Üniversitede Yazılım Öğrenme İçin Yaş Sıkıntısı

Üniversitede Yazılım Öğrenme İçin Yaş Sıkıntısı

Üniversitede yazılım öğrenme ve yazılım üzerine kariyer yapmak isteyen kardeşimizin yaş ve gelecek planlarıyla ilgili sorusunu cevaplıyoruz.

SORU:

Selamün aleyküm kodcu herif,
Yaklaşık 3-4 yıldır web yazılımı ile ilgilineliyorum bildiğim diller daha doğrusu kendimi geliştirmeye çalıştığım diller şöyle php,html,css,javascript framework olarak ise laravel,codeigniter,bootstrap,foundation,angularjs,jquery vs.. durumum böyle iken herhangi bir okul deneyimim yok, meslek lisesini açıktan web programlama bölümü olarak bitirdim tabi ordan bilgi olarak birşey almadım. 22 yaşına şubat 1 ‘de gireceğim henüz okul vs.. deneyimim olmadığı yaşımda büyük olduğu için kendime bunu sorun ediyorum. Şimdi bana yaşın daha genç diplomada olur işinde diyebilirsin fakat benim matematik,fizik vs.. bilgim 0 yani bu tür derslerde hiç başarılı olamadım çevremdeki bazı abiler yazılımcı adam salak olmaz bilmiyorsa üşengeçliğindendir diyor her neyse benim kendime çizdiğim yol şu şekilde çizdiğim yol hakkında bana deneyimlerinden bir kaç öneride bulunursan sevinirim. Öncelikle mat,fizik vs.. bilgilerim olmadığı için ygs,lys sınavlarına girmeyi düşünmüyorum çünkü çakacağım kesin. Meslek lisesi okudğumdan dolayı sınavsız geçiş hakkım var bunu bilgisayar programcılıgı için kullanacagım bu alanda mat,fizik bilgileriminde artacagına inanıyorum bu 2 yıllık bölümü tamamladıgımda okul dersleri için bilgim olacak bu sayede dgs ile yazılım mühendisliği ya da bilgisayar mühendisliği alanları için sınava gireceğim. DGS ygs ve lys ye göre daha kolay olduğu için allah’ın izni ile geçeceğimi düşünüyorum. Sınavda başarılı olamasam bile hali hazırda bulunan yazılım dilleri bilgilerim ve bilgisayar prog.. diplomamın bana çok büyük artı katacağını düşünüyorum. Ha sınavda başarısız olursam derken pes edeceğim anlamına gelmiyor dgs için sürekli deneme yapacagım yılmak yok :D. Eğer başarılı olursam ilk düşüncem yazılım mühendisliği olacak okulumu’da bitirdikten sonra allah’ın izniyle hayatımın düzene gireceğine inanıyorum düzen derken şuanki düzenim tahmin edebileceğin üzere bozuk çünkü diploma olmayınca her yerde sıkıntı yaşıyor insan. Şuan için en büyük sıkıntı yaş sıkıntısı. 2015 yılında ygs başvurusu yapıp eylül ekim gibi okula başlayıp 2 yıl içinde bilgisayar programcılıgın bölümünü bitirdiğimde 24 yaşında olacagım ve 2. senemde dgs sınavına girdiğimde olurda başarılı olup bir üniversiteye yerleşirsem orada 3 yıl okumam gerekicek dolayısıyla yaşım 27 olacak 27 yaşında mezun olursam tabi bu hiç sınıfta kalmadan oluyor :D. Evlilik vs.. için çok geç kalacagımı düşünüyorum neden dersen 27 yaşıma kadar kenarda birşeylerimin olması gerekiyor seninde bildiğin gibi herkese kız vermiyorlar verseler bile benim kenarda üç beş kuruş param olmazsa evlenmeyi zaten düşünmem. Neyse abi çok uzun oldu yazı bazı yerler sana saçma gelebilir çünkü noktaya virgüle pek dikkat edemedim anlayış ile karşılarsan sevinirim :D.
Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP:

Sorunun uzun olması sıkıntı değil ama nokta, virgüle dikkat etmemek sıkıntı olabiliyor. Yine de okuyup anlamakta sorun yaşamadım =)

Yazılımcı abilerin doğru söylüyorlar, zira bende lisede matematik, fizik konularında okul birincisi değildim. Hatta bu derslerden kalmışlığım dahi oldu. Fakat lise son sınıfta “okulu bitirmem lazım” diye şartlanıp biraz çalışınca matematikten yüksek not aldım. Aynı şekilde lise sıralarında nefret ettiğim fizik dersini, dershanede anlatan hoca o kadar güzel anlatıyordu ki dershanenin sınavlarındaki 15 fizik sorusunun 14’ünü doğru yapıyordum.

Dolayısıyla bir derste başarılı olmak biraz sizde, biraz sınıf ortamında ve ciddi oranda öğretmende bitiyor. Okul hayatımda bende matematiği pek sevmedim. “Algoritma” denildiğinde direk öğrenemeyeceğim bir şey zannederdim kendisini ve öğrenemeden liseyi bitirdim. Yazılıma başladıktan çok sonra anladım ki benim yazılım yaparken kullandığım yöntemin adına algoritma deniliyormuş =) Bu nedenle matematik ve fizik notlarınıza bakarak “matematiğim ve fiziğim kötü, ben yazılımcı olamam” diye düşünmeyin 😉

Üniversitede Yazılım Öğrenme İçin Yaş Sıkıntısı

Öğrenmenin yaşı yoktur elbet. Bilgisayar öğretmenliği yaptığım dönemde 60 yaşında, kadın hastalıkları doktoru öğrencim vardı. Adamın zaten mesleği elinde, e yaşı da emeklilik sınırlarında, illa ki paraya ihtiyacı yok ve ek iş olarak bilgisayarcılık yapacakta değil. Yinede gelip eğitim aldı.

Üniversitede Yazılım ÖğrenmeHer ne kadar herhangi bir şeyi öğrenme yada yazılım öğrenme yaşı olmasa da iş dünyası ve hayat koşulları insana yaş sınırı koyuyor. İş ilanlarında belirtilen “30 yaşını aşmamış” gibi kriterler ister istemez yaş konusunda sıkıntılara neden oluyor.

27 yaş sektörel şartlarda sınırda bir yaş. Fakat şöyle bir şey var ki seninde dediğin gibi en iyi şartlarda 27 yaşında mezun olmuş olacaksın. 2-3 sene tökezlesen bu rakam olacak 30. Bu nedenle sana vereceğim en iyi tavsiye bir yandan okuyup diğer yandan çalışman olacak. Bu sayede hem deneyim sahibi olur hemde evlenmek için para biriktirirsin.

SONUÇ

Genel olarak çizdiğin yol bana göre güzel. Fakat zaten sıkıntılı olan Türkiye şartlarında mezun olacağın yaş nedeniyle sıkıntı çekmen muhtemel. Şöyle ki, standart olarak Yazılım Mühendisliği bölümünden mezun olanların yaşı 23-24 iken sen onlardan en az 3-4 yaş büyük olacaksın, buda 3-4 senelik bir kayıp anlamına geliyor. Yine de bu sıkıntının çok ciddi boyutlarda olmamasını sağlamak sana bağlı. Kendini en iyi şekilde geliştirmen durumunda kimse kalkıp da “çok bilgilisin, yazılım konusunda kendini çok iyi geliştirmişsin fakat 27 yaşındasın” demez.

Bunun yanı sıra okulunda da tökezlememek için ciddi çaba göstermen gerek. Çeşitli nedenlerle eğitim hayatının hakkını verememişsin, bu yüzden ekstra çaba gösterip kayıplarını telafi etmelisin. Bu arada iş deneyimi sahibi olup, proje üretmeni de özellikle tavsiye ederim.

Ayrıca Kodcu Herif 'te yer alan aşağıdaki konulara da göz fırlatabilirsiniz =)

Bilinmeyen Bilişim Kitabı

4 comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir