Yazılımdan Vazgeçmek mi Gerek?

Yazılımdan Vazgeçmek mi Gerek?

Kendisinin ve yazılım sektörünün içinde bulunduğu şartlar nedeniyle yazılımdan vazgeçip vazgeçmemesi gerektiğini soran bir kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Şuan 7.sınıfım seneye teog falan var zaten ,ben yazılım ögrenmeye devammı etsem bilmiyorum simdiden html,visualbasic,javascript gibi dilleri temel seviyede biliyorum.Ailem Yazılımcı olmamı pek istemiyor,ayrıca yazılıma devam etsemde nasıl bir lisede okurum onu bilmiyorum birde para sıkıntısı olurmu onuda düşünüyorum çünkü Türkiyede yazılıma önem veren fazla şirket yok.Sence vazgeçmelimiyim ?

CEVAP:

Garanti Meslek Değil

Yazılımcı olmak, doktor yada mimar olmak gibi garanti bir meslek değil. Bunun nedeninin başında iki kod bilenin “ben yazılımcıyım” demesi ve piyasayı düşürmesi. Siz hiç sadece tansiyon ölçmeyi bilen birisinin “ben doktorum” yada sadece çimento karmasını bilen birinin “ben mimarım” dediğini gördünüz mü? Göremezsiniz …

Çünkü o meslekleri icra etmek iki şey bilerek olmuyor. Fakat bizim ülkede ne yazık ki iki kod bilen, bir iki script kuran kişiler “ben yazılımcıyım” diyor ve şanslıysa bir firmada çalışabiliyor. Tabi bu kişiler kendilerinin de aslında ne olduklarını az çok bildiklerinden şirketin sunduğu her türlü maaşı ve şartları kabul ederek piyasayı düşürüyorlar.

En basitinden sen “temel seviyede bu dilleri biliyorum” diyorsun. Fakat ne kadar temel seviye? Bazen 1 satır kod yazabilmek de temel seviyedir 50 satır kod yazabilmek de temel seviyedir. Bunun bir ölçüsü yok ki. Yanlış bir şey söylüyorsun demiyorum, hatta bende temel seviyede Java bildiğimi söylüyorum. Sadece yazılımcı olmak konusunda mesleğin sıkıntısını dile getiriyorum. Aynı şekilde “ben temel seviyede doktorum” yada “temel seviyede karaciğer nakli yapabiliyorum” diyen birini de göremezsin.

Bu nedenle bugün bir yazılımcının maaşı bir doktorun alması gereken maaşa yakın olacağı yerde bir garson civarında maaş alıyorlar. Tabi bunlar standart firmalar için geçerli, büyük ve yazılımcılığın önemli olduğunu bilen firmalar yazılımcıların hakkını veriyor, onlara girmesi de kolay olmuyor.

Vezir de Rezil de Olmak Mümkün

Garanti Meslek(Gerçek) Bir yazılımcının bu meslekte vezir de, rezil de olması mümkün. Yani hem adam gibi bir iş bulamaması nedeniyle sürünme ihtimali hemde bir proje yaparak yada güzel bir firmada çalışarak çok iyi bir yaşam sürme ihtimali de var. Bu yüzden Türkiye ‘de yazılımcı olmak konusuna bir çeşit kumar diyebiliriz.

Tabi ileride şartlar ne olur önceden kestirmesi zor. Bugün 13-14 yaşlarında “yazılımcı olsam mı?” diye düşünen bir kardeşimize “yazılımcı ol” yada “yazılımcı olma” denilemez. Çünkü 13-14 yaşında bir kardeşimin okulu bitirip iş hayatına atılması 10 sene anlamına geliyor. Bundan 3-4 sene önce teknolojinin ve yazılım sektörünün bugünlerini öngörmek çok zor iken, 10 sene sonrasını görmek neredeyse imkansız.

Belki ülkeyi yönetenler değişecek, yazılıma ve teknolojiye çok değer veren yöneticiler gelerek yazılım mesleği hak ettiği değeri görecek. Belki de internet ve teknolojiden daha da uzaklaştıracak adımlar atılacak ve yazılım tamamen değersiz bir iş olacak. Yani öyle bir ülkede yaşıyoruz ki değil 10 sene sonrasını 1 sene sonrasını öngörmek zor. Bu nedenle yazılımı para için değil, sevdiğiniz için yapın diyorum. Para için yaparsanız, atıyorum memur olma ihtimaliniz varken daha çok para kazanma şansım var diyerek yazılımcı olursanız o parayı kazanamadığınızda “keşke memur olsaydım” diye pişman olursunuz.

SONUÇ

Seni anlıyorum kardeşim. Sizin yaşınızdaki daha gencecik kardeşlerime hayati bir karar yükü bindiriyorlar ve bunun sıkıntısını yaşıyorsunuz. Fakat yazılımcı olmak konusunda “acaba yapsam mı, yapmasam mı” gibi ikilemlere düşüyorsan bence yapma. Yok “ben kesinlikle yazılımcı olucam, para kazanamama ve sıkıntı çekme ihtimalini göz önünde bulunduruyorum, yinede çok çalışıcam, vazgeçmicem, asla yılmayacağım ve başarılı olucam” diyorsan o zaman yazılımcı ol.

İçinde bulunduğun şartlara en uygun tavsiyem, ailenin yada senin garanti gördüğün, gelecekte kesinlikle sıkıntı yaşamayacağına inandığınız bir meslek varsa ona yönel. Yazılımcı olmak konusunu da hobi olarak devam ettir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir