Hedefi Yüksek Olanlar Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Hedefi Yüksek Olanlar Nasıl Bir Yol İzlemeli?

Hedefi yükseklerde olanların nasıl bir yol izlemesi gerektiğine dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle selamun aleyküm.Son haftalarda uzun süredir kafa patlattığım bir konu var abi.Sana danışmak istedim.Şu an 10. Sınıftayım,yazılım işine sonunda giriştim.
Benim hedefim ya kendim(daha doğrusu kendi takımımla) geliştirdiğim bir startup projesiyle kendi işimi kurmak ya da google,facebook,twitter,evernote gibi büyük şirketlerde iş sahibi olmak.Eminim bunu gerçekleştirmek isteyen birçok kişi vardır benim gibi.Startup hakkında değilde büyük şirketlerde çalışmakla ilgili sorum.O kadar kolay girilmediğini biliyorum oralara,bu sene başlıyacağım inşallah projeler geliştimeye(2-3 yıl uğraşabileceğim kadar projem var).Üniversite bitene kadar elimden gelen kadar yaratıcı işler yapmaya çalışacağım(tecrübe sayılır diye düşünüyorum),üniversite için ilk 5000 hedefliyorum.İngilizcem iyi,almanca ve rusça da öğrenmeyi hedefliyorum.Zaten 11. ve 12. sınıf sınav için gidecek gibi.Üniversitede freelance olarak ya da kendi projelerim için çalışmayı düşünüyorum,üniversite ve askerlik bittikten sonra 25-26 yaşıma kadar büyük çaplı projelerde çalışmayı ve yazılım ile ilgili bir şirkette kısa süreli çalışmayı düşünüyorum.Açıkçası kendime katabildiğim her şeyi katmak istiyorum,ha bu arada bu yapacağım projeler para odaklı değil.Yani para için proje geliştirmiyicem.Ola ki yaptığım iş para ederse ne güzel bana :).Bu yolu izlerken kendime olan güveni ve hayal dünyasında yaşamadığımı(biraz çelişiyor gibi ama) aklımda tutmalı olduğumu düşünüyorum.Neyse fazla uzattım.Benim gibi hedefi yükseklerde olan dostlarıma nasıl bir yol izlemelerini önerirsin,benim izleyeceğim yolu nasıl buldun?

Şimdiden teşekkürler,kolay gelsin 🙂

CEVAP:

Öncelikle aleykümselam =) Çok fena bir soru sormuşsun kardeşim. Bu zamana kadar bir çok soruya verdiğim cevapta dolaylı yoldan bu tarz konulara değindim. Şimdi buna genel bir cevap vermek zor fakat soruna yönelik bir cevap vermeye çalışayım.

Hedefi Yüksek Tutma Engelleri

girişimciBu zamana kadar bir çok konuda Google, Facebook ve benzeri büyük şirketlerde çalışmak ya da bu tarz büyük projeler oluşturmayı düşünen kardeşlerimize kısmen olumsuz şeyler yazdım. Bunun başlıca nedeni, başarılı olmak için gerekli kriterleri gözlemliyor olmam ve bütün bu kriterlerin bizim ülkemizde olumsuz şekilde gerçekleşiyor olması.

Şimdi isterseniz Google, Facebook ve benzeri büyük şirketlerde çalışmak isteyin ya da büyük proje yapmak isteyin. Bunun gerçekleşebilmesi için bir çok kriter var. Her şeyden önce gerçekten güzel bir eğitim almalısınız. Kim diyebilir ki “Türkiye ‘deki eğitim sistemi sorunsuz ve büyük işler başarmaya elverişli” diye… Bunu ülkemizin eğitim sistemini bilen hiç kimse söyleyemez. Öğrencilerin çoğunda “okulu bitireyim, adam gibi bir işe gireyim“, hocaların çoğunda “dersimi anlatayım, ay sonunda maaşıma bakayım” mantığı. Dersten anlamayan varsa hoca ek ders için ücret talep eder… Zaten hocalar üst düzey bilgiye sahip değildir, ki öğrencilere ne bilgi verebilsin…

Büyük işler başarmak isteyenlerin kafasının rahat olup, büyük işlere odaklanabilecek şartlarda olması lazım. Fakat bizim ülkemizde sürekli sorunlar var. Bir yerlerde sürekli patlamalar, siyasi yada diğer mevzular ile insanın kafasının rahat olmasının imkanı yok. Samimiyetimle söylüyorum bir süre önce bir yazılım projesine kasıyordum. Sabah 8’de kalkıp, kod yazmaya başlayıp, akşamın 10’una kadar kod yazdığım günlerdi. Akşam 5-6 gibi ülkemizin bir yerinde bir patlama ile ölen kişileri duydum, daha 4-5 saat kod yazmayı planlarken hiç bir şey yapamadım. Canım sıkıldı, moralim bozuldu ve o gün bir daha konsantre olup kod yazamadım. Belki bahane ya da saçma gelebilir ama ister istemez bu tarz şeyler insanı etkiliyor.

Bunun yanı sıra, 12 senenizi harcıyorsunuz temel eğitimi tamamlıyorsunuz. 12 senede verilen bilgi tamamen bir alana odaklı ve kaliteli denebilecek eğitim değil. Üstüne üniversite okuyorsunuz, yaş oluyor 23-24, ki yine üniversite vesilesi ile üst düzey denebilecek bilgiye sahip olmuş olmuyorsunuz. Sonra askerlik ya da diğer nedenler ile 1 sene daha kaybediyorsunuz, yaş oluyor 24-25. O yaşa gelmişsiniz, artık harçlık alacak yaşta değilsiniz, hayat pahalı, bir işe girmek zorunda kalıyorsunuz. Zaten bir işe girdikten sonra kendi büyük proje yapmak ve kendinizi geliştirip büyük şirketlerde çalışacak düzeye getirmek için zamanınız kalmıyor.

Tüm bunların yanı sıra yüksek hedefleri gerçekleştirmek için hem maddi hemde manevi desteğinizin olması lazım. Yaşadığınız ülkede o alana yönelik yatırımlar olmalı. Bir şeyler başarmak mı istiyorsunuz, bunu dile getirdiğinizde “tamam, git buradan ücretsiz eğitim ya da bilgi al” cevabını alabilmelisiniz. Etrafınızda projenize destek olacak bilgi ve tecrübede kişiler olmalı. Facebook, Google, Apple, Microsoft ve benzeri dünya çapındaki bütün büyük işler hep bir kaç kişi ile hayata geçmiş işler. Bir kişi bir alanda uzmanlaşmış, diğeri başka bir alanda ve ikisi bir girişimi başarıya ulaştırmak için uzmanlaştıkları alanda hareket edip, birlikte sağlam bir girişimde bulunuyorlar. Türkiye ‘de girişimcilere (sözde) destek programlarına bu yüzden ayar oluyorum. Adamlar Türkiye ‘de yaşıyor, Türkiye ‘de yaşayanlara hitap ediyor, sözüm ona Türkiye ‘de girişimci olanlara yol gösteriyorlar fakat sadece Amerika ‘ya bakarak konuşuyorlar. Mesela en sık duyduğum laf “projenizi mutlaka bir ortak ile hayata geçirin“. Lan kaç kişinin etrafında bir girişimi başarıya ulaştıracak çeşitlilikte kişi var… Zaten çektikleri ya da sitelerinde yayınladıkları videolara baksan yarısından çoğu İngilizce. Dolaylı yoldan “İngilizce bilmeyen bir boka yaramaz, girişimci olamaz” gibi insanı aşağılık psikolojisine sokuyorlar.

Sizler Amerika ‘da doğmuş, büyümüş, eğitim almış bir veletten çok fazla dezavantajlısınız kardeşlerim. Bu bir yarış ise onların altında araba var, siz ise koşuyorsunuz. Neyse bu mevzunun ucu açık ve çok daha fazla şey yazmak mümkün. Daha önce bu konuya genel olarak değindiğim bu makaleye de bakılmasında fayda var; Garajımız Olsaydı Bizde Google Yapardık

Yüksek Hedefin Yol Haritası

Yüksek Hedefin Yol HaritasıBu noktaya kadar yazdıklarım ziyadesiyle iç karartıcı, can sıkıcı ve olumsuz şeyler, farkındayım. Yazarken sinirlendim zaten… Fakat yinede “ülkemizde yaşayan gençlerin büyük bir şirkette çalışması ya da büyük bir proje yapması imkansız” tarzında bir sonuç çıkarılmasını da kesinlikle istemiyorum. Zira hem Google, Microsoft, Facebook gibi büyük şirketlerde çalışan hemde Google, Microsoft, Facebook ayarında olmasa da büyük denebilecek projeler yapmış Türkler var. Tabi onlarda genelde ailesinin durumu iyi olan, yurt dışında sağlam eğitim alan kişiler oluyor ya neyse…

Söz konusu hedefler dünyanın en büyük şirketlerinde çalışmak ya da o ayarda bir şey yapmak olunca ister istemez bir sürü imkansızlık karşımıza çıkıyor. Gönül “yaparsın sen, aslansın, onlar yaptı, sen niye yapamayasın, yürü be koçum benim” demek istiyor ama vicdan çaresiz…

Yüksek hedefleri gerçekleştirmeye dair verilebilecek en iyi tavsiye çalışmak, çalışmak ve yine çalışmaktır gençler. Eğitim hayatınızda kayda değer denebilecek bilgiler ile donatılmadığınızdan, dolayısıyla ziyadesiyle vakit kaybetmiş olduğunuzdan ekstra çalışmanız gerekiyor. Daha önce yazdığımız Google ‘da Çalışma Kriterleri konusunda da az çok kriterlerden bahsettik. Sadece o konuya bakarak bilmeniz gerekenlerin iyi bir İngilizce, en az 5-6 yazılım dili, kriptoloji, çok iyi derecede matematik, yapay zeka gibi her biri başlı başına öğrenilmesi çok uzun uğraşlar gerektiren konuları öğrenmeniz gerekiyor.Elbette bu konuları öğrenemezsiniz demiyorum fakat mevcut eğitim sisteminde bu çok zor. Bu nedenle kendinizi okul hayatınız dışında da sürekli geliştirmeniz gerekiyor.

SONUÇ

Genel olarak izlediğin yol haritası güzel. Uzun vadede hedeflerin var ve bunları çalışarak gerçekleştirebilirsin. Projeler yapabilir, onların hakkını vererek iyi kötü bir yerlere getirebilirsin. Benim burada yazdıklarım genel olarak yüksek hedefleri olan kardeşlerimizin farkında olması gereken gerçekler. Elbette “hiç kimse Google ‘da çalışamaz” dememiz mümkün değil ve belkide bu yazıyı okuyan bir kardeşimiz bundan yıllar sonra Google ‘da ya da diğer büyük şirketlerden birinde çalışma imkanını yakalayabilir. Fakat bazı gerçekleri de görmezden gelmemek gereklidir.

Tüm bunların dışında başarıya dair bilgiler verdiğimiz konulara göz atılmasında fayda var; http://www.kodcuherif.com/Kategori/yazilar/kisisel-gelisim

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir