Yazılım Bilmeden Yazılım Bölümüne Gitmek Doğru mudur?

Yazılım bilmeden üniversitede yazılım bölümüne gitmenin doğru olup olmadığına dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Abi öncelikle merhaba. Ben lise son sınıf öğrencisiyim. Küçük yaşlardan beri bilgisayara hep ilgi duydum ancak maddi durumlar gibi sebeplerden kişisel bir bilgisayara çok geç sahip oldum. Şimdi kariyer planı olarak yazılım mühendisliği okumak, yazılım kodlama programlama yoluyla yeni şeyler üretmek istiyorum. Sorunum ve sorum şu ki: Standart bilgisayar bilgisine sahibim ancak kodlama yazılım dilleri konusunda hiç bilgim yok. Geç kaldım mı? Bölümü kazandıktan sonra dilleri öğrenmeye başlarsam geri kalmış olur muyum ? Yoksa bu sevdadan vazmıgeçmeliyim ? Bir tecrübeye danışmak istedim. Zaman ayırıp okuduğun ve cevapladığın için şimdiden teşekkürler. 🙂

CEVAP:

Üniversitede Yazılım Bölümüne Gitmek

üniversitede yazılımEğer eğitim sistemi tam donanımlı yazılımcı yetiştirmeye elverişli bir sistem olsaydı, yazılım bilmeden üniversitede yazılım bölümüne gitmek çok sıkıntılı olurdu. Hatta mümkün dahi olmayabilirdi. Çünkü iyi bir yazılımcı olmak uzun yıllar yazılım ve yazılıma bağlı alanlarda çalışmayı gerektirir.

Bizim eğitim sistemi ezberci bir eğitim sistemi olduğu için amaç bir şeyi uzun yıllar unutmayacak şekilde öğrenmeye değil, sınavdan geçene kadar öğrenmeye, sınavdan sonra unutmaya yönelik. Dolayısıyla lisede yazılım ile alakalı bir bölüme giden gençler, liseden yazılıma dair hiç bir şey bilmeden mezun oluyorlar. Bu da üniversiteye gittiklerinde sanki mesleki eğitime yönelik olmayan bir liseden mezun olmuş biri gibi üniversiteye gitmelerine neden oluyor.

Elbette üniversitede yazılım ile alakalı bir bölüme gidenler arasında lisede yazılım ile alakalı bilgi sahibi olup, derslerde “hocam biz bu konuyu biliyoruz” diyenler olacaktır. Aynı şekilde hoca da normal liseden mezun olanları unutup, daha önce anlatmadığı yazılımla alakalı bir dersi anlatırken “siz zaten bunu biliyorsunuz” diyebilir ve anlatmadan geçmeye çalışabilir. Bu durumda normal liseden mezun olan gençlerin hocaya “hocam, biz normal liseden mezun olduk, o yüzden bu konuyu görmedik, bizim için anlatır mısınız…” deme hakkı vardır.

Madem eğitim sistemi, üniversitede yazılımla alakalı bir bölüme gitmek isteyenlerin yazılım bilgisine bakarak seçip yerleştirmiyor, matematik, fizik, kimya, biyoloji ve diğer yazılım ile alakası olmayan derslere dair bilgisine bakarak seçip yerleştiriyor, o zaman hocalarda üniversitede ya seve seve ya da başka türlü yazılıma dair hiç bir şey bilmeyenlere yönelik ders anlatmak zorunda.

SONUÇ

Netice olarak hiç yazılım bilmeden, üniversitede yazılım ile alakalı bir bölüme gitmek çok ciddi sorunlara neden olmaz. Elbette lisede yazılım ile alakalı ders görenler, yazılımla alakalı hiç ders görmeyenlerden bir adım daha önde olacaktır fakat bu bir adım kapatılamayacak bir adım değildir. Biraz daha fazla ders çalışarak lisede yazılımla alakalı ders gören ya da üniversiteye yazılıma dair bilgi sahibi olarak giden kişileri yakalamak hatta geçmek mümkün.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir