Garanti Meslek Seçimi

Garanti Meslek Seçimi

Bilişim sektöründe mi yoksa Makine Mühendisliği bölümde mi okuması gerektiğini soran bir kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi merhaba kolay gelsin. Ben Lise Teknik Lise Bilişim (Web) 3. sınıf öğrencisiyim. Sana sorum; abi yazılım sektöründe pek para iç açıcı değil gibi galiba, kendini geliştirirsen o ayrı ama.. Babam makina müh. oku diyo 2500 bin tl maaşla başlarsın diyo. Abim elektrik-elektorink müh. okuyo (babam ve arkadaşları makina ve elek. sektöründe olduğu için) mezun olunca 3000 tlye işin garanti falan diyo.. Neyse abi ben aileyi geç sülale de tek bilişim okuyanım 😀 . Seni takip ediyorum ve sen de sanki sektörden biraz çekmişsin gibi 🙂 Abi sen 800-1000 liralardan bahsediyon. Babamın yolundan mı ilerleyim? Ya da Bilişim sektörü aç bırakmaz mı? Teşekkürler..

CEVAP:

Her meslek seçimi yapan gencin durumundasın =) Senin yaşlarındayken sağ olsun benim peder beyde tutturdu “Elektrik oku, o işte çok para var” dedi. Harbiden de bir akrabamız elektrik firması sahibi olup hatırı sayılır paralar kazanıyordu o dönem. Gittik gitmesine de, şimdi geldiğimiz noktaya bak anasını satayım. Acayip alakasız bir noktadayım =) Tabi ben mühendislik değil, teknikerlik okudum orası ayrı. Şimdi ikinci üniversiteyi bitiricem kısmetse.

Garanti Meslek

Bir kere şu garanti meslek nedir biri açıklasın. Yani okulu bitirdiğin anda “hemen gel yarın başla, al sana her ay hatırı sayılır şu kadar para” denen kaç tane meslek var acaba … Bence garanti meslek dediğin böyle bir meslektir. Ha, baban makine mühendisliği maaşları konusunda haklı, 2.500-3.000 TL civarı maaş aldıklarını bende biliyorum. Fakat iş imkanları nasıl, onu da düşünmek lazım. Şu anda lise 3. sınıftasın, üniversiteden mezun olana kadar 5-6 sene geçecek, o zaman sektör nasıl olacak bilemeyiz. Belki bilişim sektöründe 5-6 sene sonra daha çok para kazanma imkanı doğacak yada tam tersi olacak. O yüzden “garanti” kelimesini kullanmak zor.

Bana göre garanti meslek doktorluktur, birde aşçılık olabilir. Çünkü bu iki mesleğe ihtiyaç asla tükenmez. İnsanların her zaman sağlığa ve yiyeceğe ihtiyacı olacak. Bu nedenle bu iki meslek geliyor benim aklıma para kazanılacak meslek olarak.

Meslek Seçimi

Öğretmenlik yaptığım dönemde de öğrencilerime hep aynı öğüdü verdim; Hangi mesleği seçerseniz seçin, o meslek sevdiğiniz ve en iyisi olmak istediğiniz meslek olsun. Ancak bu şekilde kazanırsınız. Yoksa “bu meslek bana göre değil ama çok para var” diyerek yaparsanız o meslek hayatınız boyunca size sıkıntı verir.

Meslek SeçimiAraştırmalara göre insanlar iş yerlerinde mutlu olmayı paraya tercih ediyorlarmış. Yani maaşlarına zam almaktansa, yöneticilerinin kendilerini daha mutlu edecek şekilde davranmalarını istiyorlarmış. Buradan da anlaşılıyor ki huzur ve mutluluk iş dünyasında her şey demektir. Bu nedenle mutlu ve huzurlu olacağınız mesleği seçmelisiniz.

Ben mesleğimi seçmedim, mesleğim beni seçti =) Çünkü bir şeyler yapmaktan, üretmekten, başarmaktan zevk aldım. Bana dediler ki “ağ işletim sistemlerinde çok para var“, ben “yok, kendi kendime bir şeyler üretebileceğim bölüme yani yazılıma yönelmek istiyorum” dedim.

Daha öncede bir kaç soruya verdiğim cevapta bahsettim, ben bu zamana kadar çok sağlam paralar kazanabilirdim. Fakat bir çok şeyden taviz vermem gerekip, taviz vermediğim için kazanamadım. Aramadığım halde, bir ayda kazandığım parayı 1 haftada kazanabileceğim web tasarım teklifleri geliyor fakat ben kabul etmiyorum. Çünkü bir iş yapacaksam profesyonel yapmak istiyorum. Faturasını kesmek, her şeyi yasal yapmak, sözleşme yapmak, müşteriler ile her anlamda profesyonel olarak iletişim kurmak istiyorum.

Diğer yandan mesleğin ve sektörün elbette zorlukları var. Fakat günümüzde zor olanı başarmak en fazla paraya sahip olmanı sağlar. Örneğin doktor olmak zordur fakat doktor olunca sağlam para kazanırsın. Aynı şekilde yazılımcı olup, sektörde iyi bir firmada işe girmek yada bir proje yapıp onu tutturmak zordur fakat bunu başarınca sağlam para kazanırsın 😉

SONUÇ

Netice olarak kardeşim eğer sende makine mühendisi olmak istiyorsan ol. Fakat sırf baban dedi diye olma, kendin istediğin için ol. Ben burada “makine mühendisi olma, yazılımcı ol” yada “yazılımcı olma, makine mühendisi ol” diyecek zaten değilim. Tek diyebileceğim şey, doğru olduğuna inandığın kararı ver. Kimsenin sözüne bakmadan, içinden hangi mesleği yapman durumunda sıkıntı çekmeyeceğine inanıyorsan, hangi mesleğe kendini daha yakın hissediyorsan o mesleği seç. Gün gelip de yaptığın meslek seçimi nedeniyle sıkıntılar yaşarsan bunun suçlusu olarak kimseyi görme. Hayat senin hayatın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir