Diploma mı Yoksa Bilgi Sahibi Olmak mı?

Diploma mı Yoksa Bilgi Sahibi Olmak mı?

İyi bir diplomaya sahip olmanın mı yoksa iyi düzeyde bilgiye sahip olmanın mı avantajlı olduğuna dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

öncelikle merhabalar daha öncede soru sormuştum bu ikinci sorum sitenizi çok beğeniyorum geleceğe ışık tutuyor 🙂
Adım Talip 12.sınıf öğrencisiyim web tasarımı okuyorum programlamaya kafam basıyor ama matematiğe hayır çabalasamda olmuyor ygs sınavına giricez yaklaşık 3-4 ay sonra ama ben hiç çalışmadım denedım ama olmadı 2 senelık ün,vers,te okuyup dgs ile 4 senelığe tamamlamak istiyorum sizce bu mantıklımı, dgs nin zorluk derecesi acaba nedir,  2 senelık okuyup 4 senelık okuyanlardan daha çok şey bilirsem bu bana iş hayatında ne kadar avantaj sağlar teşekkür ederim

CEVAP:

Öncelikle güzel duygu ve düşüncelerin için teşekkürler. Bu soruya gelecek olursak daha önceki cevapladığımız sorularda bu soruya yönelik cevaplarımız mevcut fakat direk olarak cevap vermek, nedenlerini belirtmek daha sağlıklı olacaktır.

Web Tasarım ve Matematik

Web TasarımŞimdi sorunda biraz kafa karıştıran bir durum var. Zira “web tasarım okuyorum” diyorsun ve “programalaya kafam basıyor” diyorsun. Web tasarım, programlama ile alakalı değildir. Adı üstünde tasarım ile alakalıdır. Dolayısıyla size programlama değil tasarım öğretilmesi gerekiyor. Söz konusu tasarımın içinde HTML, CSS ve photoshop gibi dersler görürsünüz, ki bunlar programlama ile alakalı unsurlar değildir. Çünkü HTML ve CSS programlama dilleri değil, tasarım dilleridir.

Ben üniversite sıralarından kalkalı 10 yıla yaklaşıyor. Bu nedenle web tasarım bölümünde öğretilenler konusunda bilgim sektörel tecrübeler ve gözlemlerimden ibaret. Fakat eğitim sistemimizdeki sorunlardan ziyadesiyle bilgi sahibiyim ve rahatlıkla söyleyebilirim ki, bu sistem web tasarım okuyan bir öğrenciye yazılım öğretemez.

Diğer yandan programlama yapıp, gerçekten isteyerek, inanarak, çabalayarak uğraşılmasına rağmen matematik yapılamaması da tezat bir durum. Zira yazılım, matematikten daha zordur. Belki matematik yapıp, yazılım yapamayabilirsin fakat matematik yapamayıp yazılım yapma durumu çok daha az bir ihtimaldir. Bu nedenle okuduğun bölümün ve gördüğün derslerin yazılım ile alakalı olduğunu, bu bölüm vesilesi ile yazılımcı olduğunu düşünmemeni tavsiye ederim. Eğer öyle düşünürsen bunun sıkıntısını sen çekersin.

Matematik yapamama ile alakalı yazılar içinde bu konuları tavsiye ederim;

http://www.kodcuherif.com/yazilimci-olmak-icin-matematik-sart-mi.html

http://www.kodcuherif.com/matematigi-sevmek-icin-tavsiyeler.html

Diploma mı yoksa Bilgi mi?

Diploma mı yoksa Bilgi miDaha önce bir çok konuda dolaylı yoldan cevabını verdiğimiz bu soruya gelecek olursak, KodcuHerif.Com ‘u takip eden kardeşlerimiz sorunun cevabını biliyordur. Bu sorunun cevabı elbette ve maalesef diploma. Çünkü kayda değer maaşlar alabileceğiniz, kurumsal diyebileceğimiz firmalarda çalışmak için bir kağıt parçası ile başvuru yaparsınız. O kağıt parçasında ilk baktıkları şey sizin mezuniyet durumunuzdur. Ne bildiğiniz, neler yapabildiğiniz daha alt kısımlarda yer alır ve tamamen sizin kendi yazdıklarınızdan ibarettir.

Şimdi ben bir kısa öz geçmiş, meşhur adıyla CV dolduruyorum diyelim. Bu CV ‘yi bir firmaya iş başvurusu için gönderdim. Eğer söz konusu iyi bir firma ise yüzlerce başvuru alır. Bu da yüzlerce başvuruyu tek tek inceleme imkanları olmadığı için belli kriterler ile gruplaması anlamına gelir. İlk kriter mezuniyet durumudur. Atıyorum firma yazılımcı arıyorsa, alır yüzlerce CV’yi eline, üst üste koyar, başlar mezuniyet durumuna göre sıralamaya. Yüzlerce başvurudan Yazılım ve Bilgisayar Mühendislerini bir tarafta toplar, geriye kalır mesela 20-30 tane. Diğer tarafta kalan yüzlerce başvuruya ya bakmaz ya da ileride başka bir iş pozisyonu için bakmak üzere dosyaya koyar. Sonra o ayırdığı 20-30 tane başvuruyu tekrar eline alır, iyi üniversiteden mezun olanları kenara ayırır, geriye kalır mesela 5-10 tane. Sonra o 5-10 tanenin bilgisine, neler yapabileceğine bakar, geri kalır 4-5 tane. Sonra onları görüşmeye çağırır, görüşmede en beğendiğini alır. Yani diploma sahibi değilseniz ve çok bilgili olsanız bile daha ilk eleme aşamasında elenirsiniz. Çünkü bilgilerinizin yer aldığı kısım sizin tarafınızdan doldurulur ve o kısım ispatlanamayan, istediğinizi yazabileceğiniz bir kısımdır. Günümüzde iki kod öğrenin “ben yazılım uzmanıyım” dediğini düşünecek olursak, o kısmın çok fazla geçerliliği ve inandırıcılığı yoktur.

Ha, iyi diploma sahibi olmayan ve iyi bilgi sahibi olan iş bulamaz mı? Elbette bulur. Ya küçük bir firmaya başvurur, orada başvuru sayısı az olduğu için bilgisinin fark edilmesi daha kolay olur ya da büyük bir firmada çalışan bir tanıdığı vardır, tanıdığı kendisini firmada mevki sahibi kişilere “şöyle bir arkadaş var, çok bilgili, çok çalışkan” diye anlatır, o şekilde görüşmeye çağrılır.

SONUÇ

Netice olarak diploma sahibi olmak dolaylı yoldan neler yapabileceğinizin ispatıdır. “Ben şöyleyim, ben çok acayibim” demenizin bir esprisi yoktur. Dolayısıyla 2 senelik okuyup, 4 yıllık mezunlardan daha fazla bilgiye sahip olsan bile, iyi bir firmada iş başvurusu yapan 4 yıllıklar görüşmeye çağrılır, sen ise daha düşük bir iş pozisyonu için kenara ayrılırsın ve çağrılmazsın.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir