Yazılımda İngilizce Bilmenin Önemi

Yazılımda İngilizce Bilmenin Önemi

Bu konumuzda İngilizce bilen birisinin yazılım öğrenmede ki avantajı nedir? İngilizce bilmeyen biri yazılımcı olamaz mı? Yazılımcılık ile İngilizcenin alakası var mıdır? gibi soruların cevaplarına bakıcaz.

SORU:

Merhaba ben İngiliz Dili ve Edebiyatı okuyan bir öğrenciyim. 4 senelik eğitimimi bitirince yazılım öğrenmek istiyorum. Bilgisayarla uğraşmaya seven bir insanım. Yazılım öğrenmek amacım ise birisinin bilgisayarına sızıp bilgi çalmak değil, aksine bilgisayarda ki açıkları bulup kapatmak. Bilgisayarda çok fazla oyun oynayan birisi değilim. En fazla 2 saat oynuyorum. Genelde 10 saat üzerinde bilgisayar başındayım. Geri kalan zamanla internette teknoloji, bilim vs. bilgiler öğrenmeye çalışıyorum. Nereden başlayacağımı bilmiyorum. İlk başta kursa mı gitmeliyim yoksa bununla ilgili kitapları alıp okumalı mıyım ?

CEVAP:

Öncelikle belirtmekte fayda var ki soruyu soran arkadaşımızın sorusu “Yazılım Öğrenmeye Nereden Başlamalıyım?“. Bu sorunun cevabını bu konuda verdik fakat sorunun içeriği ve soru soranın özellikleri farklı olduğu için, farklı bir şekilde cevaplayıp, muhtemel sorulara ışık tutmak maksadıyla tekrar cevaplıyorum.

Yazılım Öğrenmede İngilizce Bilmenin Önemi

Yazılımın ana dili maalesef İngilizce =) Tabi ALLAH korumuş, Çince olsaydı halimiz nice olurdu … Buna da şükür etmek lazım.

Yazılımda İngilizce Bilmenin AvantajıYazılımın ana dilinin İngilizce olması şüphesiz öğrenmek için çok ciddi bir avantaj. En basit örnekten yola çıkarak bir resmi, bir tabloyu genişletmek için İngilizcede “Genişlik” anlamına gelen “Width” kelimesi kullanılır. Aynı şekilde yazılımda rasgele bir değer getirmek istediğimizde ingilizcede “Random” nesnesi kullanılır gibi daha yüzlerce örnek verebiliriz. Burada yola çıkarak yazılım öğrenme aşamasında yada yazılımcılık yaparken, yapmak istediğiniz bir şey için İngilizce bilgisi fikir sahibi olmanızı sağlar.

Hepsinden ziyade en sağlam yazılım kaynakları İngilizcedir. Kayda değer Türkçe kaynak sıkıntısı maalesef çok fazla. Hatta bu nedenle İngilizce bilmeyenlerin Google Translate ile kanka olması gerekebiliyor. Başka milletten insanlar bile yardım sitelerinde kendi ana dillerinde değil, İngilizce cevaplar vererek yardımda bulunuyorlar.

Bu noktada İngilizce bilenlerin çok fazla havaya girmesini tavsiye etmiyorum. Çünkü yazılım öğrenmek için normal İngilizce faydalıdır fakat tam anlamıyla faydalıdır diyemeyiz. Bunun nedeni yazılımı sıkıntısız öğrenmek için gerekli olan İngilizce teknik İngilizcedir. Yani Türkçe ile Osmanlıca gibi diyebiliriz. Siz yazılım ile alakalı İngilizce bir metni, İngilizce bilen birisine okutsanız tam anlamıyla anlayamaz. Çünkü içinde bilmediği çok fazla teknik tabir vardır.

Yazılımcılık ile Hackerlık Farkı

Şimdi şuna açıklık getirelim gençler. Bütün yazılım öğrenenler bir bilgisayara girip bilgi çalamaz. Onun adı hackerlıktır yada Türkçe tabiri ile Bilgisayar Korsanlığı.

Yazılımcı kişilerin kullandığı uygulamalar yapan kişidir. Ha istese sıradan birine nazaran çok daha kolay bir şekilde kişilerin bilgisayarına sızacak özellikleri edinebilir. Fakat yazılımcı dediğiniz kişi hacker değildir. O yüzden kimse gidipte bir yazılımcıya “abi benim manitamın feysini patlatsana ya, kiminle konuşuyor çok merak ediyorum …” demesin.

Sistem Güvenliği UzmanlığıBilgisayar yada sistem güvenliğini yazılımcılar değil, bu alanda kendini geliştiren, güvenlik konularına kafa yoran sistem güvenlik uzmanları yapar. Bir şeyi engelleyebilmek için öncelikle engellemeniz gereken şeyin ne olduğunu bilmeniz gerektiğinden hacker olarakta anılırlar.

Hackerlar ikiye ayrılır; Siyah şapkalı Hackerlar, Beyaz Şapkalı Hackerlar.

Siyah Şapkalı Hackerlar; daha çok sistemlere zarar vermeye, yasa dışı çıkar sağlamaya çalışan bilgisayar korsanlarıdır.

Beyaz Şapkalı Hackerlar; sistem güvenliğini sağlamaya ve açıkları kapatmaya çalışan bilgisayar güvenlik uzmanlarıdır.

Soruda bahsi geçen ve olunmak istenilen şey yazılımcılık değil bilgisayar güvenlik uzmanlığıdır.

Bir bilgisayar güvenlik uzmanı olmak için çeşitli eğitimler alıp, forumlar, kitaplar gibi çeşitli kaynaklardan yararlanılabilir fakat çok zor iştir. Sürekli bilginin güncel tutulması gerekir.

SONUÇ

“Bunu nereden öğrenebilirim?” sorusunun cevabı her zaman internettir arkadaşlar. Çünkü en güncel bilgiler internette yer alır. Kitap yazan kişilere vahiy gelmez. Onlarda internette okur ve yazarlar. Ha derli toplu olması açısından, bir müfredata uyum sağlamak açısından belki bir kitap, kurs faydalı olabilir fakat orada sadece temel, internette ise genel bilgi alırsınız. Ben kursa gittim. C#, ASP.NET, MS SQL, Oracle ve daha bir çok dili 5-6 ayda anlattılar. Lan sadece MS SQL 6 ayda bitmez. C# yıllar sürer. Fakat “en azından temelini aldık, yürüyeceğimiz yolu gördük” dedik ve ona göre kendi kendimizi geliştirdik. Kursta öğretilen 1 birim ise, kendi kendime projeler geliştirip öğrenmeye çalışarak üzerine 7 koydum.

O yüzden gençler internet çağında bir şeyi öğrenmek istiyorsanız, neyi nasıl öğrenicem diye bir sıkıntı söz konusu olamaz 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

4 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir