Küçük Firmada Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Küçük Firmada Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları

Bir önceki Kurumsal Firmada Çalışmanın Avantaj ve Dezavantajları yazımızın devamı niteliğinde olan bu yazımızda, kurumsal firmalara nazaran bir çeşit alternatif ya da çeşitli nedenler ile tercih sebebi diyebileceğimiz küçük firmalarda çalışmaya göz fırlatıyoruz…

KodcuHerif.Com ‘daki bir çok yazımızda büyük kurumsal firmalarda çalışma tavsiyesinde bulunmuştuk. Bunun en büyük nedeni elbette paraydı. Fakat küçük firmalarda da çalışmanın, kurumsal firmalarda çalışmaya nazaran avantajları ve dezavantajları var. Şimdi bunlara bakalım…

Küçük Firmada Çalışmanın Avantajları

Küçük Firmada Çalışmanın Avantajlarıİşe Girmek Kolaydır; Küçük bir firmada işe girmek kurumsal bir firmada işe girmeye nazaran çok daha kolaydır. Bunun başlıca nedeni küçük firmalara yapılan iş başvuru sayısının, kurumsal firmalara nazaran çok daha az olmasıdır. İş başvuru sayısı az olunca, sizin CV’niz sadece mezuniyet durumunuza göre değil diğer niteliklerinize göre de değerlendirilir. İyi mezuniyet durumuna sahip kişiler çok fazla küçük firmalara başvurmadığından, diploması iyi olmayan fakat bilgisi iyi olanların şansı daha fazladır.

Samimi ve Sıcaktır; Küçük firmalarda çalışan sayısı az olduğundan arkadaşlıklar daha sağlam olur. Çünkü arkadaş seçme alternatifiniz fazla değildir ve karşılıklı olarak anlaşmazlıklardan daha uzak durulmaya çalışılır.

Kuyunuz Kazılmaz; Yine çalışan sayısının az olmasından kaynaklı olarak kuyunuz kazılmaz. Çünkü genel olarak belli bir alandaki işi bir ya da iki kişi yapmaktadır. Eğer o kişilerden biri işten çıkar ise bunun sıkıntısını herkesin çekeceğinin bilinmesinden dolayı kimse kimsenin kuyusunu kazmaz.

Rekabet Ortamı Yoktur; Küçük firmalarda şef, müdür yardımcısı, müdür, genel müdür gibi mevkiler olmadığından bir rekabet ortamı yoktur. Çalışanlar şef, müdür ve diğer mevkilerden birine sahip olmak adına kimse ile rekabete girişmez. Dolayısıyla bu durum şirket içi ilişkilere zarar vermez.

Mevki Sahibi Azdır; Yönetici vasfındaki tek kişi genel olarak firmanın sahibidir. Firma sahibi haricindeki herkes kendi alanında işini yapan çalışanlardır. Dolayısıyla her önünüze gelenin “ulan bu müdür mü, dikkatli olmam gerekiyor mu acaba…” gibi tedirginlikler duymazsınız.

Yönetici İlişkileri Yakındır; Büyük kurumsal firmalarda çalışan yöneticiler firma sahibi havalarında ve genel olarak egoları yüksek kişiler olurlar. Fakat küçük firmalarda sadece firma sahibi yöneticidir ve iyi firma sahipleri firmalarının iyiliği için çalışanlar ile iyi ilişkiler içinde olması gerektiğini bilir. Dolayısıyla egosunu tatmin etmeye çalışan yönetici yok denebilir.

Adaletsizlik Neredeyse Yoktur; Yine şef, müdür yardımcısı, müdür, genel müdür gibi mevkilerin olmamasından dolayı adaletsizlik büyük kurumsal firmalara nazaran daha azdır. Siz küçük bir firmada yıllarınızı harcamanıza rağmen başınıza yönetici olarak, sırf diploması iyi diye işi sizden daha az bilen birini dikmezler ve bu da sizde haksızlığa uğradığınız duygusunu uyandırmaz.

Performans Değerlendirme Derdi Yoktur; Büyük firmalarda “bir yıllık gösterilen performansın değerlendirilmesi” adı altında “bir yıllık yapılan köleliğin ölçümü” diyebileceğimiz performans değerlendirme saçmalığı yoktur. Çünkü sizin ne kadar çalışıp çalışmadığınız sürekli gözler önündedir. Bunun için yıllık bir değerlendirmeye gerek duyulmaz.

Yemekler Ev Ortamında Yenilir; Bu bütün küçük firmalarda olan bir şey değildir elbet. Fakat günümüzde bir çok imkanı olan ve çalışanlarına önem veren firma bunu yapmaktadır. Ofisler genel olarak daireleri ev olarak kullanılan apartmanlarda olduğundan bir mutfağa sahiptir. O mutfakta yemek hazırlayan bir abla vardır. O abla ev yemeği yapar, öğle aralarında meyve, çay servisi yapar.

Sorunlar Daha Kolay Çözülür; İşle alakalı ya da kişisel bir sorununuz olduğunda, direk olarak firma sahibi ile iletişim kurabildiğinizden iş ile alakalı ya da firma ile alakalı sorunlarınız çok daha kısa sürede ve kolay çözülür. İşle alakalı bir sorun olduğunda “Teknik departmana git, oraya söyle sorununu çözsünler” gibi bir cevap alıp, sorunun çözülmesi için saatlerce uğraşmaz, meydana gelen sorun nedeniyle işi yapamamanız durumunda sıkıntısını siz çekmezsiniz. Kişisel bir probleminizin çözümü konusunda egosu olan bir yönetici karşınızda yüz yılın iyiliğini yapıyormuş gibi tavır takınmaz.

Çalışılan Yer ve Saatlik İzin; Çalışılan yer genel olarak şehir içinde bulunan ofisler olduğu için kişisel işlerinizi halletmek daha kolaydır. Bu sayede “bankada işim var, 2 saatliğine gidip gelicem” gibi durumlar sıkıntı olmaz.

Küçük Firmada Çalışmanın Dezavantajları

Maaş Sorun Olabilir; Küçük bir firmada çalışmanın en büyük sorunu maaş sorunudur. Aldığınız maaş kurumsal bir firmaya nazaran çok daha azdır. En önemlisi de maddi imkanları rahat bir firma değilse her ay ödeneceği taahhüt edilen gün maaş ödemeleri ciddi bir sorun olabilir. Dolayısıyla ödemelerinizi ya da planlarınızı gerçekleştirme konusunda kesin konuşmanız mümkün olmayabilir.

Sigorta Muammadır; Büyük kurumsal firmalar eşeğini sağlam kazığa bağlamak zorunda olan firmalardır. Sürekli denetim altında, yanlış yapmaları durumunda bunun sıkıntısının büyük olacağının bilincindedirler. Bu nedenle sigortasız bir gün bile eleman çalıştıramazlar. Fakat küçük firmalarda durum tam tersidir ve firma sahipleri nispeten daha rahattır. Aylarca sigorta ödemesi yapmayanlar vardır. Hatta iş görüşmesinde açık açık “2 ay deneme sürecinde sigorta yapmayız, 2. aydan sonra yaparız” diyen firma sahipleri çok görülmektedir. Dolayısıyla sürekli “acaba sigortam ödendi mi…” şeklinde bir şüphe duyup her ay kontrol etmek gerekebilir.

İşe Gitmek Meseledir; Küçük firmalarda çalışan sayısı az olduğundan işe gitmek bir servis ile değil, toplu ulaşım aracı ile sağlanır. Bu da her gün domates olarak toplu ulaşım aracına binip, aşırı sıkışık ortam nedeniyle salça olarak inmek anlamına gelir.

İşten Çıkarılma İhtimali Yüksektir; Küçük firmada çalışan kişi firma için hayati bir öneme sahip değilse işten çıkarılma ihtimali daha kolaydır. Zira küçük firmalar maddi imkanları geniş olmadığından, ufak bir ekonomik sorunda gelir kaybına uğrarlar. Bu da şirket giderlerini azaltmak anlamına gelir. İlk ve en büyük firma gideri olarak çalışan akla gelmektedir. Bu nedenle firmanın ekonomik bir sıkıntı çekmesi durumunda ilk yapacağı şey çalışanı işten çıkarmaktır.

İşten çıkarmanın bir diğer nedeni çalışanın kıdem tazminatı hak etme durumudur. Bazı küçük firmalar, işe adapte süreci uzun zaman almayan işlerde çalışanların kıdem tazminatı hak etme durumu olmasın diye sürekli eleman değiştirir.

Yıllık İzinler Sorun Olabilir; Küçük firmalarda çalışan eleman sayısı her daim işin yoğunluğuna göre belirlenir. Her elemanın, her daim yapacağı bir iş vardır. Bu da o elemanın uzun süre yokluğunda sıkıntı çekilmesi anlamına gelir. Eğer o eleman uzun süre yok olmasında sıkıntı çekilmeyecekse, zaten ona verilen paranın boşuna olduğu düşünülür ve işten çıkarılır. Dolayısıyla yıllık olarak 2 hafta kabul edilen tatil izninin verilmesi de, çalışanın bu hakkını kullanması da sıkıntıdır.

Mesai Ücreti Yoktur; Mesai ücreti diye bir kavram yoktur. Eğer acil bir işin yetişmesi söz konusu ise o işin yetişmesi için yapılabilecek her şey mubahtır. Buna karşılık mesai ücreti söz konusu değildir.

Yemek Sorun Olabilir; Yemekler bazı küçük firmalarda avantaj olduğu gibi bazı küçük firmalarda da ciddi dezavantaj olabilir. Bazı küçük firmalar çalışanın yemek ihtiyacını ya gidermez ya da gidermesi için aylık belli bir miktar ekstra ücret öder. Her iki koşulda da öğle yemeklerinde ne yenileceği ciddi bir sorun haline dönüşebilir. Yemek için verilen para, aylık yemek giderinizi asla karşılamaz. En az 1 hafta kendi cebinizden yersiniz.

Çalışma Saatleri Sorundur; Büyük firmalarda çalışma saatleri kontrol altında tutulduğundan ne kadar çalıştığınız ya da çalışmadığınız ispatlanabilir. Fakat küçük firmalarda böyle bir imkan yoktur. Haftalık yasal çalışma süresi 45 saattir ve 45 saati aşan süre mesai anlamına gelir. Küçük bir firmada haftalık 60 saat bile çalışsanız, çalışma süreniz kayıt altında olmadığı için bunu ispatlayamazsınız. Bu da küçük firmalarda haftada 45 saatin üzerinde rahatlıkla çalıştırılmanız anlamına gelir.

Haftalık İzin 1 Gün; Bu durum, büyük küçük fark etmeksizin bütün özel sektör firmalarında görülen bir durumdur. Fakat kurumsal bir firmada günde 9 saat çalışmışsanız haftada 2 gün izin yaparken, küçük bir firmada günde 9 saat çalışırsanız haftada 1 gün izin yaparsınız. Yani siz aslında 2 gün izin hak etmişken “cumartesi yarım gün” bahanesiyle 6 saat çalışır, normalden 3 saat erken işten çıkarsınız. 9’un yarısı 4 buçuk iken 6 saat çalışmaya artık nasıl yarım gün deniliyorsa…

SONUÇ

Küçük firmada çalışmanında kurumsal firmada çalışmaya nazaran avantajları ve dezavantajları var. Karşılaştırıldığında küçük firmada avantaj olan şeyler, kurumsal firmada dezavantaj, kurumsal firmada avantaj olan şeyler, küçük firmada dezavantaj…

Her iki çalışma alanında da kişinin hayata bakış açısına göre ağır basan tercih nedenleri var. Eğer paraya önem veren, bir firma bünyesinde disiplinli çalışarak yükselmeyi hedefleyen biri iseniz muhtemelen kurumsal bir firmada çalışmak istersiniz. “Para ikinci planda, para haricindeki unsurlarda kafam biraz olsun rahat olsun” diyorsanız o zaman küçük firmalar tercihiniz olabilir.

Her iki çalışma alanı içinde söylenebilecek belkide daha çok şey var. Aynı şekilde küçük firma ve kurumsal firma için belirttiklerimiz elbette farklılıklar gösterebilir. Fakat şöyle bir gerçek var ki, iki model de çeşitli sıkıntılar yaşanması muhtemeldir. Zaten bir işte çalışmak çok zevkli olsa üstüne para vermezlerdi…

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir