Yazılımcı Olmak ve Bir Yerlere Gelebilmek

Yazılımcı Olmak ve Bir Yerlere Gelebilmek

Üniversite okuyup, kendisini geliştirip bir yerlere gelip gelemeyeceğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Öncelikle Selamun Aleykum.Roketsanda çalısan bir abi bana ODTU(Ankarada iyi bir Universite) den Bilgisayar Muhendisliginden mezun olarları işe aldık hiç birşey bilmiyorlar dedi.Bizde daha çok bilgili olanlar almaya başladık dedi.Soru isaretleri burda başladı:)
Lise(Anadolu) 3. sınıf öğrencisiyim.Onumde önemli olan Üniversite Sınavı var. Derslerim orta seviye fakat Bilgisayar ve teknolojiye ilgim çok büyük.Şuana kadar bilgisayar dilleri veya website( php asp )felan hiç birşey bilmiyorum.Ve eğer bilgisayar hakkinda birsey istedigimde ne olursa olsun 5 yilda surse yapabilirim..
Asıl Sorum: Yani orta seviye bir üniversitede her ne olursa olsun Bilgisayar dalinda bir bolum okumak istiyorum.Universite okurkende kendimi bilgisayar yazılımı vb. kendimi çok iyi geliştirmeyi düşünüyorum.Amacım boyle yüksek mevkiler(Google vb) yerlerde çalışmak değil(Her zaman derler hedefini yuksek tut.Ama birazda realist olmak lazım.Kendime, bulunduğun ortama gore yapabilcegimin en iyisini isterim.Tabii buda benim düşüncem).Eğer böyle yapsam biryerlere gelebilir miyim? Yada şimdiden birşeylere başlamalımıyım. Yada bunlar çocuksa duygular mi:))

[Bu arada yazdığınız makaleleri , cevaplari felan hepsini okudum)

Şimdiden cevapladığınız için ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM…

CEVAP:

Öncelikle Aleykümselam =) Bahsettiğin abin doğruları söylüyor olabilir fakat şöyle bir gerçek var ki ODTÜ, Türkiye ‘nin en iyi üniversitesi. Hatta dünya üniversiteler sıralamasında ilk 100’e giren Türkiye’nin nadir üniversitelerinden biri. Bu nedenle ODTÜ ‘den mezun bir arkadaş o şirkette bir şey yapamıyorsa, diğer üniversitelerden mezun arkadaşlarda büyük ihtimal bir şey yapamaz sonucunu çıkarabiliriz. Bu da Türkiye ‘deki eğitimin sıkıntılarını gösterir.

Fakat bu demek değildir ki “ODTÜ ‘den mezun bir kişi, o şirkette bir şey yapamıyorsa hiç bir şey bilmiyordur“. Neticede o şirket savunma sanayisi ile ilgili bir şirket. Dolayısıyla tam ihtiyaçlarına yönelik eğitim almamış olabilirler.

ile Bir Yerlere Gelebilmek

Bir Yerlere GelebilmekHer zaman söylüyorum, yazılım ile ilgili olarak “şunu yaparsan kesinlikle bir yere gelirsin/gelemezsin” yada “bunu yaparsan kesinlikle çok para kazanırsın/kazanamazsın” demek mümkün değil. Sadece hazır kurmayı bilerek güzel paralar kazananı da gördüm, deli gibi bilgiye ve tecrübeye sahip olup para kazanmayanı da gördüm. Şimdi ben nasıl “bir yere gelirsin/gelemezsin” yada “para kazanırsın/kazanamazsın” diyeyim =)

Bu noktada şans ve fırsat faktörü de rol oynar. Belki az bir şey bilirsin, bir gün biri karşına çıkar “gel burada çalış” diyebilir ve sağlam paralar kazanırsın. Belki çok şey bilirsin fakat karşına hiç bir fırsat çıkmaz ve düşük maaşlı bir işte gidip gelirsin. Ben şundan eminim, bir yerlerde, benim bilgimin yarısına sahip birileri, çok büyük bir şirkette, çok sağlam paralar kazanıyor fakat ben ay sonu için para hesabı yapıyorum. Diğer yandan şunu da biliyorum ki, benden yazılım konusunda çok daha fazla bilgiye sahip kişiler iş bulamadıkları için vasıfsız birisinin yapabileceği bir işi yapıyor.

Zaten bu zamana kadar izlediğim konferanslarda da bunu gördüm. Örneğin dünyanın en büyük internet sitelerinde birinde çalışan bir Türk tamamen tesadüf üzerine o şirkette çalışmaya başlamış. Aynı şekilde katıldığım SEO konferansında N11 ‘in SEO’cusu da, hiç başvuru yapmamasına rağmen, bir gün kendisine telefon gelmiş ve o vesile ile N11 ‘in SEO’cusu olmuş, ki kendisi için “Türkiye ‘nin en iyi SEO’cusu” demekte bana göre biraz fazla iddialı bir cümle olur.

SONUÇ

Netice olarak kardeşlerim hayatın bize ne getireceğini bilemeyiz. Bazen bir konuda çok iyi olursunuz fakat karşınıza fırsat çıkmaması nedeniyle bir yere gelemeyebilirsiniz. Bazen bir konuda iyi olmazsınız fakat bir yerlere gelebilirsiniz. Önemli olan karşınıza fırsat çıkmasa bile fırsatlar yaratabilmenizdir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir