Web Sitesi Kurma ve Proje Fikri

Web Sitesi Kurma ve Proje Fikri

Web sitesi kurma ve proje fikri ile ilgili soru soran kardeşimizin sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Merhaba Abi
Ben şu anda lise 2. sınıf öğrencisiyim. İlkokul 7. sınıftan beri en büyük hayalim bir site açıp büyük kitlelere seslenmek olmuştur. Bu hayalimi ilk olarak blogger üzerinden gerçekleşmeye çalıştım. O zaman bildiklerimle iyi kötü bir blog açtım,onun yanına facebook sitesi kurdum. az çok tuttu ancak daha sonra açtığım bloğun konusuna karşı ilgim azalınca kapatmak zorunda kaldım. Daha sonra hazır bir tema ile yine bloggerdan bir magazin sitesi açtım. Bu blog ilk bloğuma göre çok daha iyi tutmuştu. Ancak magazine karşı ilgim de azalınca onu da kapattım. Böyle böyle bugüne kadar kim bilir kaç tane blog açtım. Ancak bu son 1 ayda biraz ilerlediğimi hissettim. Yine blogger üzerinden teknoloji ile alakalı bir site kurdum. Bu siteyi hazır bir tema ile destekledim. Güzel bir görüntüsü vardı. Ancak haberler insanların pek de ilgisini çekmiyor herhalde yada ben çok geç kaldım. pek fazla ziyaretçi uğramıyordu. Bir şirketten ürünlerini incelemem istendi. Ben hayatımda hiç bu kadar heyecanlanmamıştım. 🙂 Ama işler biraz kötü gittiği için o siteyi de kapattım. Şimdi ise bir site açıp onun üzerinden gitmem gerektiğine karar verdim. Şimdi o kararımı gerçekleştirmeye çalışıyorum. Kararım yada hayalim çok mu abartılı, başarabilir miyim, başarmak için neler yapmalıyım, neler öneriyorsun?
Bu sorumu okuyup cevaplar mısın bilmiyorum ama senin deneyimlerinden hareketle gerçekten iyi şeylerin olacağını şimdiden hissedebiliyorum.
Teşekkür ederim!

CEVAP:

Aslında sorunun cevabı dolaylı yoldan sorunun içinde gizli diyebiliriz =)

Web Sitesi Kurma

Web Sitesi KurmaBende ilk sitemi bundan 10 sene kadar önce kurmuştum. O günden bugüne kadar 100 civarı site kurdum. Bunların arasında çok tutanlarda oldu, hiç tutmayanlarda oldu, aylarca uğraşıp karşılığını alamadıklarım da oldu, çok az uğraşıp çok karşılık aldıklarımda oldu, 1 gün uğraşıp ertesi gün kapattığımda oldu. Bunlar bana dolaylı yoldan hep tecrübe kazandırdı. Bu sayede bir web sitesi kurma ve büyütme konusunda nelerin gerektiğine dair kayda değer bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum.

Sende bir kaç kez web sitesi kurmuşsun ve o siteleri bir şekilde kapatmışsın. En büyük sorun burada ortaya çıkıyor. Bazen web sitesi kurmak konusunda bir proje fikri aklına gelir. O proje fikri o an için çok mantıklı, çok süper, kısa sürede tutacak, belkide kısa sürede ciddi para kazanma imkanı sunacak proje fikri olabilir fakat hayata geçirdikten sonra beklendiği kadar kısa sürede karşılık almaz, para getirmez. Beklenti ne kadar fazla yada büyük ise hayal kırıklıkları da o kadar büyük olur. Hayal kırıklığı da o projeyi çöpe atmaya neden olur.

Proje Fikri

Kodcu Herif ‘i ilk kurduğumda bir beklentim yoktu. Amacım 2-3 ay kadar boş olan vaktimi Android öğrenmeye harcamak ve öğrendiklerimi Kodcu Herif ‘te anlatmaktı. Bu sayede hem Android uygulama yapmak isteyenlere az çok yardımcı olmuş olacaktım hemde ileride bir gün unuttuğum yada takıldığım noktaları siteden kolaylıkla bulup kontrol edecektim. Fakat Kodcu Herif ‘i kurduğumda bu noktaya gelineceğini söyleseler inanmazdım herhalde. Çünkü sadece Android uygulama yapmak ve diğer yazılım dilleri ile ilgili ders vermeyi planlamışken şu anda binlerce kişinin yazılım ve diğer bilişim konularında rehberlik sitesi haline geldi. Her geçen günde büyüyor.

Bazen bir proje fikri hayata geçtiğinden aylar yıllar sonra çok farklı noktalarda olabilir. Bunun nedeni şartlar ve siz şartlara göre hareket etmenizdir. Makaleler yazdım, çok beğenildi. Normal şartlarda ayda 1-2 makale yazacakken çok beğenilmesi ve geniş kitleler tarafından beklentilerin olması nedeniyle haftada 4-5 makale yazdığım oldu. Makaleler vesilesiyle yazılım ve sektör tecrübemi gören herkes soru sormaya başladı. Sorular geldikçe Soru & Cevap sistemini kurmak zorunda kaldım. Şimdi Soru & Cevap sistemi ile bir sürü soru gelmeye başladı. E site her geçen gün daha fazla kişiye hitap eder hale geldi, aktiflik beklentisi arttı, tek kişi uğraşmam zorlaştı, sadece benim değil, başkalarının da bilgi paylaşabileceği bir platform olması gerektiğini düşündüm ve isteyen bilgisini ve tecrübesini paylaşsın dedim, şimdi bir sürü kardeşim bilgi ve tecrübesini paylaşmak için yazı gönderiyor.

Proje FikriYani yola çıkarken varacağınız noktayı siz değil, yol ve yol şartları belirliyor. Siz sadece yürüyor ve yolda yürümenin şartlarına göre hareket ediyorsunuz. Belkide makaleler yazmasam, bu makaleler ilgi görmese, geniş kitlelere ulaşmasa Kodcu Herif kapattığım yüzlerce sitemden biri olacaktı =) Fakat şu anda giderek ve hızla büyüyen bir eğlenceli bilgi paylaşım ve rehberlik sitesi haline geldi.

Ha zannetmeyin ki benim için şu anda Kodcu Herif süper bir noktada. Tam tersi, bana göre Kodcu Herif şu anda olması gereken noktanın çeyreğinde bile değil. Olması gereken noktaya gelmek için zamana ve ciddi şekilde çalışmaya ihtiyaç olduğunu biliyorum. Bu nedenle sabırla ve ilk günden daha hevesli bir şekilde Kodcu Herif ile ilgilenmeye çalışıyorum.

SONUÇ

Bu noktaya kadar yazdıklarım genel olarak Kodcu Herif ile ilgili olabilir. Fakat bir çok proje fikri için geçerlidir. Bu nedenle bir proje fikri hayata geçirildikten sonra 3 şey olur;

1. Projeniz ile koşulsuz, şartsız, beklentisiz ilgilenirsiniz. Vazgeçmeden çok uzun süre uğraşırsınız, elbet bir gün az yada çok karşılığını alırsınız.

2. Projeniz için büyük beklentileriniz olur, bu büyük beklentiler kısa sürede karşılanmaz ve kısa sürede projenizi çöpe atarsınız (en sık rastlanan durum budur)

3. Projeniz başladığınız noktadan itibaren şartlar ve koşullar vesilesi ile kendi kendine yol alır. Dolayısıyla siz projeye değil proje size yön verir ve o şekilde büyür.

Fakat şunu unutmayın gençler. Dünyanın en mükemmel projesini bile bulsanız, ona gereken özeni göstermeniz gereklidir. Hemen hemen hiç bir proje siz gereken özeni göstermedikçe kısa yada uzun sürede beklentilerinizi karşılayacak noktaya gelmez. Proje belki mükemmeldir fakat onu insanlara ulaştırmak gerekir. Benim bazı projelerim aylarca ilgilenmeme rağmen karşılığını vermeyip, kurduktan 1 sene sonra karşılığını vermeye başladı. O yüzden 1 yıl boyunca proje fikriniz ile ilgili hiç bir beklenti içine girmeyin. Bu 1 yıl boyunca projeniz için ciddi bir emek harcayın. Baktınız 1 yıl boyunca uğraşmanıza rağmen hala başladığınız noktaya yakın bir noktadasınız, o zaman kapatmayı düşünün.

Günümüzde Web sitesi kurmak çok basit bir olaydır. Fakat onu büyütmek kolay değildir. Dolayısıyla aklınıza gelen ilk proje fikrini hayata geçirmeyin. Onu iyice düşünün, araştırın, ön çalışma yapın, analiz edin, tarafsızca düşünün, artılarından çok eksilerini göz önünde bulundurun ondan sonra kendinizi o projeye verin. Projelere şans oyunları gibi “ya tutarsa” düşüncesiyle bakmayın 😉

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir