Yazılım ile İlgilenmek İçin Vakit Sıkıntısı

Yazılım ile İlgilenmek İçin Vakit Sıkıntısı

Bilgisayarla ve yazılım ile ilgilenmek için vakit sıkıntısı yaşayan bir öğrenci kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhabalar abi. Ben Fen lisesi 2.sınıf öğrencisiyim. Çok küçükken yaklaşık 9 yaşımda ücretsiz sitelerden şu şablonları dizip oluşturulan bloglardan kurmaya başladım. 12 yaşımda HTML ve CSS’i öğrendim. Şuanda da PHP WordPress ve C++ üzerinde kendi çapımda çalışıyorum. Öğrenme konusunda Allah’a şükür sıkıntı çekmiyorum. Yapamadığım bir şeyi Türkçe, olmadı İngilizce oda olmadı forumlardan sorarak falan gideriyorum. Az buçuk ikna kabiliyetine de sahibim. Okuduğum okulda sınıf arkadaşlarımı falan organize edip sitelerde basit editörlük işlerinde yardım etmeye ikna ediyorum. Maddi olarak da öyle böyle sağdan soldan kırpıp ayarlayabiliyorum.

Velhasıl kelam benim tek sıkıntım zaman. Her bilgisayar ile uğraşan insan gibi benimde kendime göre “deli” projelerim var. Günlük 8 saat okulda ders görüyoruz. Eve gelip mecbur birazda ders çalışıyoruz. Kalan zamanda 2-3 saat anca projeme vakit ayırabiliyorum. Ama biliyorsun abi basit bir site bile açsan aşırı derecede zamanını vermen gerekiyor düzgün bir raya oturtabilmek için.

Bilindiği gibi bir şirkete girebilmek için diploma önemi büyük. Diceksiniz ki o ki projen var şirkette ne işin var. Önce epey sermaye gerekiyor ileri dönük işler için. Benimde hayalim önce bir şirkette birkaç yıl hem deneyim hemde para kazanayım. Daha sonra birkaç kafa dengimi bulup projelerimi hayata geçirme ile uğraşayım. Diploma – üniversite için ders çalışmak gerekiyor. Düzgün bir ders çalışmada bilgisayara vakit kalmıyor, bilgisayarla ilgilenmezsek ister istemez köreliyoruz. İlgilenirsek derslerimiz aksıyor. Ne yapmalıyız sence abi?

Şimdiden teşekkürler 🙂

CEVAP:

Öncelikle planların son derece doğru ve güzel, yaşadığın sıkıntıda da son derece haklısın. Aynı sıkıntıyı bende ziyadesiyle yaşıyorum. İş yerine gitmek için hazırlan,git, gel derken 13 saat geçiyor. Bunun dışında evle, eş, dost, akraba ile ilgilen, biri KodcuHerif.Com olmak üzere 4 tane siteyle ilgilen, bir iki büyük ve kaliteli site için yazarlık yap, birde okumakta olduğum ikinci üniversiteyi bitirmeyi çalış derken kendime ayırdığım vakit diye bir şey söz konusu olamıyor. Bu nedenle her gün 4 saat uyuyabiliyorum. Dolayısıyla senden daha kötü şartlardayım =) Bunları söyleme nedenim bizim gibi bir şeyler yapmaya çalışan kişilerin ortak sıkıntısı.

Proje Hazırlama

Proje HazırlamaKafanda oluşturduğun proje fikirleri için düşündüklerin hoşuma gitti. Çünkü ziyadesiyle mantıklı, bilinçli ve gerçekçi. Bir işe girip para kazanma ve sermaye yapmayı düşünmen gayet doğru bir davranış. Fakat proje ortağı bulmak konusu biraz sıkıntılı gelebilir. Çünkü proje hazırlama sürecinde yani proje para kazanma imkanı sunmadan önce herkes “para önemli değil, yeter ki proje bir yere gelsin” kafasıyla tek amaç sadece bir şeyi başarmak mış, para kazanma ikinci plandaymış gibi konuşur ve davranır. Proje biraz iyi noktaya gelsin ve para getirsin o zaman sıkıntılar başlar.En çok ben çalışıyorum fakat kazanılan paranın yarısını o alıyor, projenin en önemli işlerini ben yapıyorum fakat aynı parayı alıyoruz” gibi ve benzeri sorunlar ortaklığa zarar verir. Ortaklığın bozulması da bir projenin ayakta kalması için ciddi sıkıntıdır.

Bu nedenle sana tavsiyem, projen için gerekli sermayeyi oluştur ve projen için çalışacak maaşlı eleman tut. Ha maddi yada diğer başka bir nedenle maaşlı eleman tutamayacaksan o zamanda o kafa dengi arkadaşların ile sakın projede maddi ve söz sahibi olma anlamında eşit şartlarda olma. Sadece 1 tane söz sahibi olsun projede ve son söz o olsun. Çünkü eşit söz ve maddi şartlara sahip olmak hem yukarıda bahsettiğim maddi anlamda sıkıntılar doğurur hemde kararsızlıklar meydana gelir. En kötü karar dahi kararsızlıktan iyidir.

SONUÇ

Netice olarak geleceği dair planların çok güzel. Fakat şunu da unutma ki her kardeşime söylediğim gibi önceliğin derslerin olmalı. Çünkü projelerini gerçekleştirmek için güzel bir işe girmen gerekiyor. Güzel bir işe girmek içinde diploma sahibi olman gerekiyor. Aksi taktirde basit bir işe girersen, “deli” projelerini hayata geçirmek için ihtiyaç duyduğun sermayeye kavuşmak bir seneden çok daha fazla zamanını alır.

Derslerine, okulunu en iyi şekilde bitirmeni sağlayacak şekilde vakit ayır. Bu süre zarfında bilgisayarla ve yazılım ile ilgilenemiyorum diye kafana takma. Önünde bilgisayar ve yazılım ile ilgilenmek için çok vaktin olacak 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir