ASP.Net mi Yoksa PHP mi Öğrenmeliyim?

ASP.Net mi Yoksa PHP mi Öğrenmeliyim?

Web yazılım dünyasının asla anlaşamadığı ve büyük olasılıkla anlaşamayacağı; “ASP.Net mi daha iyidir yoksa PHP mi daha iyidir?” sorusunu cevap bulacağız. Aynı zamanda “Fenerbahçe mi büyük takım yoksa Galatasaray mı?” sorusu gibi çok kolay kaos yaratabilecek bir soru olma özelliğide taşır bu soru. Bunun nedeni, herkesin kendi öğrendiği ya da bildiği yazılım dilinin en iyisi olduğunu düşünmesi ve iddia etmesi.

Bu nedenle burada hangi yazılım dilinin daha iyi olduğuna dair bir yorum yapmaktan kaçınacağım. Sadece ASP.NET ve PHP hakkında genel bilgiler verip tercihi kodlama dilini öğrenmek isteyenlere bırakıcam. ASP.Net ile yatağa girmiş, PHP ile flört etmiş biri olarak şu dillere (alfabetik sırayla) bir bakalım.

ASP.Net

ASP.NET kodlama dili Microsoft tarafından geliştirilen bir kodlama dilidir (Belirtmeden geçemeyeceğim bunu, Türkiye’de yazılımcı olmak yazısında yazdığımda itiraz gelmişti. Yuh Artık!). Mevcut kodlama dili ASP’nin geliştirilmesi ile meydana gelmiştir.

ASP.Net.Net Fremework kütüphanesini kullanır. Oluşturduğunuz sayfanın uzantısı aspx ‘tir. Bu sayfa HTML ve XHTML tabanlı, sadece görsel, statik yani herhangi bir komut verilip işlem yapılamayan bir sayfadır. Oluşturulan her aspx dosyasına bağlı birde komutlar yazabileceğiniz aspx.cs(C#) ya da aspx.vb(Visual Basic) olmak üzere bir dosya gelir. Buraya butona tıkladığınızda ne olsun, sayfa yüklenince ne olsun gibi olmasını istediğiniz komutları yazarsınız. Bunların yanı sıra yardımcı dosyalarda mevcuttur, örneğin ascx, master, ashx, vs. gibi.

ASP.Net’in en mükemmel tarafı yine Microsoft programı olan Visual Studio adlı çok gelişmiş bir yazılım geliştirme programı tarafından, çok kolay geliştirilebiliyor olması. En basit örnekle siz bir üyelik formu oluşturmak istiyorsanız yardımcı araçlardan standart bir üyelik formunu sürükleyip bırakarak oluşturabiliyorsunuz ve bununla beraber sayılabilinecek onlarca araç mevcut. Tabi bunlar için gerekli kod düzenlemeleri yapmanız gerekiyor. Bunu kodla yapmak istemeniz durumunda en az bi yarım saat harcamanız gerekebilirken bu şekilde saniyeler içinde hazırlayabiliyorsunuz.

Yine ASP.Net projeler için veri tabanı olarak Microsoft ‘un geliştirdiği veri tabanı olan MS SQL tercih edilmektedir.

ASP.Net ‘in .Net Fremework kütüphanesi kullandığından bahsettik. Bu kütüphane Microsoft tarafından sürekli geliştirilmektedir. Bu sayede bir yazılım geliştirmek hem yeni sürümde daha kolay hal almasının yanı sıra güvenlik önlemleri de her yeni sürümde arttırılmaktadır. Tabi iş yine de sizin bilgi ve becerinize kalmış. Ayrıca ASP.Net ile site yapmak isterseniz, geliştirmeye çalıştığınız bilgisayarda .Net Framework kütüphanesinin yüklü olması gerekir. Windows 7 ya da Windows 8 kullanıcısıysanız böyle bir yüklemeye gerek yok çünkü zaten varsayılan olarak mevcuttur. Şu anda son çıkan versiyon 4.5 ‘tir.

PHP

PHP yani Personal Home Page (Kişisel Ana Sayfa), 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından icat edilen PHP bugün “PHP Topluluğu” adı verilen gönüllü kişiler tarafından geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra İsrailli Andi Gutmans ve yine İsrailli Zeev Suraski PHP’nin geliştirilmesinde çok önemli role sahipler. Öyle ki PHP’de ki dil bilgisi denetleyicisi olan Zend Motorunu yaratmış ve geliştirmişlerdir.

Günümüzde 250 Milyon civarı web sitesi PHP ile çalışmaktadır. Bunun en büyük nedenlerinden biri başta WordPress, Joomla!, VBulletin ve daha sayılabilecek bir sürü hazır scriptlerin PHP tabanlı olmasından kaynaklanmaktadır.

PHP, Linux işletim sistemi yüklü bilgisayarlarda daha verimli çalışmaktadır ve veri tabanı olarak My SQL veri tabanı kullanılmaktadır.

PHPPHP tamamen özgür bir yazılımdır ve GNU GPL yani GNU Genel Kamu Lisansı adı verilen özgür yazılım dili lisansına sahiptir. Bu lisans yazılımı kullanan kişinin nerede, neyin, nasıl kullanıldığını görebilme imkanı sağlar. Bu da kullanan kişinin yazılımda değişiklik yada geliştirme yapmasına imkan tanır. WordPress, VBulletin gibi hazır scriptlere kullanıcılar tarafından eklentiler yazılmasına imkan tanıyanda bu lisanslama modelidir.

PHP, ASP.Net’e nazaran tek bir dosyadan oluşabilir. PHP dosyasının içinde HTML, XHTML ve CSS kodları kullanılabilir. PHP’nin bir diğer cezbedici özelliği ise bir Notepad açıp, içine kodlar yazıp, .php uzantısıyla kaydedip, hostinginize atarakta çalıştırabilirsiniz. Tabi daha kolay geliştirme yapabilmek için çeşitli yazılım geliştirme programları yükleyebilir ve onlarla geliştirme yapabilirsiniz fakat hiç bir program yüklemedende bilgisayarınızdaki mevcut kelime işleme programlarıyla da PHP bir site yapabilir ya da düzenleyebilirsiniz.

SONUÇ

Görüldüğü üzere gençler, konuda iki kodlama dili hakkında sadece işinize yaraması muhtemel genel bilgiler verip avantajlarından bahsetmeye çalıştım. Yani “şu dili kullanın” demiyorum ve seçimi tamamen size bırakıyorum. Merak edenler için belirteyim ben ASP.Net, C# yazılımcısıyım. Yazının başında da belirttiğim gibi herkes kendi bildiği yazılım dilini sever ve kolay olduğunu düşünür. Yani size “2 kere 2 kaç?” diye sorsam bu size dünyanın en kolay sorusu gibi gelebilir fakat matematikten zerre anlamayan biri için bu soru dünyanın en zor sorusu olabilir.

İki kodlama dili hakkında daha sayılabilinecek çok fazla avantaj ve özellik mevcut. Zaten ikisinin de birbirine nazaran avantajları olmasa iki kodlama dilide bugün hayatta olamazlardı. Bu noktaya kadar hala kararsız kalıp, illa tavsiye isteyen arkadaşlara ise tavsiyem girin iş ilanları sitelerine, alın elinize bir kağıt kalem, şehir fark etmeksizin 50 tane yazılımcı aranılan ilan açın, kaç tane ilanda PHP, kaç tane ilanda ASP.Net bilen arandığını not edin ve ona göre tercihinizi yapın. Neticede bu işten bir işe girip yazılımdan para kazanmak isteyeceksiniz.

Ayrıca yanlış bilinen bir iki konuyu da düzeltmek isterim; ASP.Net Microsoft tarafından geliştirilen bir yazılım dili olması, ASP.Net ‘i riske atmaz. Birincisi 40 senelik Microsoft ‘un batma ihtimali imkansıza yakındır. İkincisi batsa bile sadece geliştirilme süreci son bulur (tabi birileri devralıp geliştirmeye devam da edebilir), sizin yaptığınız siteler yok olmaz.

İkincisi ise en büyük sitelerin kodlama dillerine bakarak karar vermeyin. Çünkü büyük sitelerin çoğunun kurulduğu dönemde ASP.Net yoktu. Bir diğer husus ise o büyük sitelerin çoğunun ASP.Net’i kullanmamasının nedeni Microsoft’a gıcık ya da rakip olmasıdır.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir