Yazılımın Amacı Nasıl Belirleniyor?

Yazılımın Amacı Nasıl Belirleniyor?

Bir yazılım oluşturulurken hangi amaca hizmet edeceğinin nasıl programlandığını soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

bir yazılım dilini internetten, kitaplardan, videolardan öğrenirken temel şeyleri gösteriyorlar. şu fonksiyon nedir, şu kodlar ne işe yarar gibi. mesela birisi bu kitabı yada video serisini bitirdi. bu kişi bir video oyunu yapmak istiyor ve komutlarlada karakterin hareketlerini kontrol ettirecek. ama o dilde oyun için veya başka amaca hizmet etmek için özel tasarlanan kodlar yok. o dile özel olarak karakter hareket ettirme kodları veya o dile özel olarak virüsleri saptama komutları yok. virüs programı, video oyunu, ekran kartı sürücüsü, mobese yazılımı vs bunlara özel kodlar olmadığı, belirli kodların var olduğu halde bu kadar çeşitli, bu kadar işlevsel yazılımlar ortaya nasıl çıkıyor ? hayatta en çok merak ettiğim şeylerden bir tanesi bu umarım açıklayıcı anlatabilmişimdir. selamlar abi.

CEVAP:

Yazılım Amacı Belirleme

=) Zaten hangi amaca hizmet edeceğini sen kendin belirliyorsun. Yapmak istediğin şeyler hazır ve kalıp halinde verilmiyor. Kalıp halinde verilmesini sağlayan unsurlara class ve kütüphaneler var.

Yazılım Amacı BelirlemeÖrneğin, bir üyelik formu içinde tek bir kod yok. Fakat sen üyelik formu yapmak için kodları bir araya getirerek kendin oluşturuyorsun. Bu açıdan yazılım lego yapmaya benzer diyebiliriz. Küçük parçalardan bir şey inşa etmek gibi …

Bu konuyla ilgili şu yazıyı okumakta fayda var: Algoritma Nedir? Yazılımda Algoritma Mantığı Nedir?

Diğer yandan bir yazılım dili ile ilgili anlatılacak şey bitmez. Anlatılacak da yapılacak da bir şey her daim bulmak mümkündür. O yüzden her zaman diyorum ki, yazılım yada bilgisayar konusunda “ben uzmanım, ben harikayım, ben süperim, ben her şeyi biliyorum” demesini tavsiye etmiyorum. Ben 10 yılımı verdim bu işe ve hiç bir zaman kendimi uzman olarak görmüş değilim. Zaten “uzmanım” diyen yazılımı bilmeyen adamdır. Çünkü yazılım ile ilgili alınabilecek bilgilerin neredeyse sınırsız olduğunun dahi farkında değildir.

SONUÇ

Umarım hayatta en çok merak ettiğin şeylerden birine azda olsa ışık tutabilmişimdir. Fakat ne kadar anlatırsam anlatayım, bu işin içine tam anlamıyla girmeden, tam anlamıyla ne senin anlayabilmenin nede benim anlatabilmemin mümkün olduğunu maalesef zannetmiyorum kardeşim. Bence bu işlere çok meraklıysan, iyi kötü temelinden başla ve iyi kötü bir proje yapmaya çalış. O zaman daha iyi anlayacaksın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir