ETBİS Kayıt Nasıl Yapılır?

Bu konumuzda ETBİS Kayıt Nasıl Yapılır? meselesine değineceğiz lakin bu konu öncesinde ele aldığımız ETBİS Nedir? Ne İşe Yarar?E-Ticaret Bilgi Sistemi Ne Kazandıracak? ve Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Öngörüleri konularına da bakılmasında fayda var.

Bundan önceki konularda genel bilgi verdik, şimdi ise zurnanın pırt dediği yer olan ve pek çok kişinin sıkıntı duyduğu ETBİS Kayıt Nasıl Yapılır? meselesine göz fırlatacağız.

ETBİS Kayıt

Aslında ETBİS kayıt işlemi, sistemin gerektirdiği unsurlara sahip olmanız durumunda çok kolay, sahip olmamanız durumunda biraz uğraştırıcı bir süreç söz konusu. Zira KEP adresinden, anlaşmalı olunan kargo firmasındaki üye iş yeri numarasına kadar pek çok bilginin sisteme girilmesi gerekiyor. Sürenin kısa olması da gereken bilgilere sahip olmamanız durumunda en azından 1 gününüzü bu işe ayırmanız anlamına gelebiliyor. Lafı uzatmadan ETBİS kayıt nasıl yapılır buna bakalım.

Öncelikli olarak https://www.eticaret.gov.tr adresine giriyoruz. Sağ üst köşede yer alan ETBİS GİRİŞ linkine tıkladığımızda e-devlet dediğimiz turkiye.gov.tr giriş sayfasına yönlendiriliyoruz. Burada hangi firmaya ait ise, o firma sahibinin TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılması gerekiyor. Yani siz birisine e-ticaret sitesi kurmuşsanız, bu işlemleri kendiniz yapacaksanız kendi TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapsanız bile işlem yapamazsınız.

Firma sahibinin TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra otomatik olarak tekrar ETBİS kayıt sayfasına yönlendiriliyoruz. Karşımıza sade bir sayfa çıkıyor ve “+Yeni Kayıt Ekle” linkine tıkladığımızda, sisteme kimin TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılmış ise, o kişinin üzerine kayıtlı olan firma ya da firmalar otomatik olarak çıkıyor. Birden fazla seçenek çıkar ise yani e-ticaret sitesinin sahibinin birden fazla firması var ise, hangi firma üzerinden işlem yapıyorsa o firmayı seçiyoruz. Sonrasında bir mail adresi ve telefon numarası girerek firma kayıt işlemini tamamlıyoruz. Şimdi sıra etme kısmına geliyor.

Etme

Firma kaydını gerçekleştirdikten sonra “Kayıt ve Bildirim İşlemleri” bölümünde firma görünüyor. Buranın sağ tarafında görünen “İŞLEM” butonuna tıkladığımızda karşımıza çıkan iki seçenekten biri olan “Detay Gör” seçeneğine tıklıyoruz.

Yönlendirilen sayfada “Hizmet Sağlayıcı Sitesi“, “Aracı Hizmet Sağlayıcı Sitesi” ve “Türkiye’de Yerleşik Olup Yalnızca Yurt Dışında Yerleşik Bir Aracı Hizmet Sağlayıcı Üzerinden Satış Yapan İşletmeler” bölümleri yer alıyor. Bu sayfanın üst kısmında her ne kadar kısa bir açıklama yer alsa da inceden kafa karıştırıcı olabiliyor. Dolayısıyla biz biraz daha açıklayıcı olacağız.

ETBİS Kayıt

Hizmet Sağlayıcı Sitesi Nedir?

Ülkemizde e-ticaret yapanların çok ciddi bir kısmı “Hizmet Sağlayıcı Sitesi” seçeneğini tercih etmelidir. Zira kendinize ait bir e-ticaret siteniz var ise (örneğin: https://www.hediyegerek.com gibi) ve o site üzerinden satış yapıyorsanız, bu bölümün sağ tarafında yer alan “+Yeni Kayıt Ekle” linkine tıklamanız gerekiyor.

Aracı Hizmet Sağlayıcı Sitesi

Aracı Hizmet Sağlayıcı Sitesi” seçeneği ise N11,Gitti Gidiyor gibi e-ticaret sitelerinin tercih etmesi gereken bir seçenektir. Yani kendi ürünlerini e-ticaret sitesinde satmayan, başkalarının kendi ürünlerini sitesi üzerinden satmasına imkan tanıyan e-ticaret siteleri bu seçenekten kayıt yapmalıdır.

Türkiye’de Yerleşik Olup Yalnızca Yurt Dışında Yerleşik Bir Aracı Hizmet Sağlayıcı Üzerinden Satış Yapan İşletmeler

Bu seçenek zaten uzunluğundan ziyadesiyle açıklayıcı. Yani sizin Türkiye ‘de bir firmanız vardır. Atıyorum ebay, amazon gibi aracı e-ticaret siteleri üzerinden satış yapıyorsunuzdur gibi…

Ülkemizde ağırlıklı olarak “Hizmet Sağlayıcı Sitesi” olduğundan anlatımımıza bu yönde devam edelim.

Hizmet Sağlayıcı Sitesi Kayıt Etme

Hizmet Sağlayıcı Sitesi bölümünün sağ tarafında yer alan “+Yeni Kayıt Ekle” linkine tıkladığımızda karşımıza “Web siteniz var mı?” ve “Mobil uygulamanız var mı?” şeklinde iki seçenek çıkıyor. Web sitesi seçeneğine tıkladığınızda web sitenizin linkini, seçeneğine tıkladığınızda mobil uygulamanızın adını giriyorsunuz.

Bu adımı da atladıktan sonra karşınıza doldurulması gereken 8 bölüm bulunan bir sayfa geliyor;

ETBİS 'e Nasıl Kayıt Olunur

Hepsini uzun uzun açıklamaktansa özet bilgi geçmeye çalışalım;

Mal ve Hizmetler

Burada e-ticaret sitenizde hangi kategoride ürünler sattığınızın bilgisini giriyorsunuz. Ek olarak vesilesiyle bir gerçekleştiriyorsanız, örneğin Grafik Tasarım hizmeti, bununda bilgisini oradan giriyorsunuz.

Ticaret Türü / Ödeme

Ticaret Türleri” bölümünde “İşletmeden Tüketiciye (B2C), İşletmeden İşletmeye (B2B), Tüketiciden Tüketiciye (C2C) ve İşletmeden Devlete (B2G)” ticaret modellerinden hangisini ya da hangilerini yapıyorsanız onları işaretliyorsunuz.

Bir altında yer alan Ödeme Türleri bölümünde ise, sattığınız ürün ya da hizmetlerinizin ödemesini hangi yollar ile aldığınızın bilgisini giriyorsunuz.

KEP Adresi

KEP adresi nedir şeklinde kafasında soru işareti bulunan çok fazla kişi var. Zira e-ticaret yapanlar bu KEP adresine sadece N11, Hepsi Burada, Gitti Gidiyor gibi platformlardan satış yapmak istemesi durumunda ihtiyaç duyar. KEP adresi en basit tabiri ile bir mail adresidir. Açılımı ise “Kayıtlı Elektronik Posta” dır. PTT ‘den 30 TL civarı bir ücrete alınabilir.

Tam olarak ne olduğunu merak edenler için açıklayalım; ticari alanda bütün belge ve yazışmaları gönderilen biçimde korur. Kesin olarak alıcının kimliğini tespit etmek mümkündür. Mail içerikleri kesinlikle değiştirilemez. Bu sayede gönderilen e-postalardaki yazışmalar ve belgeler kesin delil olarak kabul edilir.

Ödeme ve Elektronik Para

E-ticaret siteniz kredi kartı ile ödeme alımlarında hangi sistemi kullanıyorsa o sistemi ve sizin o sistemdeki üyelik numaranızı buradan giriyorsunuz.

Lojistik

Ürünlerinizin gönderimini hangi kargo ya da lojistik firması ile gerçekleştiriyorsanız onu ve o kargo ya da lojistik firmasındaki üyelik numaranızı giriyorsunuz.

Altyapı Sağlayıcılar

E-ticaret siteniz hangi firmanın ürettiği ya da özgür yazılımı (Opencart gibi) kullanıyorsa onun bilgisini giriyorsunuz. Eğer bir firmanın ürettiği e-ticaret sistemini kullanıyorsanız o firmadaki “Üye İşyeri Numarası“nı giriyorsunuz. Opencart gibi özgür bir yazılım kullanıyorsanız “Üye İşyeri Numarası” kısmını boş bırakıyorsunuz.

Veri Tabanları

E-ticaret sitenizin kurulu olduğu sunucu hangi ülke ve şehirde ise onun bilgisini giriyorsunuz.

Depolar / Üretim Yeri

E-ticaret siteniz üzerinden sattığınız ürünlerin depo adresi ve üretim yeri adresini buradan giriyorsunuz.

Kayıt ve Bildirim Onayı

Son bölümde burası. Yani bu noktaya kadar zorunlu olan bütün alanları doldurduysanız bu kısımda ETBİS Kayıt işlemini tamamlıyorsunuz. 1 tane bile girilmesi gerekip de girilmeyen bir bilgi olduğunda ETBİS Kayıt işlemini tamamlayamıyorsunuz. Dolayısıyla sıkıntı büyük. Zira pek çok kişi e-ticaret sitelerinin kurulum işlemlerini kişilere ya da firmalara yaptırdığından, bu gerekli işlemleri yapacak kişilere ve firmalara ulaşmak kolay olmayacaktır.

Birde listede yer alan ama zorunlu olmayan Bankalar diye bir bölüm var. Bu bölümde firmanın anlaşmalı olduğu Yurtdışı banka varsa buradan bilgisi giriliyor.

Tavsiyeler

TavsiyelerBu adımları doğru şekilde uyguladığınızda ETBİS Kayıt işlemini sorunsuz olarak tamamlayabiliyor, ceza riskinden kurtuluyorsunuz. Fakat dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar. Bunların ilki burada yer verdiğimiz bilgilerin önceden sahip olmanız.

Bir başka dikkat edilmesi gereken ve belkide en önemlisi; Sisteme giriş yapabilmek için firma sahibinin TC Kimlik numarası ve e-devlet şifresine ihtiyaç olduğunu belirtmiştik. Burada e-ticaret sitesini tanımadığı birine yaptıran ve bilgi sahibi olmayan kişiler ciddi sıkıntı çekebilir. Genel olarak bu kişiler “ben bu işlerden anlamıyorum, vereyim parasını yapsınlar” diyebilir. Bu hareketin, Türkiye vatandaşlığına dair bütün bilgilerin ve e-devlet üzerinden yapılması muhtemel işlemlerin başkasının eline verdiğiniz anlamına geldiğini unutmayın. Dolayısıyla biraz kendinizi zorlayın ve bütün işlemleri kendiniz yapmaya çalışın. Zaten her şey Türkçe ve olabildiğince sade.

Kurulum yapabilecek bir kişi bulun ve tüm işlemleri sizin yanınızda gerçekleştirsin. Sisteme giriş için gerekli TC kimlik ve e-devlet şifresini görmeyeceği bir şekilde girin. Sonrasında yapılması gereken adımları beraber yapın.

En kötü ihtimalle Teamviewer programı ile de bunu yaptırabilirsiniz. Yani siz bilgisayarınızdan TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparsınız. Teamviewer programı aracılığı ile işlemleri gerçekleştirecek olan kişi bilgisayarınıza bağlanır ve gerekli işlemleri yapar.

Son olarak, ortada bilgisizliğin doğurduğu bir para kazanma fırsatı var. Yani ETBİS kaydı yapabilecek bilgiye sahip kardeşlerimiz, ETBİS kaydına ihtiyaç duyan kişilere para karşılığında kurulum yapmak isteyebilir. Fakat siz her ne kadar iyi niyetli biri olsanız dahi para kazanmak uğruna, sisteme giriş için gerekli olan TC kimlik ve e-devlet şifresi bilgisini istemeyin ve verilmek istenilmesi durumunda kabul etmeyin. Zira yarın öbür gün söz konusu kişinin e-devlet hesabına zeval gelirse sorumlusu olarak ilk akla gelen kişi siz olabilirsiniz.

Toplamda 4 konuluk Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi meselesine son noktayı koymuş bulunmaktayız. Umuyoruz ki faydalı olur…

ETBİS Mini Yazı Dizisi Bölümleri

  1. ETBİS Nedir? Ne İşe Yarar?
  2. E-Ticaret Bilgi Sistemi Ne Kazandıracak?
  3. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi Öngörüleri
  4. ETBİS Kayıt Nasıl Yapılır?
Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir