Proje Fikrinize Olumsuz Tepki Almanızın 7 Nedeni

Proje Fikrinize Olumsuz Tepki Almanızın 7 Nedeni

Yazılım bilen yada bilmeyen çoğu kişinin kafasının bir köşesinde bir proje fikri hayata geçirip, köşeyi dönme yada kendi işinin patronu olma sevdası vardır. Bu sevda da kişileri sürekli proje fikri arayışı içine sokar. 

Bir proje fikri bulunduğunda da bunu uzun süre içinde tutmanız zordur. Çünkü insan elinde olmadan projesinin gerçekten iyi, mantıklı bir proje olup olmadığının teyidini almak ister. Projesine körü körüne bağlı olsa dahi buna ihtiyaç duyar. Bu teyit alma girişimi de çoğu zaman olumlu sonuç almaz. Peki neden almaz bir göz fırlatalım…

1. Proje Fikri Gerçekten Saçmadır

Her şeyden önce proje fikrinize körü körüne bağlanmamanız gereklidir. Size proje fikriniz ile ilgili söylenen her şeye proje fikri sahibi olarak değil, tamamen objektif olarak bakabilmeli, “hımm, doğru diyorsun, bunu düşünmemiştim” diyebilmelisiniz.

Size söylenen olumsuz unsurlara “ya o sorun değil, hallederim ben onu“, “müşteri bulmakta ne var, müşteri her türlü bulunur“, “bunun örnekleri çok var, millet bundan deli gibi para kazanıyor, bende kazanabilirim” tarzında cevaplar vermemelisiniz. Bu proje fikrinizin gerçekten saçma olduğunun ve sizin girişimde bulunmadan önce düşünmeniz gerekenleri düşünmediğinizin bir göstergesidir.

Olması gereken, karşınızdaki kişinin size projeniz ile alakalı bahsettiği sorunların nasıl çözüleceğine dair çözümler sunabilmenizdir.

2. Karşınızdaki Kişi Bahsettiğiniz İşi Bilmiyordur

Karşınızdaki Kişi Bahsettiğiniz İşi BilmiyordurEn sık görülen olumsuz tepkilerin nedeni budur. Bunu özellikle internet projesi üretenler yaşar. Çünkü internet projesi yapabilecek kişilerin etrafında çoğu zaman bir internet projesi üretmek ile alakalı hiç bir şey bilmeyen birileri vardır. Proje fikri sahibi de büyük oranda fikrini etrafındaki en yakın olduğu kişilere söylediği için ve o kişide hiç bir şey bilmediği için proje fikrini kafasında oluşturamaz. Oluşturamadığı içinde direk mantıksız bir şey olarak düşünür.

Bu nedenle proje fikirlerinizi her daim alanında deneyimli olan, bu işe girişmiş kişilere danışmanızda fayda var. Tabi o kişinin proje fikrinizi çalma riski olduğu için bu kişinin güvenilir olması gerek. Öyle biri yoksa deneyimli bir kişiye, projenizi tam anlamıyla anlatmak yerine, sadece kafanıza takılan kısımları sormanızda fayda var.

3. Basit Göründüğü İçindir

Bazı proje fikirleri basit görünse dahi muazzam bir kazanç potansiyeline sahip olabilir. Bu tarz bir proje fikrini birine söylediğinizde “ya oğlum bu herkesin aklına gelmiştir fakat tutmayacağı için kimse girişmemiştir bu işe. O yüzden sende uzak dur…” tarzında bir cevap alırsınız.

Bu noktada bu proje fikrine gerçekten ihtiyaç olup olmadığından emin olmanız ve hangi farklılıklara sahip olacağınızı, neden tutup tutmayacağını biliyor olmanız gereklidir.

4. Garanti Maaş ve Sigorta Sevdalıları

Bazı proje fikirleri ne kadar mükemmel olursa olsun, projenizden bahsettiğiniz kişi bir girişimde bulunma ve o şekilde para kazanılabileceğine inanmazlar. O kişiler için önemli olan tek şey ay sonunda garanti maaş alınması ve düzenli olarak sigortanın ödenmesidir. Bir girişimde bulunmak ise tamamen bir heyecan, boşa çabalamak, hatta batma riski çok yüksek olan bir hevestir. Eğer gerçekten girişimci ruhuna sahipseniz, bu kişilere ne girişimci ruhunu nede proje fikrinizin ne kadar mantıklı olduğunu anlatamazsınız.

Proje fikriniz ile ilgili en çok canınızı sıkanlar, laf anlatamayacağınız kişiler bu kesimden çıkar. O yüzden hiç boşuna çabalamayın…

5. Bencildir / Başarılı Olmanızı İstemiyordur

Bencildir / Başarılı Olmanızı İstemiyordurÖzellikle yakınlarınız arasında iyi kötü bir yere gelmiş, eğitim yada iş hayatında başarılı olmuş kişilere proje fikrinizi söylediğinizde olumsuz tepki almanızın nedenlerinden biri sizin başarılı olmanızı istememesinden kaynaklanabilir. Bu kişiler “ailenin tek başarılı kişisi ben olmalıyım” şeklinde bencillik yapma ihtimaline sahiptir.

Aynı şekilde yakınlarınızda başarılı olamamış kişilerde “ben başarılı olamadım, o da başarılı olamasın” hasetliği güdebilir.

Çünkü başarılı kişiler söz sahibi, gıpta ile bakılan kişilerdir. Bazı başarılı kişiler tek söz sahibi ve gıpta ile bakılan kişi olmak isterler. Başarısız kişiler ise her daim “bak Ahmet nasıl başarılı oldu, sen bir şeyi beceremedin” gibi laf yiyen kişilerdir. Böyle durumlar yaşanmaması için başarılıların önünü kesmek isterler.

Dolayısıyla siz kendisine ne söylerseniz söyleyin, cevap olarak sadece “yapamazsın, olmaz o iş” tarzında genel cevaplar verenleri sallamayın…

6. Sizi Bilgisiz ve Küçük Görüyordur

Proje fikrinizi bazı sizden büyük yakın akrabalarınıza söylediğinizde büyük olasılıkla verecekleri tepki “Hadi bakalım. Biz sana güveniyoruz. Projen de başarılı olacağına inanıyoruz. Unutma ki başarısız olsan dahi biz daima senin arkandayız.” şeklinde değildir maalesef… Böyle aile büyüklerine sahip girişimci arkadaşlar ise en şanslı girişimci arkadaşlardır diyebiliriz.

Böyle olmamasının nedeni ise aile büyüklerinizin sizi daime bilgisiz ve küçük görmelerinden ileri gelmektedir. Siz belki 30’unuza gelmişsinizdir fakat onların gözünde hala doğru yönlendirilmeye muhtaç, aldığı kararları yüzde 99 oranında yanlış, piyasanın ne kadar zor olduğunu bilmeyen çocuksunuzdur. O yüzden proje fikriniz ne kadar doğru olursa olsun, onlar için muhakkak bir hatadır.

7. Benim Aklıma Gelmemişse Kesin Saçmadır

Yine 3. maddemizde ki “basit olduğu içindir” nedeninden dolayı, bazı kibirli kişiler sizin aklınıza gelen proje fikrinin kendi aklına gelmediği için kesin saçma bir yanının olduğunu düşünür. Saçma olmasa zaten onlar çoktan yaparlardı… Çünkü siz onlardan daha akıllı değilsinizdir…

Bu tarz arkadaşlara MFÖ ‘den Peki Peki Anladık şarkısını gönderebilirsiniz…

SONUÇ

Bu konuda yazdıklarım aslında bir çeşit tehlike barındırıyor =) Çünkü gerçekten saçma olan bir proje fikriyle alakalı olumsuz tepkiler alan kişiler bu konuda yazılanlardan dolayı “kesin beni çekemiyor, kıskanıyor, çocuk gördüğü için böyle söylüyor” tarzında düşünüp gerçekleri göremeyebilirler. Bu nedenle ilk madde de söylediğim gibi, projenize mutlaka objektif olarak bakabilmelisiniz. Projenizin bütün eksilerini, engellerini, ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalı ve bütün bu eksiler, engeller ve ihtiyaçlar için çözümleriniz olmalı. Hatta yaklaşık 1 yıl hiç para kazanmayacağınızı düşünmeli ve bunun neticesinde ayakta kalma ihtimalinizin olup olmadığını düşünmelisiniz. Bir de bu konuya bakmakta oldukça fayda var: Proje Hazırlama Öncesi Sorulması Gereken Sorular

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir