Kurumsal Firmada Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Kurumsal Firmada Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Selam gençler. İşten güçten, soru cevaplamaktan makaleleri ihmal etmişiz ve son yazdığımız makalenin üzerinden 2 ay geçmiş. Bu kadar uzun zaman geçtikten sonra geri dönüş muhteşem olsun ve sağlam bir yaraya parmak sokalım…

KodcuHerif.Com ‘daki konuların geneli eğitim, yazılım ve iş dünyası ile alakalı. Güzel bir eğitimin ya da yazılımcı olmayı istemenin temel nedeni, sağlam bir işe sahip olup, sağlam paralar kazanmak ve rahat bir hayata sahip olmaktır. Gerek eğitim hayatında başarılı olmanın, gerekse yazılımda kafayı kırmanın yegane amacı budur. İyi kötü bir eğitimden ya da yazılımcı ve benzeri vasıflara sahip olduktan sonra bir işe girip, yıllarca edindiğiniz bilgiyi, tecrübeyi bir şirkette çalışarak paraya çevirmek istiyorsunuz. Karşınızda iki seçenek var; Biri onlarca, yüzlerce çalışanı olan kurumsal ve sağlam bir firmada çalışmak, diğeri çalışan sayısı 15-20 ‘yi geçmeyen, nispeten küçük bir firmada çalışmak.

Her iki seçeneği de ziyadesiyle tecrübe etmiş biri olarak iki seçeneğinde avantajlarını ve dezavantajlarını yazalım. İlk olarak bu konumuzda kurumsal firmada çalışmanın avantajları ve dezavantajlarına göz fırlatalım.

Kurumsal Firmada Çalışmanın Avantajları

Kurumsal Firmada Çalışmanın AvantajlarıMaaş Derdi Yok; Kurumsal bir firmada çalışmanın en güzel ve rahatlatıcı yanı, ay sonunda ve belirli tarihlerde “acaba ay sonunda maaş yatacak mı…” diye düşünme derdi yoktur. Öyle ya da böyle, belki bir iki gün gecikmeli dahi olsa maaşlar muhakkak hesabınıza yatar.

Sigortanız Ödenir; Sigorta meselesi her ne kadar yasal olarak zorunlu bir unsur olsa da iş dünyasında bir sıkıntı olarak karşınıza çıkabilir. Fakat kurumsal firmalarda bu sıkıntıyı yaşamazsınız ve sigortanızın ödendiğinden emin olabilirsiniz. Hatta beyaz yakalı olarak çalışmanız durumunda bazı kurumsal firmalarda özel sağlık sigortanız dahi olabilir.

Servisiniz Vardır; Çok çalışanı olan büyük kurumsal firmalarda çalışanların otobüs bekleme ve otobüs çilesi çekme gibi dertleri yoktur. Servis gelir, ücret ödemeden ve oturarak işe gider gelirsiniz.

Yemekler Ücretsizdir; Kurumsal firmaların bir yemekhanesi vardır. Bu sayede ücretsiz olarak yemek yer, “acaba ne yemek yesem, yemek kaç para tutacak” gibi dertleriniz olmaz.

Çalışma Saatleri Standarttır; Çalışma saatleri büyük oranda bellidir. Özellikle kartlı sistem olan firmalarda yasal zorunluluk nedeniyle istenilse dahi sizi belli bir limitin üzerinde çalıştıramazlar. Elbette çoğu kurumsal firma bu çalışma saatleri standardına uymayabilir.

Yıllık İzin Garantidir; Yıllık izinleriniz yalan olmaz. Yıllık izin hakkınızı ya paşa paşa size verirler ya da işten çıkarken ücret olarak size öderler.

İşten Çıkarılma Riski Azdır; Çok fazla çalışanı olan firmalarda işten çıkarılma riski daha azdır. Çünkü çalışan sayısı fazla olduğu için, işe yaramaz bir eleman olsanız dahi çok daha az göze batarsınız.

Yükselme İmkanınız Vardır; İyi bir performans sergilemeniz ve firmanın belirlediği eğitim kriterlerine uymanız durumunda daha iyi maaşlar alabileceğiniz bir mevkiye yükselme imkanınız vardır.

Batma Riski Azdır; Kurumsal firmalar, yapısını oturtmuş, belli bir düzende oldukları için gün gelip de “arkadaşlar, şirket iflas etti, herkes kendisine yeni bir iş arasın” gibi bir laf duymak zordur fakat elbette böyle bir ihtimal her daim vardır.

Sadece Kendi İşinizi Yaparsınız; İşe ne olarak girdiyseniz sizden sadece o iş beklenir. Yazılımcı olarak işe girdiyseniz sizden tasarım yapmanız beklenmez çünkü tasarımcı vardır. Ha “ben şirkette tasarıma da el atayım. Çalışkan görüneyim, hem yerimi sağlamlaştırayım hemde yükselme ihtimalimi arttırayım” diyebilirsiniz. Fakat bu çoğu zaman ekstra iş yükü sahibi olmanızdan başka bir işe yaramaz.

Öz Geçmişiniz Parlak Olur; Bir kere kurumsal, isim sahibi bir firmaya kapak atıp, orada tecrübe sahibi olursanız, oradan ayrıldıktan sonra iş bulmanız daha kolay olur. Öz geçmişinizde o firmanın adının yer alması, başvurduğunuz işlere girmeniz için ciddi avantaj sağlar.

Kurumsal Firmada Çalışmanın Dezavantajları

Kurumsal Firmada Çalışmanın Dezavantajlarıİşe Girmek Zordur; Kurumsal firmada çalışmanın dezavantajları kapıda başlar. İşe girmek için rakipleriniz vardır. KodcuHerif.Com ‘da sık sık dile getirdiğimiz gibi bir sürü işe başvuran arasından seçilirsiniz. Çeşitli mülakatlara girersiniz. Büyük oranda eğitim durumunuza göre görüşmeye kabul edilirsiniz.

Yemekler Sıkıntılı Olabilir; Yemekler büyük oranda standarttır. 1-2 çeşit yemek çıkar ve o yemeğin damak zevkinize uygun olup olmamasının bir önemi yoktur. Hatta çok fazla çalışanı olan şirketler maliyetten kısmak için ucuz yemek şirketleri ile anlaşır. Sağlam bir mideye sahip değilseniz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Yemek sırası muhabbeti de ayrı bir derttir…

Samimiyetsizdir / Yalandır; Orada kurulan arkadaşlıklar, dostluklar büyük oranda samimiyetsiz ve yalan olur. Firma bünyesindeyken “canım, cicim” olduğunuz kişiler, siz firmadan ayrıldıktan sonra bir daha sizi arayıp sormayabilir. Oradaki ilişkiler çoğu zaman profesyonel ve çıkar amaçlı ilişkilerdir.

Kuyunuz Kazılır; Siz çalışmayı seven ya da firma bünyesinde kariyer yapmak isteyen biriyseniz sevilmezsiniz. Yaptığınız işi kötüleyen, sizi sağda solda çekiştiren birileri muhakkak vardır. Bunun yanı sıra iş ortamında sosyalleşmez, kişiler ile iyi diyaloglar içine girmez ve kendi başınıza göre hareket ederseniz de çok sıkıntı çekersiniz.

Adaletsizlik Fazladır; Şirketin belirlediği kriterler gereği iyi maaş ve mevkiyi, o işi en iyi bilen, o işte en uzun süre emek veren kişiler değil, eğitimi iyi olan kapar. Bir işte yıllardır çalışan birinin tepesine yönetici diye, o işi hiç bilmeyen ama diploma sahibi birini dikerler. Sonra o işi bilen hem yöneticisine işi öğretir hem yapar hemde yöneticisinden daha az maaş alır.

Geç Kalmak Sorundur; Kurumsal firmalarda belli bir sistem vardır. Herkesin işe geliş saati bellidir ve herkesin o saatte işte olması beklenir. Bu nedenle geç kalınması durumu hoşgörü ile karşılanmayabilir. Dolayısıyla servis kaçırma korkusu kabus ile eş değerdir.

İzin Almak Zordur; Önemli bir işiniz olabilir ve izin almanız gerekebilir. Bu durumda izin talebinde bulunursanız, izin talebinde bulunulan yönetici size asrın kıyağını yapıyormuş gibi bir hal ve tavra sahip olabilir.

Giyim Kuralı ve Yaka Kartı Belası; Çoğu kurumsal firma giyim kuralı uygular. Bu daha çok çalışılan bölüm ile alakalıdır. Takım elbise ya da firmanın ilgili bölüm çalışanları için belirlediği özel giysilerin giyilmeden işe gelmeniz düşünülemez.

Hele birde yaka kartı belası vardır ki tam anlamıyla can sıkıcıdır. Tasma gibi sürekli boynunuzda olması beklenilir. Onu göstererek işe girer, çıkar, tuvalete, yemeğe gidersiniz. Attığınız her adımın izlendiğini bilerek iyice strese girersiniz.

Yöneticiler Ego Sahibidir; Özellikle çok çalışanlı şirketlerdeki yöneticilerin egoları atmosfer seviyesinde gezer. Alt mevkilerdeki çalışanlar ile çoğu zaman muhatap olmazlar. Kendilerine üst düzey bir saygı ve korku beklerler. Onların gözünde en değerli çalışan, en boktan esprilerine bile gülen, en imkansız isteklerine bile “yaparız, ederiz” diyen, en fazla ücretsiz mesaiye kalan, yaşadığı sorunları en az dile getiren çalışandır. Kendilerinin herkese, her şeyi söyleme lüksü vardır, lakin karşısındaki kişinin buna karşılık verme lüksü yoktur.

Performans Değerlendirmeleri; Kurumsal firmalarda performans değerlendirmeleri her daim başa beladır. Bütün bir yıl çalışma performansına bakılarak maaş ve mevki artışı yapılır. Performans değerlendirme kriterleri genel olarak en fazla ücretsiz mesaiye kalan, en fazla yöneticilerin saçma isteklerini sorgusuz sualsiz yerine getiren ve en fazla yaşamak için çalışan değil çalışmak için yaşayana göredir. Dolayısıyla performans değerlendirmesine “en iyi kölelik yarışması” diyebiliriz. Bu yarışmanın sonucundan mutlu olan kişi sayısı çok azdır. Zira kimse maaş artış oranından memnun olmaz.

SONUÇ

Kurumsal firmaların avantajları da dezavantajları da can alıcı unsurlar barındırır. Elbette burada sıraladığımız avantaj ve dezavantajlar bütün kurumsal firmalar için geçerli değildir. Muhakkak bu avantaj ve dezavantajlardan bazılarını barındırmayan kurumsal firmalar vardır.

Bir sonraki yazımızda küçük firmada çalışmanın avantaj ve dezavantajlarına göz fırlatıcaz…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir