E-Ticaret Bilgi Sistemi Ne Kazandıracak?

E-Ticaret Bilgi Sistemi Ne Kazandıracak?

Bir önceki ETBİS Nedir? Ne İşe Yarar? konumuzun devam niteliğinde olan “E-Ticaret Bilgi Sistemi Ne Kazandıracak?” başlıklı bu konumuzda, hem yasal bir firma sahibi olup e-ticaret ile satış yapanlara hem de e-ticaret sitelerinden alışveriş yapanlara faydasına göz fırlatacağız.

Şimdi bir önceki Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı konumuzda, ile alakalı sıkıntılarda yazdığımız pek çok sıkıntılı durumun yanı sıra, ETBİS ‘in hem e-ticaret sitesi sahiplerine hem de e-ticaret sitelerinden alışveriş yapan kişilere çok ciddi faydaları var. Bunlara sırasıyla göz fırlatalım;

Dolandırılma Oranı Azalacak

kayıt işlemi gerçekleştiren e-ticaret sitelerinin listesini www.eticaret.gov.tr adresinde yayınlayacak. Bu sayede kişiler alışveriş yapmayı düşündükleri e-ticaret sitelerinin yasal mı yoksa yasa dışı mı satış yaptıklarını veya hizmet verdiklerini bilebilecekler. Kayıtlı olan yasal oldukları için dolandırma ihtimalleri sıfıra yakın olacak. Zira dolandırmaları durumunda hemen kayıtlı bilgileri sayesinde kendilerine ulaşılabilecek.

Tabi burada iş “bilinçli tüketici” kavramına geliyor. Yani e-ticaret sitesinden alışveriş yapmayı düşünen kişiler www.eticaret.gov.tr ‘den kontrol yapmalı ve e-ticaret sitesi sistemde kayıtlı ise alışveriş yapmalı, değil ise yapmamalı.

Yasal Kazanacak

yasal e-ticaret sitesiHer ne kadar 5-20 bin TL arası para cezası, kısa sürede kayıt zorunluluğu gibi sorunlar e-ticaret sitesi sahiplerinin bu sisteme karşı antipati duymasına neden olsa da, bu işten ciddi oranda kazançlı çıkanlar yine sahipleri olacak. Zira yasal e-ticaret sitesi sahipleri şirket kurmak için bir dünya işlem yapmakta, her ay ve yıl ciddi oranda, muhasebeci ücreti, ofis ya da dükkan kirası ve vergiler ödemekteler. Yasal olmadan, yani bir şirket sahibi olmadan satış yapanlar ise bu giderlerin hiçbirine sahip olmadıkları için kazançlarının tamamı ceplerinde kalmakta. Hatta bu sayede piyasadaki ürün ve hizmet fiyatlarını ciddi oranda düşürmekteler. Hal böyle olunca yasal hareket edenler kaybeden konumunda iken, yasa dışı hareket edenler kazançlı konumunda görünmekteler.

ile artık önüne gelen e-ticaret sitesi kuramayacak ve satış yapamayacak. Tabi işin birde sosyal medyadan satış boyutu var. ETBİS buna çözüm getirebilecek mi meçhul. Zira ETBİS sadece internet sitesi kurup satış yapanların sisteme kaydını tutan bir sistem. Yasal olup sadece sosyal medyadan satış yapan kişilere yönelik bir çalışma yok. Dolayısıyla yasa dışı olup sosyal medyadan satış yapanların denetiminin yapılması da söz konusu olamıyor. Bu noktada iş yine “bilinçli tüketici” kavramına geliyor. Yani sosyal medyadan alacak ürün arayan kişilerin öncelikle satış yapan sosyal medya hesabının internet sitesine, sonra o internet sitesinin www.eticaret.gov.tr ‘de kayıtlı olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor.

Şikayetler Daha Kolay Sonuca Bağlanacak

Eskiden bir e-ticaret sitesinden alışveriş yapan müşteriye ürün gönderilmez ise müşteri tüketici hakları mahkemesine giderdi. Oradan da “elinizde faturanız yoksa işlem yapamayız” gibi saçma bir cevap alınabiliyordu. Ürün gelmemiş ki faturası gelsin… Şimdi bu sistem ile e-ticaret sitesinden alışveriş yapan kişiye ürün gönderilmez ise, e-ticaret sitesinin şikayet edilmesi durumunda direkt ilgili sitenin kaydı var mı yok mu ona bakılacak. Yok ise kısa sürede para cezası kesilmesi ya da e-ticaret sitesinin kapatılması söz konusu olabilecek. Var ise sistemdeki veriler vesilesiyle söz konusu satış gerçekleşmiş mi, gönderim yapılmış mı görülebilecek.

Tabi bu sadece işi kolaylaştırma adına olan bir gelişme. İşin uygulanışı, mevcut yasa dışı faaliyetler için yapılan şikayetlere bakarak anlamak mümkün olabilir…

İstatistiki Veriler Toplanacak

ETBİS ‘in kuruluş amaçları arasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı web sitesinde sürekli vurgulanan unsur istatistiki verilerin toplanması. Yani 1 yılda ülkemizde e-ticaretten kaç ürün satılmış, kaç para kazanılmış, hangi ürünler ağırlıklı olarak satılmış gibi istatistiksel veriler toplanacak ve bunların analizi yapılacak.

Bunun e-ticaret sitesi sahipleri ya da e-ticaret sitesi müşterilerine çokta faydası olan bir tarafı yok. Potansiyel faydası ise, devletin bu verileri dikkate alarak çeşitli imkanlar sunması ve kolaylıklar sağlaması olabilir. Tabi “X üründen çok fazla satılıyor, biz buna ek vergiler koyalım” da denebilir…

SONUÇ

Her ne kadar bu konuda ETBİS ‘in faydalarına değinmeye çalışsak da, E-Ticaret Bilgi Sistemi ile hayatımıza gelecek olan faydalar biraz uygulanış şekliyle alakalı. Yani bir imkan sunuyor fakat bu imkanın ne şekilde kullanılacağı meçhul.

Bir sonraki “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Öngörüleri” konumuzda da meçhul olan bu duruma dair öngörülerde bulunacağız. Yani hali hazırda ülkemizde internet ortamında sistem nasıl işliyor şeklinde düşünüp, E-Ticaret Bilgi Sistemi ile nelerin olabileceğine göz fırlatacağız.

Mini Yazı Dizisi Bölümleri

  1. ETBİS Nedir? Ne İşe Yarar?
  2. E-Ticaret Bilgi Sistemi Ne Kazandıracak?
  3. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Öngörüleri
  4. ETBİS Kayıt Nasıl Yapılır?
Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir