Yazılımcılıkta Junior ve Senior Rütbe Sistemi

Yazılımcılıkta Junior ve Senior Rütbe Sistemi

Bir kardeşimizin sorusu üzerine Yazılımcılıkta rütbe sistemi nedir? Yazılımcılıkta hangi rütbeler var? Yazılımcılık rütbeleri nelerdir? Senior rütbesi nedir? Rütbe neye göre değişir? Rütbe Sisteminin Amacı Nedir? gibi soruların cevaplarına bakıcaz.

SORU:

Hocam iyi günler öncelikle.
Benim merak ettiğim, geliştiricilerin kendi içerisinde hiyerarşik bi rütbe sistemi var bildiğiniz gibi, fakat araştırmalar da yapmam rağmen çok fazla tatmin edici bir bilgiye ulaşamadım.Sizlerin ağzından birde konunun detaylarını öğrenmek istedim eğer bilginiz var ise konu hakkında.
Bahsetmek istediğim konu Junior Developer, Senior Developer v.s. durumları.Bunlar da kendi içlerinde ayrılıyormuş sanırım.Bu kıdemler neye göre verilir neler baz alınır.Kursumu yeni bitirip ben de kısmetse yakın zamanda yazılım üzerine çalışmaya başlayacağım.Junior developer in dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir mülakat esnasında ve işe başladığında 🙂

Biraz uzun oldu ama kusura bakmayın, görüşleriniz bizler içi önemli.

Şimdiden çok teşekkürler, iyi günler, iyi çalışmalar.

CEVAP:

Yazılımcılıkta rütbe sistemi nedir?

Bir şirkette çalışan yazılımcıları kademe ve unvan olarak birbirinden ayıran sistemdir.

Yazılımcılık Rütbeleri Nelerdir?

İki ana rütbe vardır;
Junior Nedir?: Junior, yani genç, çocuk, küçük anlamında kullanılır
Senior Nedir?: Senior, yani kıdemli, büyük, üst anlamında kullanılır.

Yazılımcı Kademe ArtışıBu rütbeler her şirkette, kendi içlerinde farklı alt dallara ayrılabilir.

Örneğin bazı şirketlerde sistem şu şekildeyken;

JUNIOR: Junior A, Junior B, Junior C
SENIOR: Senior A, Senior B, Senior C

Bazı şirketlerde ise;
1.) Junior Software Engeneer
2.) Software Engeneer
3.) Software Architect
4.) Senior Software Arcitect
5.) Project Manager

gibi bir rütbe sistemi uygulanabilir.

Rütbeler Neye Göre Artar?

Rütbeler tamamen şirket içi rütbeler ve kademelerdir. Yani dandik bir şirkette Senior Software Engeneer iseniz (ki bu unvan sistemini kullanacak kadar çok yazılımcısı olan bir şirket yüksek ihtimal dandik bir şirket değildir), bu büyük bir şirkette Senior Software Engeneer olarak başlayacağınız anlamına gelmez. Muhtemelen Junior Software Engeneer olarak başlarsınız.

Rütbe sistemi bir nevi terfi gibidir. Bu terfi şirket içinde belirlenen politikalar dahilinde yapılır. Çalışma performansına, yaptığı işlere, şirkete yaptığı katkıya yada sadece şirkette çalıştığı süreye bakarak artabilir.

Yazılımcı Rütbelerinin AmacıRütbe Sisteminin Amacı Nedir?

Amacı tabi ki de çok daha fazla çalışmaya teşvik etmektir. Çünkü Senior rütbesine sahip olanlar, Junior rütbesine sahip olanlardan daha fazla itibar ve söz sahibidirler.

Tabi Senior rütbesine sahip olanlar, Junior rütbesine sahip olanlardan daha fazla para kazanmaları da en önemli nedendir.

Junior Developer ‘ın Dikkat Etmesi Gereken Şeyler Nelerdir?

Mulakkatta önce kendinize güvenin. Heyecanlanmayın, yapamayacağınızı düşünmeyin. Siz o iş yerinde çalışmaktan çok, o iş yeri sizin orada çalışmanızı istesin. Bunun için görüşmeleri dolu yapın. Muhakkak tavsiyem yaptığınız sağlam bir proje gösterin.

Junior Developer ‘a genel olarak bölümündeki en basit ve angarya işleri yaptırırlar. Fazla zorlamaz ve büyük sorumluluklar vermezler. Kısmen işe adaptasyon dönemi de denilebilir.

İşe başladıktan sonra tabi ki de çok çalışın. Kendinizi kanıtlayın. Üst kademedekiler neler yapıyor gözlem yapın. En az onlar kadar iş yapabilecek seviyeye gelmek için çabalayın.

SONUÇ

Yazılımcılıkta rütbe sistemi, bildiğiniz askerdeki rütbe sistemi gibidir. Büyük oranda sadece yerinde geçerliliği vardır. Süre, bilgi, birikim ve performans bazlı bir sistemdir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir