E-Ticaret Sitesi Yazılımı Yapmak

E-Ticaret Sitesi Yazılımı Yapmak

yazılımı yapmak isteyen, hangi dilleri öğrenmesi ve ne yapması gerektiğini soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba ben Berkay şuan Celal Bayar Üniversitesi’nde endüstri mühendisliği okuyorum daha önce kendim c c++ öğrendim okulda da öğreniyorum şuan kendim bir e ticaret sitesi yazmak istiyorum ama hangi dil kullanıcam tam anlayamadım sadece öğrensem yeterli mi yoksa c# yada java falan gerekli mi?

CEVAP:

Daha önce sıfırdan yazılımı yapmış olan biri olarak söyleyebilirim ki, e-ticaret sitesi yazılımı yapmak gerçekten Güven, Özveri ve Tecrübe istiyor. Tabi benim yaptığım e-ticaret sitesi yazılımı satış amaçlı değil, kendi projemdi. Buna rağmen 4 ay sürdü ve 4 ay boyunca neredeyse sadece onunla uğraştım desem yalan olmaz.

Sorunun cevabına geçmeden önce E-Ticaret Sitesi Sahibi Nasıl Olunur? ve E-Ticaret İşine Girmeyi Düşünenlerin Düşünmedikleri konularına göz fırlatılmasında fayda var. Şimdi neler yapılması gerektiğine göz fırlatalım.

Yazılımı Yapmak İçin Dil

E-Ticaret Sitesi Yazılımıİnternet ortamında bir yazılım yapmak için temel olarak bilinmesi gereken 2 dil var; ve PHP. Bu iki dilinde birbirine nazaran avantaj ve dezavantajları var. Bunları KodcuHerif.Com ‘daki konumuzda yazdık: ASP.Net mi Yoksa PHP mi Öğrenmeliyim?

Eğer ki konusunda tercih kılarsan zaten C# konusunda da bilgi sahibi olman gerekecek demektir. Bunun yanı sıra MSSQL veri tabanını ve yazılımı geliştireceğin Visual Studio ‘yu öğrenmek zorundasın.

PHP ‘de karar kılman durumunda da My SQL öğrenmen gerekecek. PHP yazılımı geliştirmek için Visual Studio ayarında sağlam bir program öğrenme ihtiyacın ise yok. Notepad++ ile de PHP yazılım geliştirebilirsin.

Yazılımı Yapma Unsurları

Bir yazılımı yapmak için gerekli yazılım bilgisinden daha önemli bir şey var ise, o da e-ticaret sürecini ve e-ticaret sitesinde yer alması gerekenleri bilmektir. Zira bir e-ticaret sitesi içerisinde çok fazla unsur barındırır. Üyelik formu, üye sayfası, iade ve değişim sayfaları, ürün girişleri, sepet, ödeme sayfası, ürünlerin listelenmesi, ürün gösterilmesi, ürün seçenekleri, ürünlerin yönetim sayfası, kategori sistemi… Bunlar sadece ilk aklıma gelenler. Her ne kadar bunlar ilk bakıldığında yapması çokta zor görünmese de, işin içine girildiğinde kolay kolay çıkılamıyor.

Birde bu sitenin satış amaçlı mı yoksa bireysel bir proje amaçlı mı yapılacak olması son derece önemli. Zira satış amaçlı yapılacak ise, işin içerisine tema özelleştirebilme, modül ekleme ve özelleştirme, çeşitli güvenlik önlemleri giriyor ki, bu da zaten ziyadesiyle zor olan işi daha da zorlaştırıyor.

SONUÇ

Netice olarak bir yapmak ciddi bir bilgi ve zaman gerektiriyor. Bu nedenle genel olarak e-ticaret siteleri bir yazılım ekibi tarafından yapılıyor. Bana e-ticaret sitesi yapmam için gelen talepleri de ekip gereksinimi nedeniyle kabul etmedim bu zamana kadar. Eğer ki ziyadesiyle bilgiye sahip olmanın yanı sıra ziyadesiyle zamana sahipsen, elbette yap. Fakat temel seviye PHP ya da ASP.Net bilgisiyle ve kısa sürede yapılabileceğini düşünüyorsan, hiç heveslenme, hüsrana uğrarsın kardeşim.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir