Bilgisayar Programcılığı İş İmkanları

Bilgisayar Programcılığı İş İmkanları

Bilgisayar programcılığı okuması durumunda nasıl iş imkanlarına sahip olacağını soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Kodcu Herif… Öncelikle sizi pekde yakından olmasa takip ediyorum. Ben 4. sınıf meslek lisesi öğrenciyim ve web tasarım bölümü okuyorum. Yaptığı işi seven birisiyim küçüklüğümden beri oyun oynamak yerine kasayı açıp acaba şu parça ne, bunun görevi ne diye kurcalamakla geçen bi çocukluğum oldu ve halen devam etmektedir diyebilirim. Şimdi bi çok arkadaşın sorularına verdiğin cevaplar çok ilgimi çekiyor ve gerçekden insanlara yardım etmek isteyen biri olarak gördüğüm için belki standart ama bi kaç soru sormak istiyorum.Diğer sorulardan da tahmin edebileceğin gibi YGS sınavı yaklaştı ve ben aslında yazılım mühendisliği istiyorum sadece istemekle kalmıyorum çalışıyorumda fakat sınava çok az zaman kaldı yapılan denemelerde barajı zar zor geçiyorum sebebi bi çok meslek lisesi arkadaşlarında yaşadığı sorunla aynı diğer liseler matematik fizik dersi görürken bizim meslek dersi görmemiz ve konulardan uzak olmamız .Ne kadar boşa kulaç atarmışım gibi dursamda yine inat ediyorum belki daha yüksek bi puan alıp daha iyi bir üniversiteye yerleşirim diye.Birde ders eksikliğim yetmezmiş gibi staj var işimi daha da zorlaştırıyor.Daha fazla uzatmadan sormak istiyorum.YGS ve LYS bitti çok kötü bi puan aldım ve istediğim yere yerleşemiyorum ama hayallerimden de vazgeçmek istemiyorum acaba 2 yıllık bilgisayar programcılığına geçiş yaparsam benim için ne kadar kötü olur.Bilgisayar programcılığını okusamda yazılımı bırakmak istemiyorum.Çünkü arkadaşlarım Crysis 2 oynarken ben Cryengine kurup nasıl yapıldığını merak eden birisiyim.Programcılık okursam firma firma dolaşıp bilgisayar tamirimi yapıcağım yoksa hedeflerime ulaşabilirmiyim ? Yardımcı olursanız sevinirim,teşekkürler.

CEVAP:

Seninde dediğin gibi kardeşim, meslek liselerinde Matematik, Fizik gibi konularda iyi bir üniversiteye girebilmek için yeterli bilgiyi almak zor. Bunun için ekstra çalışman gerek. Fakat yinede bir avantajın var, Bilgisayar Programcılığı Bölümü kazanma şansın var.

Bilgisayar Programcılığı İş İmkanları

Bilgisayar programcılığı bölümü ilk duyulduğunda “heyt be!” dedirten ve mezunlarının programlamayı yalamış yutmuş kişiler olduğunu düşündüren bir bölüm. Bende ilk olarak bilgisayar programcılığı bölümü mezunu birini çalıştığım bir yazılım firmasında görmüştüm bundan 5-6 sene önce. Çok bir şey biliyor sanmıştım ama gel gelelim kodlama dünyasının en basit dili diyebileceğimiz HTML ‘in bile zerresini bilmiyordu. Diğer konularda da hiç bir şey yapamadığı için 2 ay sonra şutlandı.

Şu anda çalışmakta olduğum şirkette bir sürü bilgisayar programcılığı bölümü mezunu arkadaş var. Kendilerine soruyorum “hangi kodlama dillerini biliyorsun?” bazıları sadece C# diyor, bazıları da hiç bir şey bilmediğini söylüyor. Yani netice olarak bilgisayar programcılığı bölümü isminin hakkını vermiyor.

bilgisayar programcılığı bölümüZaten 2 yıllık bir bölüm. 4 yıllık bölümlerin mezunları bile adam gibi iş imkanlarına sahip olamıyorlar. Son dönemde bir sürü bilgisayar programcılığı mezunu kişi çıkmaya başladı. Bu kişiler firmalara “bilgisayar programcılığı bölümü mezunuyum” diyerek gidiyorlar. Firmalarda bu kişileri “bilgisayarda programlama yapabiliyor olması lazım” diye işe alıyorlar fakat hiç bir şey yapamadıklarını görünce işten çıkarıyorlar. Sonra “ulan bilgisayar programcılığı bölümü mezunu bir şey bilmiyor, biz en iyisi yazılım mühendisliği mezunu arayalım” diyorlar ve basit işler için bile bir sürü kriter koymaya başlıyorlar. Yani “ilanda yazan kriterleri yüksek tutalım ki, hiç bir şey bilmeyenler değil, azda olsa bir şeyler bilenler başvursun” mantığında hareket ediyorlar. Bu açıdan bakıldığında firmaların verdiği saçma sapan iş ilanlarına da kızasım gelmiyor bazen …

Velhasıl kelam son dönemde bilgisayar programcılığı mezunu kişilerin girdikleri firmalarda hiç bir şey yapamaması nedeniyle, bilgisayar programcılığı bölümü firmalar tarafından kötü bir şöhrete sahip olmaya başladı. Bu nedenle bu bölümün mezunları programcılık yapabilecekleri şirketlere değil, bilgisayar başında standart ofis işleri yapacak eleman arayan firmalar tarafından tercih ediliyorlar. Buna doğru orantılı olarak aldıkları maaşta asgari ücretten hallice bir ücret oluyor.

SONUÇ

Tavsiye olarak verebileceğim şey kendini bireysel anlamda geliştirmen. Ayrıca şu anda belirttiğin şartlar nedeniyle sanırım Bilgisayar Programcılığı bölümü dışında alternatifin yok. Fakat 2 yıllık bilgisayar programcılığından 4 yıllık bir bölüme geçme şansın var. Bu şansı değerlendirmek için elinden gelenin en iyisini yap.

O da olmadı açık öğretim fakültesinden falan 4 yıllık bir üniversite bitir. Çünkü 4 yıllık üniversite mezunluğu iş hayatında çok önemli.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

3 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir