Web Tasarım Yapımında Kendini Geliştirmek

Web Tasarım Yapımında Kendini Geliştirmek

Web Tasarım yapmak için kendini geliştirmek isteyen arkadaşımızın sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba. Ben web tasarımcılık alanında kendimi hergün geliştirmeye çalışıyorum ve bu mesleği yapmak istiyorum. Öncelikle okulum 2014 yazında bitti ve 4 yıllık iktisat bölümü mezunuyum. Yaşım 28 olduğundan dolayı moralim bozuluyor çünkü şimdiye kadar iş deneyimim yok.. Kendimi bu konuda geliştirmeye 2015 yılının başında başladım ve baya öğrendim fakat iş bulma konusunda ne gibi sıkıntılar yaşarım sizden fikir almak istiyorum. HTML ve CSS in yanında Dreamweaver ve İllustrator biliyorum, bunun yanında PHP öğrensem bana ne gibi faydaları olur? Bütün bu sorularımı yanıtlarsanız sevinirim özellikle bu yaştan sonra bu meslekte iş bulma durumum ne olur?

CEVAP:

Çoğu iş verenin hem 30 yaşını geçmemiş hemde 2 yıl deneyim aradığı bir iş dünyasında moralinin bozulma nedenini çok iyi anlıyorum. Fakat moralimizin bozulması bize çözüm getirmez, aksine çözüm bulmamıza engel olarak daha da fazla canımızın sıkılmasına neden olan şartlara girmemizi sağlar. O yüzden moral bozmak yok, çözüm bulmak ve çalışmak var 😉

Web Tasarım

Web tasarım işi yaparak çalışabileceğin bir iş bulma konusunda sıkıntı yaşamazsın demeyi çok isterdim. Fakat hazır scriptler ile basit bir şekilde, web sitesi yapımı konusunda fikir sahibi olup “web tasarım biliyorum” diyen çok fazla kişi olduğu için sektörde çeşitli sıkıntılar var.

Öncelikle piyasada çok fazla “web tasarım biliyorum, web tasarım yaparım” diyen kişi olduğundan piyasada web sitesi yapımı için fiyatlar oldukça düşük. Çünkü bu işin hakkını vermeyerek yapan kişiler sırf iş alabilmek için, bu işin hakkı olan ücretlerin çok altında iş yapıyor. Halbuki hem web sitesi yapanların hemde web sitesi yaptıranların sahip olması gereken ana mantık, her daim düşük fiyatla iş yapanın değil kaliteli iş yapanın kazanacağıdır. Fakat pazarda bir tezgahta 3 liraya, bir tezgahta 5 liraya satılan elmayı görüp “bu elma neden 3 lira… Yoksa hormonlu mu, kurtlu mu…” diye düşünüp, kıllanan ve gidip 5 liraya satılan elmayı alan kişiler, söz konusu web tasarım yapma meselesine gelince hiç sorgulama yapmayıp fiyata göre hareket ediyor.

Web TasarımBi hesap yapalım. Günümüzde kaliteli bir web sitesi yapmak için bir çok gereklilik var. Bu gerekliliklerin başında ideal tasarım yapılması ya da bulunması, kod düzenlemeleri yapılması, responsive olması, temel seviyede dahi olsa SEO çalışmasının yapılması, grafiklerinin düzgün olması, çeşitli özellikler barındırması geliyor. Bunun yanı sıra web sitesi yaptıran kişilerden siteye eklenecek bilgiler alınacak, onlar eklenecek, kişinin istediği bir ekleme ya da düzenleme varsa o yapılacak. Bu hazır script dahi kullanılsa yaklaşık 2 hafta süren bir iş.

Kaldı ki “web sitesini yaptım, al, hadi güle güle” denilemez. Çünkü web sitesinin sahibi istediği sürece web sitesini kullanacak, ki bu minimum 1 yıl anlamına geliyor. Bu minimum 1 yıl boyunca sitede çeşitli sıkıntıların yaşanması muhtemel. Bu sıkıntılar hosting bazlı olabilir, kullanıcı bazlı olabilir ya da web sitesi sahibi aradan geçen süre zarfında desteğe ihtiyaç duyabilir. Hiç bir sıkıntı yaşanmasa dahi yıllık domain ve hosting takibi yapılmalı. Bu nedenle web sitesi yapan kişi web sitesi yayında olduğu sürece sorumluluğunu da taşımak zorundadır.

Günümüzde asgari ücretli bir işte kazanılan para 1.300 TL. Buna sigorta ve diğer giderleri eklediğimizde 2.000 TL civarı bir rakam çıkıyor. Bu iş için harcanması gereken emek yaklaşık 2 hafta, sorumluluk en az 1 yılken, gidip de bir kaç yüz TL ‘ye web sitesi yapmak ya da yaptırmak ne derece mantıklıdır… Bir kaç yüz TL’ye web sitesi yapılacak ya da yaptırılacaksa, o web sitesi için gerekli çalışmalar tam anlamıyla yapılmayacak ve sorumluluk alınmayacak demektir.

17 yaşında web sitesi yapmaya başladım, 30 yaşına geldim. Bu zamana kadar çok fazla sıkıntı hem yaşadım hemde şahit oldum. Söz konusu sıkıntılar hem web sitesi yapanlar hemde yaptıranlar ile alakalı ve hepsi ucuz web sitesi yaptırmak kaynaklı. Web sitesi yaptırmak isteyen ucuz web sitesi yaptıracak kişi arıyor, web sitesi yapan iş alabilmek için ucuz web sitesi yapmaya razı oluyor. Fakat müşteri bu işin gerekliliklerini web sitesi yaptırdıktan sonra gördüğü için, başlıyor taleplerde bulunmaya. Web sitesi yapanda zaten ucuz web sitesi yaptığından, söz konusu talepleri ya yerine getirmiyor ya da yerine getirmekte çeşitli sorunlar yaşatıyor. Bu şekilde her iki tarafta sıkıntı çekiyor.

Bu nedenle bana “ya biz çok basit bir web sitesi istiyoruz, o yüzden ucuza yapar mısın?” gibi talepler ile gelenlere cevap olarak “basit bir şey istiyorsanız 100-200 TL ‘ye web sitesi yapanlar var, onlara yaptırabilirsiniz. Kusura bakmayın, biz basit ve kalitesiz iş yapmıyoruz.” diyorum. Ha, sonra o kişiler gidiyor, basit bir web sitesi yaptırmaya çalışıyor, görüyor ki basit ve kalitesiz işlerin kendisine hiç bir faydası yok, sonra tekrar kaliteli iş yapanların kapısını çalıyor. Hem zaman hemde para kaybediyor. Bu şekilde çok örnek yaşadım.

Web sitesi yapanların bilmesi gereken, bu iş basit, ucuz ya da kalitesiz yapılacak bir iş değildir. Çünkü sizin kazanmanızı sağlayan yaptığınız kaliteli işler ve sunduğunuz hizmettir. Web sitesi yaptıranların ise bilmesi gereken, bu iş basit, ucuz ve kalitesiz yaptırılacak bir iş değildir. Çünkü sizin web siteniz, kişilere gururla gösterebileceğiniz, günümüz standartlarına uygun bir web sitesi olmalı ve her daim destek alabilmelisiniz.

Hem web sitesi yapan firma ve freelance çalışanlar hemde web sitesi yaptıranlar bu bilinçte olmaması nedeniyle web tasarım piyasasında çok ciddi sorunlar yaşanıyor.

Web Tasarım İçin PHP Öğrenmek

Web tasarım yapmaWeb tasarım yapma günümüzde her ne kadar ayaklar altına alınmış olsa da, aslında sahip olduğundan çok daha fazla anlamlar barındırıyor. Web tasarım yapmak her şeyden önce, web sitesinin amacına göre ciddi bir plan, program ve analiz gerektirir. O web sitesinden satış mı yapılacak? Yoksa sadece tanıtım mı yapılacak? Söz konusu amaca ulaşmak için hangi renklerin kullanılması gereklidir? Tasarım ne şekilde olursa daha fazla satış yapılabilir ya da daha kaliteli ve akılda kalıcı bir tanıtım yapılabilir? Tüm bunları ve daha fazlasını, düşünmek, analiz etmek, planlamak ve uygulamak gereklidir. Fakat günümüzde bu tarz unsurlara sadece büyük web siteleri ve firmalar dikkat etmektedir.

Bu tarz unsurlara dikkat edilmediği için standart seviyede web tasarım bilgisi bir çok kişiye yeterli gelir. Standart seviyede web tasarım bilmek yeterli olduğundan, söz konusu bilgi açığına yazılım dili de eklenir. O yüzden bir çok iş ilanı başlığında web tasarım yazar fakat ilan detayında PHP ya da ASP.Net yazılım dili de bilinmesi istenilir. Eğer ilanda kesinlikle yazılım dili bilmesi isteniliyorsa, o iş ilanı veren web tasarımcı değil web yazılımcı arıyor demektir.

Eskiden yönetim panelli web sitesi diye bir kavram hem yaygın hemde zorunlu değildi. HTML ve CSS ile yönetim panelsiz, statik web sitesi yapılması yeterliydi. Dolayısıyla sadece HTML ve CSS ile yapılan web siteler kabul edilebiliyordu. Fakat günümüzde yönetim panelli sitesi talebi hem yaygın hemde zorunlu olduğundan artık yönetim panelli web sitesi yapılması gerekiyor. Bu nedenle web sitesi yapacak kişide hem web tasarım hemde web yazılım bilgisi aranılıyor. Tabi çok çalışanlı, büyük firmalar sadece web tasarım bilen kişi arayabilir. Bu sayede tasarım işini bir kişiye, yazılım işini başka bir kişiye verebilir ama bu tarz firmalarda çok az.

SONUÇ

Netice olarak sektörel sıkıntılar yukarıda belirtildiği şekilde. Bu sıkıntılar web tasarım yaparak para kazanmaya çalışan kişiyi aynı zamanda PHP ya da ASP.Net web yazılım dillerinden birini öğrenmek zorunda bırakıyor. Dolayısıyla PHP öğrenmeyi düşünmekle kalma, öğren. Bir firmada çalışman için ciddi katkı sağlayacaktır. Çalışacak bir iş bulamasan dahi, bir proje yapıp ondan para kazanma imkanına sahip olursun 😉

İş bulma konusunda, bir çok iş veren 30 yaşını aşmamış kişi arıyor fakat bilişim sektöründe yaş mevzusu artık üst düzey bir öneme sahip değil. Çünkü her önüne gelenin “ben web tasarımcıyım” demesi, bunlarında çoğunun bilgisiz ve tecrübesiz olması nedeniyle firmalar artık daha çok kaliteli işlere yani referanslara bakıyor. Bu nedenle profesyonel işler çıkarırsan, kaliteli iş yapacak kişi arayan firmalarda iş bulabilirsin.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

1 comment

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir