İnternet Siteleri Nerede Depolanıyor?

İnternet Siteleri Nerede Depolanıyor?

İnternetin nerede depolandığını soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

gunumuzde sosyal meyda denince aklimiza ilk gelen 2 site var Facebook ve Twitter biz bunlara giriyoruz fotograflar paylasiyoruz mesajlar iletiler yaziyoruz giriyoruz hepsi tamam ama aklimin almadigi bir yer var bu kadar bilgi foto video nerde depolaniyor bu siteler tum dunya giriyor milyarlarca fotograf video bilgiler vs kac milyon terabayt depolama alani gerektirir hatta 100 katli bir gokdelen yapsaniz her katina depolama cihazlari koysaniz yetmeyebilir. Simdi birde suruculer cikmaya basladi google drive gibi herkeze ucretsiz 15 gb depolama alani veriyor tamamda nerde depolaniyor turkiyede 75 milyon insan var 25 milyonu depolama kullansa 30 bin terabayt yapar sadece turkiyede bu kadarsa dunyanin ne kadardir bunun merkezi nerde peki bu fotolar videolar oksijen gibi havada ucmuyor dimi elbet depolandigi bir yer vardir ama merkezi nerde.

CEVAP:

İnternet Sitelerin Depolandıkları Yer

İnternet siteleri kısacası genel bilinen ve İngilizce tabiri ile “Server“, Türkçe tabiri ile “Sunucu” dediğimiz yapılarda depolanır. Bu yapılarda bir web sitesinin kod dosyalarından tutun, resim, video, ses ve benzeri bütün içerikler barındırılır.

İnternet Sitelerin Depolandıkları YerBir sunucuda bir sürü olabileceği gibi, yüz binlerce sunucu üzerinde bir tane web sitesi yayınlanabilir. Tabi sadece web sitesi için değil, şirket içi veri paylaşımı içinde sunucular olabilir, o ayrı mesele.

Küçük yada orta büyüklükteki siteler, genel olarak veri depolama hizmeti veren hosting firmalarından hesap alırlar. Bu hesaplar sitenin depolama ve aylık trafik dediğimiz aylık veri alışveriş boyutuna göre değişir. Çok fazla dosya barındırma ihtiyacı ve veri trafiğine sahip bir site için yüksek ücretli hostingler gerekirken, ayda bir kaç yüz yada bir kaç bin kişinin ziyaret ettiği ve sunucuda düşük boyutlu dosyaların barındırıldığı siteler için çokta yüksek olmayan ücretlere sahip hosting paketleri yeterlidir.

Küçük bir site olup, düşük ücretli alıyorsanız, bu sitenizin barındırıldığı sunucuda başka sitelerinde barındırıldığı anlamına gelir. Dolayısıyla sizin bulunduğunuz sunucudaki başka bir siteye saldırı olursa, bundan sizin sitenizde etkilenir. Böyle bir sıkıntı yaşamak istemiyorsanız, verdiğiniz paranın yaklaşık 50 yada 100 katını verip, tamamen size ait bir sunucu kiralama imkanınız da var.

Büyük Sitelerin Sunucuları

Google, Twitter, Facebook ve daha sayılabilecek bir sürü büyük sitenin sunucuları ise hosting firmalarına emanet edilmez. Çünkü çok büyük yapılar oldukları için, böylesine önemli bir konuyu başkalarına bırakmazlar ve kendi sunucularını yani altyapılarını kendileri oluştururlar.

Aslında bu soruyu daha kapsamlı bir şekilde cevaplamak isterdim fakat güncel veriler bulmakta sıkıntılar yaşadım. Bulduğum veriler 5 yıl öncesine ait. Bu verilere göre Google ‘ın 1 Milyon, Facebook ‘un 30.000, EBay, Microsoft, Amazon, Yahoo, IBM gibi devlerin ise 50.000 sunucusu olduğu söyleniyor. Tabi giderek büyüyen internetin veri saklama ihtiyacının arttığını düşünebilirsiniz fakat aynı oranda teknolojide değişiyor ve depalama aygıtlarının kapasiteleri artıyor. Bu nedenle atıyorum eskiden bir sunucuda 100 GB saklamak mümkün iken, bugün bir sunucuda 10 TB saklamak mümkün hale geldiği için sunucu sayıları çokta önemli değil. Önemli olan depolama için gerekli kapasite ihtiyacı.

SONUÇ

Sonuç olarak internet siteleri tek bir merkezde depolanmıyor =) Binlerce var ve bu hosting firmalarında milyonlarca barındırılıyor. Facebook, Google ve diğer büyük sitelerin ise kendi alt yapıları var. Bunlarda kendi alt yapıları ile kullanıcılarına hizmet veriyor. Bu nedenle Facebook çöktüğünde Google ‘a girebiliyoruz. Eğer internet tek bir yerde toplanıyor olsaydı, orada meydana gelen olası bir sorunda hiç kimse hiç bir siteye giremezdi 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

2 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir