Bilgisayar ile İlgilenmeyip Bilgisayarda Başarılı Olmak

Bilgisayar ile İlgilenmeyip Bilgisayarda Başarılı Olmak

Bilgisayar ile ilgilenmeyip bilgisayar alanında başarılı olmaya dair gelen soruyu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba. Öncelikle sitenize bir arkadaşım aracılığıyla girdim. Kendisiyle aynı okulda bilgisayar programcılığı okuyoruz. O bilgisayarla çok ilgili, bense çok ilgisizim. Sorum bilgisayar alanında ne yapacağıma karar verememem ile ilgili, hatta hayatta ne yapacağımla ilgili,.Lisede bilgisayar bölümünde web tasarım okudum. Şu an özel bir üniversitede ön lisans programında okuyorum ve eğitimi çok kötü. Bilgisayara ilgisizim ve bu işin ilgiyle alakalı olduğunu biliyorum. İlgilenmek içinde çabaladığımı söyleyebilirim. Okul derslerim çok iyi hatta neredeyse birinciyim diyebilirim. Ama bunun dışında meslek hayatına atıldığımda başarılı olamayacağıma inanıyorum. Çünkü okulda öğretilen bilgi ezber bilgi, hiçbir ayrıntı yok.
Sorularım bir kaç tane;
1- Sizce dgs programı ile mühendisliğe geçersem yeterli bilgiye sahip olabilir miyim?
2- Bu bölümle nerelere gelebilirim, geleceği var mı?
3- Sevmek yada bir şeyler başarmak ile ilgili tavsiyeleriniz var mı?
4- Hangi alanı tercih etmeliyim?
5- Okulda başarılı olduğum gibi meslek hayatında da başarılı olabilir miyim?
6- Çalışmaya nereden başlamalıyım?

CEVAP:

Biraz sıra dışı bir soru =) Çünkü genel olarak bu tarz gelen soruların hemen hemen hepsi bilgisayar ile ilgilenen, bilgisayarı çok seven fakat dersleri kötü olan kardeşlerimizin nasıl başarılı olacağı ile ilgili. Sen ise bilgisayar ile ilgilenmeyip derslerinde başarılısın. Fakat değindiğin noktalar genele hitap eden, gayet güzel sorular.

Bilgisayar ile İlgilenmemek

Benim gördüğüm asıl sorun bilgisayar ile ilgilenmemek. Ben bu ilgilenmemek meselesinden, bilgisayar alanında yaptığın şeyleri çokta zevk alarak, severek yapmadığın sonucunu çıkarıyorum. Derslerinde de sırf başarılı olmak için sadece ders ile alakalı olanları çalışıyor, ekstra bir şey için uğraşmıyorsun. “Dersten yüksek not alayım, gerisi önemli değil” düşüncesindesin. Öncelikle halletmen gereken sorun bu.

Bilgisayar alanında başarılı olmak, bilgisayar alanında güzel bir kariyer yapmak bilgisayar ile ilgilenmeyi hatta sevmeyi gerektirir. Daha önce ki konularda defalarca kez söylediğim “okulda öğretilen bilgi asla yeterli olmaz, çünkü okulda kayda değer bilgi öğretilmez” sözümü sende canlı olarak yaşıyor ve dolaylı yoldan tasdik ediyorsun. Dolayısıyla bilgisayar ile ilgilenip okulda öğretilenlerin dışında da bilgisayar alanında kendini geliştirmelisin.

Bilgisayar ile İlgilenmemekEğer okulda öğretilenlerin dışında ekstra bilgi edinmez, kendini geliştirmez isen, elinde diploması olan fakat bilişim sektöründe hiç bir şey yapamayan biri olursun. Bunu çalıştığım şirketlerde defalarca kez örneğini yaşadım. Ben hayatım boyunca hep bilgisayar ile ilgilendim, bilgisayar alanında kendimi geliştirdim ve bilgisayar ile alakası olmayan bir bölümden mezun oldum. Çalıştığım şirketlerde bilgisayar alanından mezun olanların hemen hemen hepsi benim bilgimin çeyreğine bile sahip değillerdi. Netice olarak çoğu işten çıkarıldı. Sadece okulda öğretilenlerin dışında kendisini geliştirmiş olanlar iş yerlerinde kalabildiler.

Asıl meseleden maddeler halinde listelenmiş soruların cevaplarına geçelim.

Mühendislikte Yeterli Bilgiye Sahip Olmak

Elbette 4 yıllık bütün bölümler, 2 yıllık bölümlerden çok daha avantajlı ve daha fazla bilgiler sunmaktadır. Dolayısıyla mühendisliğe geçiş yapman hem bilgi bazında hemde kariyer bazında çok önemlidir. Lakin mühendisliğe geçiş yapsan dahi bu bilgisayar alanında her şeyi öğreneceğin anlamına gelmez, yine kendini ekstra geliştirmen gerekir.

Bilgisayar Programcılığı ile Nerelere Gelinir?

Açıkçası benim bu zamana kadar gördüğüm kadarıyla çok fazla bir yere gelemezsin. Çünkü bilgisayar programcılığı bölümünde seninde tecrübe ettiğin gibi çok fazla şey öğretilmiyor. Öğretilenler sektörde aranılan niteliklere sahip olmanı sağlamıyor. Dolayısıyla bilgisayar bilen 2 yıllık üniversite mezunu oluyorsun. Bu da ancak bilgisayar ile alakalı temel ve orta seviye işler yapmanı sağlıyor. Kayda değer maaşlar almanı, kayda değer mevkilerde çalışmanı sağlamıyor. Hele ki her sene bilgisayar programcılığı mezunu sayısının arttığını düşünecek olursak kayda değer bir iş bulmak çok daha zorlaşıyor.

Sevmek ve Bir Şeyler Başarmak

hedefe ulaşmakSevmek ve bir şeyler başarmak herkesin istediği ve temel sorunu. KodcuHerif.Com olarak bunu ziyadesiyle biliyor ve bu alanda sürekli makaleler yazıyoruz. Hatta sırf bu neden ile Kişisel Gelişim kategorisini açtık ve orada makaleler yazarak yayınlıyoruz. Bu nedenle Kişisel Gelişim kategorisinde yer alan yazıları okumanın yanı sıra Makaleler kategorisinden ve arama yaparak benzeri sorulara verilen cevaplardan yararlanabilirsin.

Fakat bu konuda özellikle belirtebileceğim bir şey var ki, bir şeyi sevmek ve başarmak için idealleriniz olması gerek. Yani kendinize bir hedef koyun ve o hedefe ulaşmak için çaba gösterin. Herkesin hayatta elde etmek istediği bir şey vardır. Örneğin arabaları seviyorsunuzdur ve “araba alıcam” diye bir hedefiniz olur. O hedefe ulaşmak için daha fazla kazanmak gereklidir. Daha fazla kazanmak için daha fazla çalışmak gereklidir. Daha fazla çalışmak da başarıyı getirir. Görüldüğü üzre bunlar hep bir hedefiniz olmasıyla başlar ve hepsi bir biriyle bağlantılıdır.

Hangi Alan Tercih Edilmeli

Bu alan tercihi konusunda çok soru geliyor fakat ben kişileri bu konuda yönlendirmek istemiyorum. Çünkü tercih edilecek olan alan herkese göre değişebilir. Herkesin olduğu gibi benimde yakın çevremde “şu alanda çok para var, bu alana yönel” gibi düşünceler beyan ediliyor. Fakat o alanda çok para olsa dahi, o parayı kazanabilmek için çaba gösterilmesi gereklidir. Çaba göstermek içinde iyi kötü o alan ile ilgilenmek gereklidir. Bu nedenle cevabın başında ana sorunu bilgisayar ile ilgilenilmesi ve sevilmesi gerektiğinden bahsettim.

Eğer sevmediğiniz bir işi yapıyorsanız o alanda başarılı olmanız çok zordur. Ben bunu bilerek bilgisayar alanına yöneldim. Dolayısıyla sizde hangi alanı severek yapacağınıza inanıyorsanız o alana yönelmelisiniz. Çünkü severek yapılan işler özveri ile yapılır ve özveri ile yapılan işler başarı getirir.

Okulda ve İş Hayatında Başarı

Okulda ve İş Hayatında BaşarıBu noktaya kadar dolaylı yoldan cevabını verdiğim gibi benim kanaatim başarılı olamazsın. Yani demek istediğim “kesinlikle başarılı olamazsın” değil, okul hayatındaki başarı iş hayatında başarılı olacağının bir göstergesi değildir. Çünkü daha önceki sorulara verdiğim cevaplarda ve makalelerde belirttiğim gibi okul sizi iş hayatına hazırlamaz. Cem Yılmaz ‘ın Bir Tat Bir Doku Stand-up gösterisinde şöyle bir sözü vardı “20 sene okursun, hayata bir atılırsın hayat öyle değildir. Bi 20 sene daha harcaman lazım ki bildiğini unutasın, hayata devam edebilesin…“. Bu komik ama o kadar doğru bir söz ki… Belki de çok doğru olduğu için bu kadar komik =)

Halbuki okul bizi iş hayatına hazırlaması lazım. Hepimiz iyi bir meslek sahibi olmak, okul hayatımız bittiğinde iyi bir işte çalışmak, güzel paralar kazanmak için ömrümüzün 3 ‘te birini okul hayatına harcıyoruz. Peki neden bütün iş ilanlarında “en az 2 yıllık deneyim” diyor… Okul hayatı beni zaten iş hayatına hazırlıyor olması gerekmiyor mu… Dolayısıyla benim okuldan mezun olur olmaz bir işte çalışıyor olabilmem lazım… Lakin öyle olmuyor işte. Çünkü okul hayatı ile iş hayatı birbirinden farklı. Bu yüzden de iş yerleri 2 yıllık deneyim arıyor.

İş hayatında da hocalar yok, yöneticiler ve patronlar var. Okul hayatında dersini yapamadığın, sınavdan yüksek not alamadığın zaman bir sonraki sınava çalışıyor, bir şekilde kurtarıyor, mezun oluyorsun. Fakat iş hayatında yapamadın mı sana kapıyı gösteriyorlar. Çünkü orada para konuşuyor. Paranın konuştuğu yerde de tahammüller sınırlıdır.

Çalışmaya Nereden Başlamalı?

Burada “çalışmaya nereden başlamalı” sorusunu, başarılı olmak için nereden başlamalı olarak algılıyorum ve ona göre cevap vereceğim. Bu noktaya kadar belirttiğim gibi bilgisayara ilgi duymalı ve bu sayede kendini ekstra geliştirmelisin. Kendini ekstra geliştirmenin yolu da kendi kendine bir şeyler yapmaktır. Örneğin bir yazılım projesi yapın. Bir şeyi en iyi kendiniz bir şeyler yaparak yada yapmaya çalışarak öğrenirsiniz.

SONUÇ

Bu noktaya kadar yazılanlar nedeniyle sonuç kısmına pek bir şey kalmadı =) Aslında genel olarak bakacak olursak iş dünyası işe alımlarda önce diplomaya sonra bilgiye baktığı için, sende bu anlamda avantajlısın. Yani bilgi sahibi olup diploma sahibi olmamaktan kısmen daha iyidir. Fakat o işte tutunmakta bilgi gerektirir.

Toparlayacak olursak genel tavsiyem; DGS ile 4 yıllık, ilgi duyacağın bir mühendisliğe geçiş yap. Bilgisayarda bir şeyler yapmaya, üretmeye çalış. Dolayısıyla bir şeyler yapmaktan, üretmekten ve başarmaktan mutlu ol ve bu sayede bilgisayara ilgi duy. Hedeflerin olsun çünkü hedefin olmadan, nereye gitmek istediğini bilmeden hiç bir yere gidemezsin 😉

Son olarak konu içinde bahsettiğim Cem Yılmaz ‘ın sözünün yer aldığı videoyu paylaşalım, ki gülelim (ağlanacak halimize =) )

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir