Girişimcilikte İtibar Edilmemesi Gereken 5 Söz

Çoğu kişinin aklının bir köşesinde, belirgin ya da gizli bir şekilde hayatını kurtaracağını, gerçekleştirdiğinde türlü sıkıntılardan uzaklaştıracağını düşündüğü bir fikri vardır. Bu fikirler genel olarak yakınımızda olan kişilere beyan edilir ve verdikleri tepkilere göre girişim fikri için mantıklı ya da mantıksız şeklinde düşünürüz. Her ne kadar ülkemizde bir proje fikri için “ya olmaz o, tutmaz, yürümez, yapamazsın, git bir işe ay sonu maaşına bak, sigortan yatsın” tarzında girişime dair heves kırıcı tepkiler alınsa da, bu heves kırıcı tepkilerden daha tehlikelisi gaza getirici düşüncelerdir.

Bu gaza getirici düşünceleri beyan eden arkadaşlar, ya sizi kırmamak için, ya sizinle iyi ilişkiler içinde olmak için, ya sizin duymak istediğiniz şeyin olumlu şeyler olduğunu düşündüğü için ya da sadece sizi mutlu etmek için proje fikrinize dair gaza getirici sözler sarf ederler. Bu gaza getirici sözler, sizin girişiminiz her ne kadar mantıksız ya da başarıya ulaşması zor bir girişim olursa olsun, çok mantıklı ve başarıya ulaşması çok kolay bir girişim gibi görünmesine neden olur. Dolayısıyla bu sözler sizi sonu bataklık olan bir girişimi hayata geçirmeye doğru sürükler. Peki nedir bu gaza getirici sözler bunlara göz fırlatalım…

Ürün / Hizmet Alma Vaadi

Hayata geçirmeyi planladığınız girişime dair düşüncelerinizi çok yakın olmayan bir arkadaşınıza ya da yeni tanıştığınız birine açıkladığınızda meydana gelebilen gaza getirici durumdur. Girişiminizi açıkladığınız da “Oooo! Süper! Sen yap, ben mutlaka alırım. Hatta en büyük müşterin ben olurum” tarzında tepki verir, sizi ciddi oranda gaza getirir. Sizde girişiminize dair gelir planları yaparken “Hah! 1 kişi garanti.” şeklinde düşünür, girişiminizin en pamuk ipliğine bağlı olan başlangıç döneminde sıkıntı çekmeyeceğinize inanırsınız.

Fakat girişiminiz hayata geçtikten sonra kendisiyle iletişime geçip “işi kurduk, artık istediğin zaman ürün / hizmet alabilirsin” dediğinizde “hayırlı olsun, senin adına çok sevindim” der, geçer. Sizden büyük oranda ürün / hizmet almaz. Sizde o kişiden kazanç sağlayacağınızı düşündüğünüz için ekstra sıkıntıya girersiniz.

Girişiminizi hayata geçirme döneminde size bu tarz kesin bir dille sizden ürün ya da hizmet alacağını söyleyenlerin, kesin olarak ürün ya da hizmet alacağını düşünerek hareket edilmemeli, planlar yapılmamalı, beklentiler içine girilmemelidir.

Potansiyel Kaçırılan Müşteriler

gaza getirici sözlerBu genel olarak girişimin hayata geçmemesi nedeniyle kaçırdığınızı düşündüğünüz potansiyel müşterilerdir. Ağırlıklı olarak web tasarım, yazılım, ve diğer hizmet sektörlerinde görülme durumu söz konusudur. Bir üst madde de olduğu gibi, bir çok kişi sizden ilgili hizmeti almayı düşündüğünü söyler fakat bir süre sonra vazgeçer. Sizde bu işi profesyonel ve resmi olarak yapmadığınız için potansiyel müşterileri kaçırdığınızı düşünürsünüz. “Ulan şirket kurmuş olsam, bu adam benden hizmet almıştı” dersiniz ve o kişinin sizden hizmet almamasının tek nedeni olarak şirket kurmamış olmanızı görürsünüz.

Fakat şirket kurduktan sonra da çok fazla bir şey değişmez. Size sunduğunuz hizmeti alacağını vaat edenler şirket olmanıza rağmen bir noktadan sonra vazgeçmeye devam eder. Siz şirket kurmanın neden olduğu masraflar nedeniyle sıkıntıya girersiniz. Bu nedenle kaçırdığınız potansiyel müşterilerin bir noktadan sonra neden vazgeçtiğini iyi analiz etmek, sırf resmi olarak yapmamanız nedeniyle alıp almadıklarından emin olarak hareket etmenizde fayda var.

Başarılı Örneklerin Gösterilmesi

Bir girişimin genel olarak hayata geçirilmesinde çok büyük rolü oynayan unsur, o girişime benzer bir girişimin daha önce hayata geçirilmiş ve başarılı olmuş olmasıdır. Günümüzde başarılı olan ve KodcuHerif.Com ‘a da ziyadesiyle bu konuyla alakalı soruların geldiği mobil oyun yapımını buna örnek gösterebiliriz. Elemanın birinin bir gecede yaptığı oyundan günde on binlerce dolar kazanması ve benzeri örnekler mevcut.

Bu kadar üst düzey örneklerin yanı sıra etrafımızda da başarılı örnekler bulmak mümkün. Özellikle yakınlarımızın “Ulan bizim bir tanıdık var. Bu işi kurdu, 1 yılda evini, arabasını aldı” şeklinde diyaloglar o proje fikrinin hayata geçirilmesinde çok sağlam gaz vermektedir.

Bu tarz durumlarda akla gelen ilk şey “o yaptıysa bende yaparım. Benim neyim eksik…” düşüncesidir. Tamam be oğlum… Yaparsın tabi, salaksın demiyoruz. Fakat bir girişimin hayata geçirilmesi ve başarıya ulaşması için tek ihtiyaç duyulan şey kişinin salak olmaması değildir ki… Aynı ya da benzer girişimi hayata geçirmiş ve başarılı olmuş kişinin nasıl başarılı olduğunu da iyi bilmek gereklidir. Destek almıştır, ekstra bir yeteneği vardır, müşterileri hazırdır, bu alanda ziyadesiyle bilgi ve tecrübe sahibidir, sermayesi sağlamdır, ekibi vardır, uzun süre bu iş için çalışma yapmıştır… Daha saymakla bitmeyecek ve salaklık ile alakası olmayan artı özelliklere sahiptir. Bu nedenle aynı ya da farklı artılara sahip olunup olmadığının bilincine iyi varılması gerekmektedir.

Ben Yapacağına İnanıyorum

girişimin hayata geçirilmesiAhhh! Ne güzel ve güzel olduğu kadar ne kadar az duyduğumuz bir sözdür… Fakat nadiren de olsa duyduğumuzda, nasıl “yapamazsın, edemezsin, beceremezsin” gibi sözleri fazla dikkate almamamız gerekiyorsa, aynı şekilde “ben yapacağına, başarılı olacağına inanıyorum” sözünü de çok fazla dikkate almamakta, bu sözün sizi gaza getirmesine izin vermemekte fayda vardır.

Bu sözleri sizi genelde seven, sizi mutlu etmek isteyen kişiler tarafından duyarsınız. Fakat bu sözü söyleyen kişilerin sizin yeteneklerinize ve kuracağınız işe dair bilgi sahibi olması gerekmektedir. Ancak o zaman bu sözün kayda değer bir geçerliliği vardır. Aksi halde sadece sizi gaza getirmekten ibaret bir sözdür.

Sen Yap, Ben Sana Destek Olucam

Bir girişimin hayata geçirilmesi için destek almak çok önemli bir unsurdur. Girişimin başarıya ulaşması genel olarak A’dan Z’ye size bağlı değil, çevrenizde girişiminize destek olanlara da bağlıdır. Bu madde, “Ürün / Hizmet Alma Vaadi” maddesine benzer. Siz girişiminiz için gerekli önemli bir unsurun o kişi tarafından halledileceğine, çözüleceğine inanırsınız. Girişiminizi hayata geçirirsiniz ve o kişiyle ilgili unsurun halledilmesi için iletişime geçersiniz. Ya girişimi hayata geçirmeden önce vaat ettiği şekilde destek olunmaz ya da hesaba katılmayan bir sorun çıkar.

Bu tarz durumlar girişiminizin başarıya ulaşmasını çok ciddi tehlikelere sokar. Dolayısıyla girişiminizin başarıya ulaşmasında önemli bir rolü olan bu unsurun halledilmesi için bir kişiye bel bağlamamakta fayda vardır.

SONUÇ

Hayata geçirmeyi düşündüğünüz girişim için olumsuz düşüncelere nazaran, bu noktaya kadar yazdığımız olumlu ve gaza getirici düşünceler daha iyi olsa da, kendi içinde tehlikeler barındırır. Söz konusu bu tarz gazlar size “bana güveniliyor, bu güveni boşa çıkarmamalıyım, bana güvenenleri mahcup etmemeliyim” şeklinde ekstra çalışma azmi sağlıyorsa faydalıdır. Fakat bu tarz gazlar sizin, olmayacak ya da gerçekleşmeyecek bir şeyin olacağına ve gerçekleşeceğine inanarak hareket etmenize neden olacak ise o zaman girişiminiz hezimet ile sonuçlanır.

Daha öncede söylediğimiz gibi, olumlu ya da olumsuz düşüncelere çok fazla takılmadan ve bel bağlamadan, sizin girişiminizi çok iyi planlamanız, çok iyi analiz etmeniz ve neler yapabileceğinizi çok iyi bilerek hareket etmeniz gereklidir.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir