Yazılımcı Olmak Sandığınız Gibi Olmayabilir

Yazılımcı Olmak Sandığınız Gibi Olmayabilir

Öncelikle herkese merhabalar. Ben  10. Sınıfta C# üzerine eğitim gören bir öğrenciyim. Şimdi bu yaşta nereden tecrübesi olacakta yazı yazıyor derseniz dışarıdan bakınca haklısınız. Fakat bir de yazımı okuduktan sonra bunu düşünün derim. Öncelikle belki basit ve genel bir konu ama hala Türk insanı tarafından kolay ve havadan para kazanılan mühendisliği/ gibi aslında arka planda gayet zor olan mesleklerden bahsetmek istiyorum.

Benim bu  eğitimi almak isteme sebebim çok küçüklüğümden beri yani yaklaşık 4 yaşımdan beri bilgisayara karşı ilgili olmam. Evet çoğu insan bu mesleği sadece bilgisayar başında durmak, sosyal paylaşım sitelerinde gezmek veya sanıyor. Evet bende oyun oynayarak başladım ve bende sosyal paylaşım sitelerinde gezdim. Fakat hani bakmakla görmek arasında fark var derler ya işte ben oyunu oynarken veya bu sitede gezerken bu siteyi benim önüme getiren şeylerin ne olduğunu merak ediyordum.

Yani evet yazılımı. Bu beni o kadar çok etkilemişti ki daha 8-9 yaşlarındayken bu mesleğin asıl yüzünü öğrenmek istedim. Şunu düşünmenizi istemem. Yok oyun oynadığı için seçti veya şu sitede takılıyordu bilmem ne bunlar yanlış şeyler. Ben tercihlerime bu okulu yazarken bu işin oyundan veya o sitelerde gezmekten çok farklı olacağını biliyordum.

asla tamamen öğrenilmiş ve bitirilmiş olamaz. Sürekli yeni şeyler çıkıyor. Ben bu meslek üzerine eğitim almayı çok için değil çocukluğumdan beri ilgi duyduğum için seçtim.

Size şöyle özetleyebilirim;

Yazılımcılık1.Yazılımcılık kesinlikle ve kesinlikle her gün bilgisayar başında oyun oynayarak ve facebookta gezerek yapılan bir iş değildir.

2.Benim yaşım birçok abimden küçük farkındayım fakat onlarda ki akılda bende ki aklın aynısı ise ve eğer biraz da ilgim fazlaysa ben bu işi yapabilirim. Yaşınızı bahane etmeyin.

3.Öyle boş hayallere kapılmayın “Abi bir mobil uygulama yazıp paraya para demeyeceğim“. Bu da büyük abilerime gelsin “Kanka 14 yaşında çocuk basit bir oyun yapmış bir gecede 50.000 dolar kazanıyor.14 yaşında o yapıyorsa biz alasını yaparız“. Tamam bunlar olan şeyler fakat bu size milli piyangonun vurma şansıyla doğru orantılı bir şans.

4.Benim yaşımda olan arkadaşlarım varsa eğer veya  kod yazarken nereden başlayacağını bilemeyenler için küçük bir önerim var. Karşınızda ki bilgisayarın bir beyni olmadığını hatırlayın. Karşınızda ufacık bir çocuk olduğunu düşünün ve öyle anlatın. Ve eğer karıştırıyorsanız algoritmaları kullanın. Bunlar sizi küçük düşürmez aksine işinizi daha garanti yapmanızı sağlar.

5.Kesinlikle okuldan, kurstan aldığınız bilgilerle yetinmeyin. Evde bulunan bilgisayarınızda hangi dil ile ilgili program yazıyorsanız buna uygun yazılımınız olsun. Bunun sebebi ise sadece okulda yaptıklarınızı evde tekrar yazmanız değil. Tamam bunu da yapabilirsiniz ama biraz yaratıcı olun. Örneğin bugün if-else komutuyla girilen sayının pozitif mi negatif mi sıfır mı olduğunu bulduk diye düşünün. Peki ben bu komutlarla başka neler yapabilirim diye kendinize sorun. En basit bir hesap makinesini bile yapmak emin olun belki sizin için küçük bir iş gibi görünebilir ama kendinizi gerçekten çok fazla geliştirirsiniz.

6.Eğer bu işi gerçekten seviyorsanız ve meraklıysanız seçin. Dediğim gibi yazılımı ucu bucağı olmayan bir deniz gibi düşünebilirsiniz. Asla tam olarak öğrenemezsiniz. Bazen yani en azından ülkemizde yaptığınız işin karşılığını alamayabilirsiniz. Çünkü ülkemizde bu işlerine insanların gözünde nasıl olduğu açık;

+Ne iş yapıyorsun?
mühendisiyim.
+Ya kanka bizim çalınacak bir facebook hesabı vardı da?

Veya

+Ne iş yapıyorsun?
mühendisiyim.
+Ooo havadan para kazanıyorsun tarzı.

Yani şunu söylemeliyim ki bir işi alırsınız, hevesle yapmaya başlarsınız, çabalarsınız ve aklınızda ki fiyatı müşteriye söylediğinizde size verdiği karşı teklif milyonda biri gibi bir fiyattır.

Demem o ki arkadaşlarım, büyüklerim öyle bir yazılım yazıp çok para kazanırım hayalleriniz varsa, oyun oynanan bir meslek olduğunu düşünüyorsanız veya genelleme yaparak basit bir meslek olduğunu düşünüyorsanız baştan vazgeçin ve bu mesleği seçmeyin.

Böyle söyleyince gözünüz korkmasın seçmek isteyen arkadaşlar, eğer gerçekten merakla ve istekle öğrenip boş anlarınızda kendinizi geliştirirseniz iyi bir meslek sahibi olabilirsiniz.

Ben bu yazımda yazılım mühendisliğini/bilgisayar mühendisliğini tanıttım. İlginiz varsa gerçekten çok güzel bir meslek. Herkese iyi çalışmalar.

Kerem Kalemci
Kerem Kalemci
Her zaman yanında bir teknolojik cihaz bulunduran ve dizüstü bilgisayarından ayrılamayan bir yazılım öğrencisi
Kerem Kalemci Facebook Profili

Kodcu Herif 'te Bilgini ve Tecrübeni Paylaşmak İçin Tıkla

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir