Yazılımcılık Hayallerinde Hangi Yolu Seçmeli?

Yazılımcılık Hayallerinde Hangi Yolu Seçmeli?

Hayal gücü baya geniş kardeşimizin uzun sorusunu cevaplıyoruz (hadi inşallah ..)

SORU:

Merhaba Sevgili Kodcu Herif, ben “Bilgisayar Mühendisliği mi Yoksa Matematik mi?” sorusunu soran kafası karışık bi gencim. (URL: http://www.kodcuherif.com/bilgisayar-muhendisligi-mi-yoksa-matematik-mi.html ) Öncelikle sorumu tekrar okuduğumda aynen dediğiniz gibi kafamın ne kadar karışık olduğunu anladım. Bunun sebebi sınava emek verip YGS’de karşılığını alamadığımda oldu. DEdiğim gibi Bilgisayar mühendisliği bölümü hiçde zannettiğim gibi bir bölüm değilmiş. Benim ilgi aklanım olan yazılım ve grafikle istediğim ağırlıkta ilgisi yok. İlk sorumda kendimi iyi anlatamamıiım o yüzden size güzelce açıklayayım. Sıkılmadan okursunuz umarım ^_^ Yalnız yazada yine içimi döktüm size, ne yapalım konuştuğum zaman tam konuşuyorum. Umarım samimiyetimi yanlış anlamazsınız.
Ben hayal kurmayı çok seven ciddi duruşlu sessiz biriyim. Ama sevdiğim insanların yanındayken hiç susmadan konuşur ve olabildiğince gülerim. Yazılımcı olmak istememin asıl sebebi hayallerimin içinde olmasındandır. Asıl hayalim biraz şuna bağlı: Küçüklükten beri olması mümkün olmayan rüyalar görmüşümdür. Atıyorum dünya büyük bi savaşın ortasında ve ben o savaşın içindeki robotlardan birinin içindeyim. Veyahut kuzenlerimin balkonunun camında güneşe baktığımda güneş aniden kararıyor ve patlıyor.. Gibi gibi.. Bunlar çok garip işler olarak gelebilir size ama saçma olanlarını seçtim. Yani içinde Megan Fox ile parfüm reklam çekimi sonrası romantik bir akşam yemeği yemek gibi normal rüyalarımda var. ^_^ Bazı rüyalarım ise gerçekleşiyor. Yani anlık gördüğüm bazı rüyalara gerçek hayatta rastlıyorum. Aslında biçok rüyamın gerçekleşmesini de isterdim. Kim istemezski Megan Fox ile takılmayı. 😀
Her neyse hayal gücüm anlayacağınız gibi çok geniş. Size yazılım konusunda asıl isteğimi anlatacağım. Ben yazılımcı olmak istiyorum fakat bu işi öyle resmi olarak değil de hobi olarak yapmak istiyorum. Yani canım istediğinde çalışmak ve yaptığım işin değeri kadar para almak istiyorum. Ayrıca otoparkımızdaki bir arabayı Transformers filmindeymiş gibi robota dönüştürmeyi veyahut elimdeki sopayı ışın kılıcına dönüştürmeyi istiyorum. Yani anlayacağınız filmlere veya videolara efekt yapmak istiyorum. Magazin dergilerinin ya da romanların kapaklarını tasarlamak istiyorum. bunların yazılımla ne alakası var diye soracaksınız. İşte tüm sorun bu ben bunları hobi olarak yapmak istiyorum yazılım yanında.
Kısacası ben hayal gücümü kullanarak bir iş yapmak istiyorum ve bunların başını yazılım çekiyor. Photoshop ile tasarladığım web sitesi kalıbını Dreamweaver ile koda dökmek istiyorum.
İlk sorumda ne kadar kararsız olduğumu siz de gördünüz. Çünkü ordaki kişi emeklerinin karşılığını alamayıp hayal kırıklığına uğramış efendi bi çocuktu. Şimdi ne istediğimi çok iyi biliyorum. Bu konuda hala Matematik bölümünü okumak istiyorum. Tabi iyi bir puan yaparsam direk Yazılım mühendisliğine giderim ama orada sadece yazılım okurum, yani diğer hobiler biraz yalan olur. Geçen soruda Matematik bölümünden Bilg. Müh. yüksek lisansı yaparım demiştim 😀 Şuan kendime gülüyorum. Sen o kadar matematik oku, hesap makinesine meydan okuyacak kıvama gel ve bi daha mühendislik oku. 😀 O iş yaş..
Sonuç olarak yine kopuk bi anlatım oldu. Yani Edebiyatım falan kötü bu yüzden YGS düşük geldi 😀 Neyse asıl soru şu. Ben hayallerimi gerçekleştirmek için ila hayallerimle ilgili bi alan okumak zorunda mıyım? Bence değilim ama Matematik bölümünü istememin tek sebebi içinde hem Matematiğin olması hem de yazılımın. Bu bölümde orta seviyede yazılım dersleri var. Bu konuda kendimi okuldan daha ilerde geliştirip iyi yerlere gelebileceğimi düşünüyorum. Ayrıca dediğim gibi videoalra efekt yapmayı da hobi olarak öğrenebilirim diye düşünüyorum. Belki geleceğin Mark’ı olacağım, belki milyonlarca kişinin hergün ziyaret edeceği bir site kuracağım ama bunun için illa o bölümü mü okumam gerek?
Bakın İstanbul’da Bilg. Müh. puanalrı 350 den başlar. Mimarlık 400 den. Matematik ise 300 civarı. Matematik-Bilgisayar bölümü ise 325 civarı. Benim 350 den yukarısına çıkma işim biraz zor ama 300-330 arası bişey yapabilirim. Matematik okumak istiyorum. Ya da Mat-Bilg. Sizce ne yapmalıyım? Bir yıl daha kaybetmek istemiyorum. Bi daha hazırlan şu saçma sınava bir daha stress çek. Ben 2014 yazından beri uyandığımda dişlerimi sıktığımı fark ediyorum. Sebebi stres.. Hayarllerini gerçekleştirememe kaygısı. Meslekmiş paraymış toplum baskısıymış zerre umrumda değil. Tek hayalim, hayallerimi gerçekleştirmek.

CEVAP:

Hayal Gücü

Bu zamana kadar belkide bana toplamda 1.000 ‘e yakın soru geldi fakat senin sorunu ayrı bir yere koyasım geliyor kardeşim. Tam beyin yakan cinsten … Okudukça insan ne diyeceğini bilemiyor.

Sorunda “bir önceki sorumda ne istediğini bilmeyen biriydim, bu soruda ne istediğimi biliyorum” demişsin. Fakat sorunda istediğin şeyler şunlar; “oto parkımızdaki bir arabayı Transformers filmindeki gibi robota dönüştürmek, elimdeki sopayı ışın kılıcına dönüştürmek, filmlere veya videolara efekt yapmak, magazin dergilerine ya da romanlara kapaklar tasarlamak, Photoshop da tasarım yapmak ve onu Dreamweaver da koda dökmek, sadece hobi olarak yazılımcılık yapmak istiyorum” demişsin. Bu kafa karışıklığı değilse kafa karışıklığı nedir diye de ben merak eder oldum …

Hayal GücüAslında seni anlıyor yada anlamaya çalışıyorum kardeşim. Ziyadesiyle hayal perest bir kardeşimsin. Bu kötü anlamda değil. Fakat olumsuz bir tarafı var, o da ayakların yere basmıyor. Ben istisnalar dışında hiç bir kardeşime “sen bunu yapamazsın, sen şunu olamazsın” demedim, dememeye de özen gösteren biriyim. İsteyince, gerçekten çalışınca, yeterince inanınca yapılmayacak şey yoktur. Fakat senin düşünce ve isteklerin çok uçuk. Yani yazılımcılık, tasarımcılık, grafikerlik, animasyonculuk ve benzeri alanlarda işler yapmak istiyorsun.

Bunların sadece birisinde bile iyi bir iş ortaya çıkarmak için yıllarca çalışman gerek. Hadi bir tanesi için yıllarca çalıştın, belli bir seviyeye ulaştın diyelim. Başka bir alanda iyi olabilmen de çok zor, çünkü kendini geliştirdiğin alanda bilgini ve becerilerini taze tutman gerek. Bir kaç yıl yazılımla uğraşıp, sonra grafiğe geçerek yıllarca çalışsan ve kendini grafikte geliştirsen, yazılıma tekrar döndüğünde çoğu şeyi unutmuş olursun. Kaldı ki birbirinden tamamen farklı alanlar. Dolayısıyla kendini her alanda geliştirmen çok ama çok zor. Ancak bir iki alanda geliştirir, diğer alanlarda bilgi sahibi olabilirsin.

Örneğin ben yazılımda kendimi geliştirdim ve 10 yıldır uğraşmama rağmen hala geliştiriyorum. Bunun yanı sıra grafik tasarım, animasyon ve bir kaç konuyla da ilgilenmişliğim var. Fakat yazılım dışındaki diğer konularda sadece bilgi sahibiyim. Asla bir grafiker gibi tasarım yapamam. Yapabilecek seviyeye gelene kadar çalışacak olursam, bu sefer bugün ki gibi yazılım yapamam.

Hobi Olarak Yazılım

Yazılım elbette hobi olarak yapılabilir. Fakat bir insanın hobi olarak yazılımı öğrenmeyi istemesi için 200 yıl falan ömrünün olması lazım. “Önümde uzun yıllar ve boş vakit var, şunu da hobi olarak öğreneyim” dersin. Aksi halde, okuldan sonra askerlik, askerlikten sonra iş derken, hobi olarak yazılım öğrenmek, günümüz zamansızlığında çok büyük bir lüks.

Hobi dediğin şey, kısa sürede öğrenilen, boş zamanları hoş vakit geçirmek için yapılan uğraşlardır. Yıllarını vermen sonucunda öğrenilecek şey hobi değildir.

SONUÇ

Benim sana çok ciddi 2 tane tavsiyem var;

1) Sevgili bul. Hani var mı bilmiyorum ama yoksa mutlaka kendine bir sevgili bul. Bunu da dalga geçme maksadıyla yada başka bir niyetle kesinlikle söylemiyorum, çok ciddiyim bu konuda. Sevgilin varsa onunla daha fazla vakit geçir. Yoksa bir şekilde bul ve onunla gez, toz, eğlen ve iyi kötü (içinde ışın kılıcı gibi şeyler olmayan) gelecek planları yap.

2) Dediğim gibi hayal perestsin. Ciddi bir hayal gücün var. Bence sana en uygun iş animasyon yapmak olur. Yazılımı, kodları ve diğer şeyleri falan bana kalırsa boş ver. Çünkü saatlerce kod yazacaksın, netice olarak butona tıklayacan, basit işlemler gerçekleşecek. Seni kesmez bu. Sen daha görsel, hareketli ve hayal gücü gerektiren işler yapmalısın. Bu hayal gücünü kullanarak ortaya görsel unsurlar çıkarmalısın bence.

Netice olarak kardeşim, seni strese, sıkıntıya sokmak istemiyorum fakat düşünmen gereken asıl şey, hobi olarak keyfi işler nasıl yapacağını öğrenmek değil, ileride hayatını kazanmak için en ideal işi bulmak. Bu yüzden en iyi geliri hangi mesleği yaparak elde edeceğine kafa yorman daha doğru olacak. Ben görsel işler olduğunu düşünüyorum, gerisi sana kalmış.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

5 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir