi niteliğindedir. Yani firmalar “en az 2 yıllık deneyimli” kriterine sahip olmayanları da işe alırlar. Bu kriterin ana nedeni, üniversite hayatı ile iş hayatının farkı olmasından kaynaklanmaktadır. Zira teoriden daha önemli bir şey varsa, o da pratiktir. Bu nedenle de firmalar, işe alındıktan sonra kısa sürede firmaya adapte olabilecek bilgiye ve tecrübeye sahip kişileri firmaya almak isterler.

Birde üniversite sonrası hemen iş başı yapmada önemli rol oynayan unsur, staj görülen yerde mezun olduktan sonra çalışmak. O meseleye de bu konuda ayrıntıları ile değindik: Staj Görülen Yerde Kariyer Yapılabilir mi?

Maaş ve Diğer Meseleler

Üniversite sonrası yüksek maaş ile işe girmek içinde yine mezun olunan üniversite kriteri önemli rol oynuyor. İyi bir üniversiteden mezun olan kişinin talibi yani imkanı yüksek olduğundan yüksek maaşlar talep edebilir ya da kendisine sunulabilir. Fakat standart bir üniversiteden mezun olunduğunda o zaman “senden çok var” denilir. Bu durumda ya sunulan maaşa razı olmak ya da şansını başka kapılarda aramak söz konusu olur.

Herkes geleceğini sağlama almak istiyor =) Yazılım ise pek çok meslek arasında geleceğini sağlama alma imkanı sunan meslekler arasında. Çünkü bir firmada işe girmesen de da para kazanabilirsin. yapıp satabilirsin. ya da bir şirket kurarak yazılım hizmeti verebilirsin. Kişilerin hayatını kolaylaştıran ve para vermesini sağlayacak online bir proje yapabilirsin. Yani hemen hemen bütün mesleklerde tek seçenek bir firmada işe girip çalışmak iken, yazılımda para kazanmanın çok sayıda yolu var. Tabi bunlar diğer korkun ile bağlantılı, yani hiçbir şey öğrenememe korkusu.

Yazılımın diğer mesleklere nazaran şöyle bir sıkıntısı var; Diğer mesleklerde diplomayı alıp, o diplomayla bir işe girebilirsin. Söz konusu işte diğer çalışanlar gibi standart bir performans sergilediğin zaman arada kaynarsın ve uzun süre çalışabilirsin. Fakat yazılımda kayda değer bir şey bilmiyorsan birkaç aya kalmaz kapının önüne konulursun. Ayrıca sana para kazandıracak bir proje üretemez ve senden hizmet alacak kişiler bulamazsın. Sürekli üretmen ve bilgini güncellemen gereklidir.

SONUÇ

Netice olarak kardeşim, KodcuHerif.Com ‘un kurulduğu günden bu yana söylediğim söze geliyoruz; Yazılım vezirde eder, rezilde. Bu nedenle yazılımı çok paralar kazanacağınızı düşünerek değil, gerçekten sevdiğiniz ve alanında bir şeyler üretmek istediğiniz için yapın. Zira ancak bu şekilde potansiyeline sahip olursunuz ve hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz çok daha düşük olur =)

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir